Izleti


nedjelja
30.06.2024.

Krn (SLO)
Polazak: u 4.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: teška staza
Trajanje: do 10 sati hoda, ovisno o tempu

Opis:

Nakon okupljanja na Delti krećemo automobilima prema "Koči na planini Kuhinja" u podnožju Krna.

Oko 8.30 h krećemo s usponom po travnatim prostranstvima na južnim padinama Krnskog masiva, uspinjući se prema koči Gomiščkovo zavetišče na Krnu (2182 m), te na sam vrh. Krn (2244 m) je najjužniji dvijetisućnjak Julijskih Alpi s kojeg se pružaju vidici na Jadransko more, dolinu rijeke Soče, Kanin, najviše vrhove Julijskih Alpi, a za dobra i vedra dana pogledi sežu i do talijanskih Dolomita i austrijskih Visokih Tura.
Spust istim putem.

Savladavamo visinsku razliku od 1210 m na duljini od 11 km. Staza je strma i kondicijski vrlo zahtjevna, te neprestano izložena jakom lipanjskom suncu.
Zbog zahtjevnosti ture broj sudionika je ograničen na 18.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: U večernjim satima
Cijena: 25 € vodiču ili u tajništvu društva
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 25.06.2024.

Oprema: Osnovna planinarska oprema za ljetno planinarenje, veće količine tekućine (minimalno 3 litre vode), krema za zaštitu od sunca, pokrivalo za glavu, sunčane naočale.
Napomena: Prilikom prijave naznačiti jeste li vozač i koliko mjesta imate na raspolaganju.

Vodiči: Filip Žic (092 232 8737), Toni Karuza

nedjelja
23.06.2024.

Mojstrovka (SLO)
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Parkiralište Delta

Težina: tehnički zahtjevna staza (sajle i klinovi)
Trajanje: cca 5 sati

Opis:

Ljetni solsticij s dugim toplim danima idealno je vrijeme za alpske ture. Ovaj puta odlučili smo se za jedan lijepi izlet u Julijske Alpe s usponom na Malu Mojstrovku (2333 m).

Iz Rijeke se vozimo do Kranjske gore i prijevoja Vršić (1611 m) gdje parkiramo automobile, ostaje nam vremena za kratak odmor od vožnje uz kavu u Tičarjevu domu s otvorenim pogledom na prvi dio trase našeg uspona kao i na sam vrh Male Mojstrovke. Uspon započinje s parkirališta, kraćim dijelom šumskom stazom, a nastavlja utabanom stazom u kombinaciji stijene i sipara. Jedan dio staze osiguran je sajlom pa od planinara zahtjeva spretnost i iskustvo, a cijeli uspon i kondicijski je zahtjevan.

Nakon odmora na vrhu možemo se odlučiti i za kratak, ali intezivan uspon na vrh Velike Mojstrovke (2366 m). Silazak s Mojstrovke dobrim dijelom se kreće siparom pa vodite računa da ponesete odgovarajuću obuću i obvezne planinarske štapove i kacige.

Visinska razlika: 778 mPrijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 25 €
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 18.06.2024.

Oprema: Kompletna planinarska oprema za ljetno planinarenje u Alpama, visoke planinarske cipele, planinarski štapovi, kaciga za glavu, zaštita od sunca te minimalno 3 litre tekućine. Piće i hrana iz ruksaka, mogućnost okrijepe u planinarskom domu.
Napomena: Kratka, ali tehnički i kondicijski zahtjevna staza: strmi uspon, sajle i sipar.

Vodiči: Ante Liović (+385 91 251 4255)

nedjelja
16.06.2024.

Sljeme - Medvednica
Polazak: u 6.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: 6-7 sati hoda

Opis:

Sljeme je vrh Medvednice, planine iznad Zagreba. Nalazi se na 1033 metara nadmorske visine. Do Sljemena vodi asfaltirana cesta i mnogobrojne pješačke staze. Jedno je od najdražih izletišta Zagrepčana. Na Sljemenu se nalazi i skijaška staza koja je jedna od lokacija za utrke svjetskog skijaškog kupa (Snježna kraljica). Na samom vrhu nalazi se RTV toranj, visok 169 metara koji je izgrađen 1973. gpdine.

Naš start je u Planini Donjoj. Prva okrepa je u Planinarskom domu "Lipa Rog" (KT HPO 4.2), nalazi se na vrhu Rog (709 m), neposredno ispod razgledne piramide.

Put nas vodi dalje planinarskim putem broj 1 uz Gorščicu do Hunjke (877 m), važan prijevoj na hrptu Medvednice preko kojeg prelazi cesta iz Zagreba za Stubičke Toplice. Uz nju je nova planinarska kuća "Mala Hunjka", izgrađena na temeljima stare Rauchove lugarnice i veliki Dom obrtnika (Zvonimirov Dom, nekadašnji hotel "Janica"). Hunjka je poznata i kao prekrasna livada s lijepim vidicima na Zagorje i slovenske planine.
Naziv Hunjka potječe od riječi humka, što označava razmeđu između nekadašnjih Kaptolskih, Rauchovih i Kulmerovih šumskih vlastelinstava.
U "Maloj Hunjki" i okolici se zadržavamo na piću i ručku a potom nastavljamo dalje do našeg cilja.

Prije samog vrha obilazimo kapelicu Majke Božje Sljemenske a potom smo za 15-ak minuta i na vrhu Sljeme, 1033 m (KT HPO 4.4) gdje se nalazi gornja stanica nove Sljemenske žičare, restoran Vidikovac i televizijski toranj.  Izlet završavamo kod Tomislavovog doma gdje nas čeka autobus.

Statistika: Ukupna visinska razlika oko 1000 m te oko 15 km stazePrijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima (oko 20.00 sati)
Cijena: 25 eur
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 11.06.2024.

Oprema: Osnovna planinarska oprema prilagođena prognozi, količine vode prilagođene toplijim vremenskim uvjetima, hrana i piće iz ruksaka i po želji u planinarskim kućama.

Vodiči: Mirta Grandić (092 266 1712), Sanja Buršić (095 913 9276)

nedjelja
09.06.2024.

Petehovac
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Vožnja autocestom Rijeka – Delnice, nastavak vožnje prema “Planinskom centru Petehovac”. Okupljanje svih sudionika planinarskog izleta na parkiralištu “Planinskog centra Petehovac”. Tu započinje planinarska tura. Priprema za planinarenje i polazak na stazu .

Planinarska ruta je zamišljena:

Ishodišna točka - Jagodina stijena - Štimčev vrh - Mali Petehovac - Pavlokove šute – Veliki Petehovac - Črmažov vrh – Ančikin vrh – Ivanov breg - Lovačka kuća Polane - "Planinski centar Petehovac".

Jagodina stijena (970 m n/v)

Lokalitet Jagodina stijena nalazi se u blizini (500 m od planinskog centra Petehovac). O Jagodinoj stijeni postoji pisana legenda iz 1934 g. djelo Milivoja Magdića - poznatog hrvatskog novinara i publicista koji je politički, društveno i spisateljski djelovao u prvoj polovini 20. stoljeća. Djelo govori o nesretnoj ljubavi mlade djevojke koja si oduzima život, skakanjem sa strme litice koja po njoj dobiva ime.

Štimčev vrh (1024 m n/v)

Nedaleko ispod vrha nalazi se vidikovac s kojeg se pruža veličanstven pogled na Delnice, Risnjak, Drgomalj, slovenski Snežnik, a u daljini i na slovenske Alpe.

Mali Petehovac (1105 m n/v)

Vrh je obilježen kamenom hrpom, metalnim tuljcem s upisnom knjigom i žigom. Vrh je šumovit i nema nikakvog vidika. Na vrhu se nalazi drveni stol sa dvije klupe.

Črmažov vrh (1104 m n/v)

Vrh je obilježen je manjom hrpom kamenja, pored koje se nalazi metalni stol sa klupom, sa metalnom kutijom u kojoj se nalazi upisna knjiga i žigom. Črmažov vrh dobio je ime po divljem luku (srijemuš ili črmaž) koji ima veći broj staništa na ovom vrhu. S Črmažovog vrha pruža se lijep pogled prema mrkopaljskom i delničkom kraju.

Pavlokove šute (984 m n/v )

Mjesto, ruševine nekadašnjih građevina, obilježeno metalnim tuljcem s upisnom knjigom i žigom.

Veliki Petehovac (1105 m n/v)

Vrh je obilježen metalnim tuljcem s upisnom knjigom i žigom. Vrh je šumovit i nema nikakvog vidika.

Črmažov vrh (1104 m n/v)

Vrh je obilježen je manjom hrpom kamenja, blizu koje se nalazi metalni stol sa klupom i metalnom kutijom u kojoj se nalazi upisna knjiga i žigom. Črmažov vrh dobio je ime po divljem luku (srijemuš ili črmaž) koji ima veći broj staništa na ovom vrhu. S Črmažovog vrha pruža se lijep pogled prema mrkopaljskom i delničkom kraju.

Ančikin vrh (1072m n/v)

Vrh je obilježen metalnim tuljcem s upisnom knjigom i žigom. Vrh je šumovit i nema nikakvog vidika.

Ivanov breg (1052m n/v)

Vrh je obilježen metalnim tuljcem s upisnom knjigom i žigom.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u predvečernjim satima
Cijena: 7 € (plaćanje vozaču u autu)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 04.06.2024.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena promjenjivim vremenskim uvjetima, za kretanje u prirodi i makadamskim putem.
Napomena: Uz prijavu napomenite da li vozite ili vam treba prijevoz, zbog organizacije prijevoza. Potrebno ponijeti hranu i piće u rusaku za višesatno kretanje u prirodi. Planinarska ruta je dio Delničke planinarske obilaznice. Zbog mogućnosti nabave Dnevnika kod prijave u tajništvu naglasiti zainteresiranost za Dnevnik. Cijena dnevnika je 5,30 €.

Vodiči: Tonček Kezele (+385 91 112 05 25)

nedjelja
02.06.2024.

Gomila (1027m ) - Orljak (1106m)
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 5 sati hoda

Opis:

Molimo sve članove koji imaju auto da u njemu dođu na Deltu, gdje će se popuniti potreban broj vozila.

U 7.30 krećemo sa Delte preko Lupoglava slikovitom dolinom ispunjenom raznolikošću bilja do sela Rašpor gdje parkiramo aute. Lagana ljetna tura većinom u šumskom hladu vodi na vrh Gomilu od kuda pogled “puca” na sve strane. S jedne strane Žbevnica i Istra, s druge strane Slovenija i Snežnik. S treće strane Planik.

Nastavljamo šumskim putem do vrha Orljak, gdje nakon strme uzbrdice još u hladu šume imamo predah i vrijeme za okrepu. Na samom vrhu Orljaka postavljen je veliki metalni križ, a pogled se pruža od Učke, Planika, Županj vrha na istoku, a za lijepih i vedrih dana desno od Žbevnice i Gomile vide se Alpe, Slovenski Snežnik, Gorski kotar…Spuštamo se dijelom Veprinačkim putem do sela Račja Vas gdje imamo priliku okrijepiti se svježom izvorskom vodom, te lokalnom cestom nastavljamo do polazišta.

Selo Rašpor je u povijesti poznato kao sjedište Rašporskog kapetanata. Na brdu iznad današnjeg sela nalazila se utvrda u kojoj su stolovali kapetani, vojni upravitelji koji su mletačkom Istrom upravljali od 1394. do 1511. god., kada se njihovo sjedište seli u Buzet.

Prema dogovoru možemo se odlučiti za jelo u buffet-pizzeriji "Alba" u Lupoglavu, pa se treba najaviti ujutro.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 6 eura, plaća se vozaču
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 28.05.2024.

Oprema: Standardna planinarska oprema. Zaštita od sunca. 2 l vode.
Napomena: Prilikom prijave napomenuti raspoloživost svoga osobnog vozila.

Vodiči: Iva Reisz

subota
01.06.2024.

Uz Škurinjski potok
Polazak: u 10.00 h
Mjesto polaska: Art kvart Benčić, kod kafića Gala i perila na potoku Brajda

Težina: lagana staza
Trajanje: oko četiri sata

Opis:

Ovo je završni izlet u proljetnom nizu "urbanog planinarenja" u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Rijeke u sklopu projekta RijekaOutdoor.

Okupljanje je u Art kvartu Benčić kod kafića Gala i upravo uređenog povijesnog perila na potoku Brajda. U neposrednoj blizini potoka Brajda pod zemljom teče i Škurinjski potok, po kojem su susjedna ulica i cijeli kvart dobili ime Potok. Put nas u prvom dijelu izleta vodi uličicama i stazicama kroz sliv Škurinjskog potoka, točnije - brdom iznad njegove desne obale (skrivene pod zemljom). Na sjevernom vidiku su zanimljivi pogledi na Škurinje i Drenovu a na južnoj strani otvara se Kvarner s otocima i Učkom.

Vršni dio tog grebena Mala straža, koji spaja Podmurvice/Pehlin i Škurinje, nalik je oštrom velebitskom kamenjaru. Pažljivo, korak po korak, hodamo nemarkiranim bespućem kroz grmove aromatičnog primorskog bilja. Usput ćemo razgledati atraktivnu izložbu crteža na stijenama koje potpisuje Felix. Zatim slijedi lagano spuštanje udobnom stazom do prirodnog otvorenog korita Škurinjskog potoka. Sljedećih pola sata polako se uspinjemo njegovim suhim dnom do samog izvora ispod Tibljaške ceste. Malo se vraćamo i dolazimo do lokve Mistraž, koja je lijepo uređeno izletište iznad desne obale Škurinjskog potoka. Izlet završava laganim usponom do autobusne stanice na okretištu sedmice.

Tko stanuje na Škurinju ili Drenovi, stazicom preko kamenog mostića prelazi na lijevu obalu i za nekoliko minuta je na Škurinjskoj cesti kod Ski servisa Vujčić.

 Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: oko 14 sati
Cijena: besplatno
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 01.06.2024.

Oprema: Duge hlače, čvrsta obuća, voda, ljetna kapa,...
Napomena: Izlet je namijenjen zainteresiranim građanima svih uzrasta. Nije potrebna planinarska iskaznica niti prethodne prijave. Dobrodošli su i kućni ljubimci.

Vodiči: Boris Kurilić (+385 91 786 45 35)

Uz Škurinjski potok

četvrtak
30.05.2024.
(4 dana)

Četiri dana Like
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: između 2 i 6 sati hoda dnevno (detalji u opisu)

Opis:

Posjetit ćemo  vrhove Krčmar (773 m), Ozeblin (1657 m), Poštak (1425 m), Zir (850 m) i Mrsinjgrad (1097 m). Naravno, i turističke atrakcije: Memorijalni centar Nikole Tesle, Cerovačke pećine te izvor Gacke – Majerovo vrilo.

Smještaj je u učeničkom domu Srednje škole "Plitvička jezera" u centru Korenice (posteljina, ručnik, upotreba kuhinje).

Četvrtak, 30.5.

Odlazimo u Smiljan kod Gospića gdje možemo posjetiti Memorijalni centar Nikole Tesle. Iz dvorišta centra krećemo na vrh Krčmar. Staza je kratka te smo nakon sat i pol nazad do auta. Slijedi ručak u restoranu Maki u Gospiću te odlazak na smještaj u Korenicu. Moguć je uspon na Stari grad Mrsinj (Mrsinjgrad) iznad Korenice, oko dva sata hoda.

Petak, 31.5.

Nakon vožnje oko sat vremena penjemo se s prijevoja Kuk na Ozeblin, oko 6-7 sati hoda (20 km). Popodne je slobodno za razgledavanje Korenice.

Subota, 1.6.

Nakon vožnje oko sat vremena penjemo se iz Otrića na Poštak, vrh poznat po kamenim skulpturama, oko 4-5 sati hoda (11 km). U povratku ćemo posjetiti Cerovačke pećine.

Nedjelja, 2.6.

Nakon kraće vožnje penjemo se iz Trkulja na Zir, oko 2 sata hoda, s pogledom na Liku u svim smjerovima. Odlazimo razgledati prekrasno Majerovo vrilo rijeke Gacke, posjetiti mlin i ručati u pizzeriji Ruspante prije povratka u Rijeku.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: 2.6. u večernjim satima
Cijena: prijevoz i smještaj 120 €, uplata na račun Kamenjaka ili u tajništvu. Ostale neobavezne uplate tijekom izleta.
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 21.05.2024.

Oprema: Kompletna oprema za četverodnevnu planinarsku turu i sve vremenske uvjete, higijenski pribor, važeća planinarska iskaznica za 2024., Hrana i voda za prvi dan u ruksaku, za ostale dane iz dućana u Korenici ili ponijeti u autu iz Rijeke.
Napomena: Broj sudionika je ograničen. Nakon 21.5. povrat uplate samo uz zamjenu s liste čekanja. Uz prijavu obavezna je potvrda uplate 120 € te izjave da vozite ili vam treba prijevoz, jeste li za ručak u Gospiću i Majerovom vrilu, želite li posjetiti Memorijalni centar Nikole Tesle i Cerovačke pećine

Vodiči: Žaklina Šupica (+385 98 9856 510) i Mirta Grandić

subota
25.05.2024.

Povile - stari grad Ledenice
Polazak: u 9.00 h
Mjesto polaska: Parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: 4 do 5 sati hoda

Opis:

Poslije okupljanja na Delti krećemo za Povile. Tu ostavljamo vozila i krećemo na planinarsku stazu do " Oči Vinodola " vidikovca Gradina. U blizini se nalazi staro groblje karakterističnog kružnog oblika. Poviše vidikovca se nalaze ostaci starog grada Ledenice koje se spominje još 1248 godine. Smješteno je na visini od 381 mi opasano je zidinama i kulama te su vjerni spomenik knezovima krčkim i frankopanskim. Slijedi spust planinarskom stazom i makadamskim putem do atraktivne uvale Mala Draga te obalnom šetnicom do Povila.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 5 €, plaćanje vozaču u autu
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 21.05.2024.

Oprema: Standardna oprema za kretanje u prirodi i makadamskim putem
Napomena: Uz prijavu napomenite da li vozite ili vam treba prijevoz. Potrebno ponijeti hranu i piće u rusaku za višesatno kretanje u prirodi.

Vodiči: Igor Korlević

subota
18.05.2024.
(2 dana)

Put Malog princa i Tulove grede
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: tehnički zahtjevna staza (sajle i klinovi)
Trajanje: 1. dan: 7-8 h hoda, 2. dan: oko 3 h hoda

Opis:

Za vas smo organizirali lijepu i zanimljivu dvodnevnu turu na južni Velebit gdje ćemo proći poučnom stazom Malog princa i posjetiti legendarne Tulove grede.


1. DAN, SUBOTA
Poučna staza Malog princa kružna je staza uređena 2003. godine, osigurana je klinovima, sajlama i ljestvama te od planinara traži spretnost i iskustvo, ali svojom ljepotom pruža i nezaboravan doživljaj. Noćenje je u šatorima. 


2. DAN, NEDJELJA
Autima se vozimo "majstorskom cestom" do parkirališta na prijevoju Prag (burobran) gdje kreće kratak, ali intezivan uspon na vrh Tulove grede (1120 m). Konačna etapa uspona na sam vrh tehnički je zahtjevna pa ostaje kao opcija ali i procjena vodiča u slučaju nepovoljnih uvjeta, vjetra i slično.

Nakon silaska s vrha možemo dogovoriti posjet zaseoku Muškovci na Zrmanji gdje možemo ručati, hrabriji se mogu okupati u Zrmanji (ponesite stvari za kupanje).

Planirani polazak za Rijeku oko 18.00 te dolazak do 22.00 h.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: nedjelja, 19.5. u večernjim satima
Cijena: 30 €
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 14.05.2024.

Oprema: Kompletna planinarska oprema za dvodnevno ljetno planinarenje s noćenjem, minimalno 2-3 litre tekućine dnevno, zaštita od sunca, šator, podloga i vreća za spavanje. Piće i hrana iz ruksaka, drugi dan mogućnost ručka u Muškovcima.
Napomena: Zaključivanje prijava je u utorak, 14.05.2024. Broj sudionika je ograničen na 20 planinara. Obavezno napomenite ako ste voljni voziti.

Vodiči: Ante Liović (+385 91 251 4255)

subota
18.05.2024.

Dva riječka brda u proljeće 2024. godine
Polazak: u 10.00 h
Mjesto polaska: Na mostu ispred Konta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko tri sata

Opis:

Ovaj izlet spada u kategoriju "urbanog planinarenja"  koje organiziramo u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Rijeke u sklopu projekta RijekaOutdoor.

Okupljanje je na mostu kod Konta, točnije - pored spomenika Janku Poliću Kamovu, najpoznatijem Sušačaninu. Prvi dio izleta je zanimljiva šetnja manje-više nepoznatim stazicama Sušaka koje povezuju nekoliko crkvi, jedan rektorat, jednu gimnaziju, jedan vodovod Franje Josipa, jedan jog i kulu iznad Rječine... 

Nakon odmora u hladu boćarije slijedi spuštanje Bošketom i Harterskim stubama do Rječine. Dalje kreće avantura u pravom planinarskom stilu, probijanje kroz nemarkirano bespuće povijesnih Giardina do Kozale. Za kraj još jedna meditacija niz povijesnu Kalvariju do zatvora (slobodan ulaz) i katedrale sv. Vida.Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: oko 13 sati
Cijena: besplatno
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 18.05.2024.

Oprema: sportska odjeća i obuća, voda, ljetna kapa
Napomena: Izlet je namijenjen zainteresiranim građanima svih uzrasta. Nije potrebna planinarska iskaznica niti prethodne prijave. Dobrodošli su i kućni ljubimci.

Vodiči: Boris Kurilić (+385 91 786 45 35)

Dva riječka brda u proljeće 2024. godine

subota
11.05.2024.

Kampus - Put Mlikarice - Sv. Kuzam - Kostrena
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: Kampus - ispred Akademije primijenjenih umjetnosti

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 5 - 6 h laganog hoda

Opis:

Izlet organiziramo u suradnji sa županijskim Festivalom sportske rekreacije. Izlet je namijenjen svim zainteresiranim građanima, nije potrebna planinarska iskaznica niti prethodna prijava.

Polazak sa Kampusa, ispred Akademije primijenjenih umjetnosti i Putem Mlikarice se dižemo do Hrastenica. Stazom rebrima idemo do Sv. Kuzma i onda se penjemo do pretpovijesne utvrde Sopalj. Od Soplja put nas dalje vodi Kostrenskim stazama do druge pretpovijesne rimske utvrde Solin. Od Solina se spuštamo do trgovine Plodine gdje završava naše današnje druženje. Ukupna dužina staze je 16 km i potrebno vrijeme 5 do 6 sati hoda.Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: karta za javni prijevoz
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 07.05.2024.

Oprema: Oprema za višesatno hodanje.
Napomena: Potrebna dobra kondicija, zaštita od sunca, voda i hrana iz ranca.

Vodiči: Igor Korlević

petak
10.05.2024.
(3 dana)

Proljeće na Mosoru 2024.

- * POPUNJENO * -

Polazak: u 16.00 h
Mjesto polaska: parkiralište kod Emezzete na Škurinjama (ispod Decathlona)

Težina: teška staza
Trajanje: 6-8 sati hoda dnevno

Opis:
1. dan:

u karavani vozila vozimo se do Žute Lokve i dalje autoputom do čvora Dugopolje odakle nastavljamo do sela Sitno Gornje gdje parkiramo automobile. Penjemo se laganom stazom do planinarskog doma Umberto Girometta (868 mnv) gdje noćimo.

Planirano vrijeme hoda: 1 h; visinska razlika uspona: 250 m; dužina puta: 2 km

2. dan:

Od doma se uspinjemo ka Velikom Kablu (1.339 mnv), najvišem vrhu Mosora s kojeg se pruža vidik na sve vrhove na njegovu hrptu te dalmatinske otoke i Zagoru. Nakon odmora, krećemo dalje po razlomljenom krškom grebenu, na težim dijelovima i uz pomoć sajli, do vrha Ljubirne (1.331 mnv) i obližnjeg skloništa „Vickov stup“ postavljenog 1952. godine po uzoru na triglavski Aljažev stolp. Greben nas dalje vodi do vrha Ljubljan (1.262 mnv), a impresivan pogled pruža se cijelim putem prema otocima, Splitu, Kaštelanskom zaljevu, ali i bosanskohercegovačkim planinskim divovima na sjeveru. Bude li vremena, postoji mogućnost nastavka grebenskim putem prema vrhovima Kunjevod i Debelo brdo, a zapadne mosorske vrhunce svakako napuštamo silaskom do planinarske kuće Lugarnica (872 mnv) i povratkom do doma Umberto Girometta.

Planirano vrijeme hoda: 7-9 h; visinska razlika uspona: 750-900 m; dužina puta: 12-16 km

3. dan:

Nakon doručka, uspinjemo se prema planinarskom skloništu „Kontejner“ (1.055 mnv), a zatim dalje na jugoistok preko Botajne (1.196 mnv) do najljepšeg mosorskog vidikovca – vrha Sv. Jure / Kozik (1.319 mnv). Zbog izdvojenog položaja i slikovita piramidalnog oblika mještani obližnjih Poljica ovaj su vrh smatrali najvišim na Mosoru zbog čega su kapelicu u čast svom zaštitniku izgradili upravo ovdje. Nakon dužeg odmora i uživanja u predivnim pogledima spuštamo se natrag do prijevoja Tepla Pola, a zatim strmim spustom do dubravskog zaseoka Čotići.

Planirano vrijeme hoda: 6 h; visinska razlika uspona: 600 m; dužina puta: 13 kmPrijevoz: osobna vozila
Povratak: u nedjelju 12.05. u večernjim satima
Cijena: 55€ (16€ smještaj, 39€ prijevoz)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 07.05.2024.

Oprema: Kompletna oprema za trodnevnu planinarsku turu: hrana za 3 dana, voda, zamjenska odjeća za promjenjive vremenske uvjete, planinarski štapovi, kabanica, kapa ili šešir, naočale, zaštitna krema protiv sunca, čeona lampa, higijenski pribor, toalet papir, suhe i vlažne maramice, komplet prve pomoći, kompas, važeća planinarska iskaznica za 2024., planinarski dnevnici. Vreće za spavanje nisu potrebne jer dom nudi čistu posteljinu, no unutrašnja vreća (liner, mumija) je preporučljiva.
Napomena: Kondicijski i tehnički zahtjevan izlet. Izraziti kameni hrbat Mosora i njegove padine odlikuju se vrlo razvijenim krškim reljefom pa se kretanje ovim terenom često svodi na savladavanje glatkih kamenih ploča (na strmijim mjestima za pomoć su postavljene i sajle) i skakutanje s kamena na kamen.

Vodiči: Robert Bilandžija (+385 91 614 01 40 ) i Filip Kardum (+385 92 405 67 54)

nedjelja
05.05.2024.

Mašun - Snežnik (SLO)
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko sedam sati

Opis:

Evo nas ponovo na izletu na Snežnik, ali ovoga puta ne polazimo sa Sviščaka nego iz Mašuna. 

Polazimo u 7,00 s Delte prema Ilirskoj Bistrici. Nastavljamo prema Mašunu malo lošijom asfaltnom cestom. Po dolasku u Mašun razgledat ćemo ostatke lovačkog dvorca. U blizini se nalazi i Gozdna hiša slovenskog zavoda za šume sa zanimljivom zbirkom velikih zvijeri koju vrijedi pogledati, nažalost više je ne otvaraju nedjeljom. Nakon otprilike pola sata produžit ćemo makadamom prema točki gdje počinje pješački dio izleta. Ondje ćemo ostaviti dio automobila, a dio ćemo prebaciti na Sviščake gdje završava naš izlet. Hodamo preko Malog Snežnika do doma Draga Karolina na Velikom Snežniku (1796m). Tamo ćemo napraviti stanku za obrok. Nakon pauze spuštamo se prema Sviščakima stazom ispod Loma. Po dolasku na Sviščake vraćamo preostale automobile i nastavljamo za Ilirsku Bistricu i Rijeku.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 7 eura vozaču
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 30.04.2024.

Oprema: osnovna planinarska
Napomena: Prilikom prijave na izlet izjasniti se kao raspoloživi vozač.

Vodiči: Zdravko Scheibl

nedjelja
28.04.2024.

Ričičko bilo i Crni vrh
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 8 sati hoda

Opis:

Idemo autima a ne busom pa će se opisana ruta prilagoditi i djelomično promijeniti.

S prijevoja Banska vrata na cesti Novi Vinodolski-Jasenak krećemo blagim usponom kroz šumu prema vrhu Ričičko bilo (1.286 mnv). Kamena vršna glavica izranja poput otoka iz nepreglednog šumskog prostranstva. Širok pogled otvara se prema moru, vinodolskom zaleđu i istaknutim vrhovima Gorskog kotara od Obruča do Risnjaka i Viševice. S vrha nastavljamo dalje šumovitim grebenom Ričičkog bila po slabo markiranom bespuću do raskrižja na Ričicama, odakle se uspinjemo na naš sljedeći cilj - 1.169 m visok Crni vrh. Greben Kolovratskih stijena, Velika Kapela i Velebit otvaraju nam se kao na dlanu. S Crnoga vrha spuštamo se preko Kolovrata prema Luki Krmpotskoj (moguć posjet Staklenoj kapelici) pa zatim dalje, do napuštenog sela Vinište i planinarske kuće "Anka Komadina" gdje nas čeka zasluženi odmor i okrepa. Slijedi završni spust do mora u Klenovic, gdje hrabriji mogu iskoristiti priliku za rano otvaranje sezone kupanja.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 10,00 €
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 23.04.2024.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima, hrana i dovoljno vode
Napomena: Tura je kondicijski zahtjevna - preko 20 km hoda

Vodiči: Filip Kardum, 092/4056754

subota
27.04.2024.
(5 dana)

Vrhovi Konjuha i Tuzla (BiH)

- * POPUNJENO * -

Polazak: u 0.15 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: svaki dan 5 do 6 sati hoda

Opis:
Na ovom izletu upoznat ćemo cijeli masiv Konjuha i posjetiti nekoliko njegovih vrhova.
SUBOTA 27.4. Polazak u 00.15 h sa Jelačićevog trga. Putujemo do sela Goletići u masivu Konjuha, gdje ostavljamo autobus. Krećemo na laganu turu oko 3-4 sata prema planinarskom domu "Obli vrh" i dalje prema Sarijinom koritu. Nastavljamo prema Metaljci i planinarskom domu Javorje, gdje ćemo biti smješteni.
Lakša grupa prošetat će od autobusa do doma oko 45 minuta. U večernjim satima druženje.
NEDELJA 28.4. Poslije doručka krećemo na stazu Stupari - pećina - Grado vrh - Bandijerka (najviši vrh Javorja 1209 m) - stijene - planinarski dom. U večernjim satima druženje.
PONEDELJAK 29.4. Poslije doručka spuštamo se 45 minuta do autobusa i vozimo se do sela Mrljevići. Slijedi tura oko 5-6 sati sa usponom na Zelenboj (1060 m) i spuštanjem do hotela Zlača gdje ćemo biti smješteni.
UTORAK 30.4. Poslije doručka penjemo se na najviši vrh Konjuha (1328 m). Nakon atraktivne ture, popodne se vraćamo do hotela Zlača. 
SRIJEDA 1.5. Poslije doručka odlazimo u Tuzlu na turističko razgledavanje grada u društvu s domaćinima iz PD Konjuh. Poslije ručka putujemo za Rijeku.


Prijevoz: autobus
Povratak: 01.05.24. u večernjim satima
Cijena: 210 € Uključuje 120 € prijevoz, 90 € sve ostalo - dva polupansiona u pl. domu Javorje (večera, noćenje i doručak), dva noćenja s doručkom u hotelu Zlača
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 16.04.2024.

Oprema: Osnovna planinarska oprema. Vreća za spavanje nije potrebna. Osobna iskaznica.
Napomena: Broj sudionika je ograničen. Poželjno je prijaviti se što prije uz uplatu do 16.04.24.

Vodiči: Igor Korlević (091 256 6611)

subota
27.04.2024.

14. Proljeće u Šumi Striborovoj / Zeleno-plava Rijeka
Polazak: u 10.00 h
Mjesto polaska: Park lovora na Kantridi

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 3 sata

Opis:

Okupljanje  za 14. Proljeće u Šumi Striborovoj  je u 10 sati u Parku lovora na Kantridi, preko puta dječje bolnice (središnja staza s klupama). Prošetat ćemo novim velikim gradskim parkom s brojnim rascvjetalim voćkama i grmovima aromatičnog bilja. Ivana Matovina u Učionici priprema malu edukativnu radionicu za najmlađe planinare.

Kroz dvorište Doma za starije ulazimo na Poučnu planinarsku stazu "Šuma Striborova" gdje ćemo na livadici uživati u programu koji je pripremila Lorena Mrvčić Fućak, dječja knjižničarka iz Gradske knjižnice.

Za sve posjetitelje koji žele još,

pripremili smo i nastavak šetnje novom stazom "Zeleno-plava Rijeka" do obalnog puta u blizini Preluka.

https://rijekaoutdoor.com/trails/zeleno-plava-rijeka/

Projektu se pridružila i Turistička zajednica Grada Rijeke kroz rijekaoutdoor.com (@visitRijeka. Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: Prije ručka
Cijena: besplatno
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 27.04.2024.

Oprema: Sportska obuća, ljetna kapa, sendvič, puno vode.
Napomena: Prikladno za sve uzraste i kućne ljubimce. Prijave nisu potrebne.

Vodiči: Boris Kurilić (+385 91 786 45 35)

nedjelja
21.04.2024.

Visibaba – Prikinuto brdo – Budakovo brdo (Srednji Velebit)

- * POPUNJENO * -

Polazak: u 6.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6 sati hoda

Opis:

Opis:  Krećemo  točno u 6:30 s Delte (potrebno je doći 10-tak minuta ranije dok se potrpamo i organiziramo po autima) te vozimo prema Karlobagu. Usput stajemo na kavu u Svetom Jurju.

U Karlobagu smo negdje oko 9 sati odakle se još autima 20-tak minuta penjemo do prijevoja Dabarska kosa gdje parkiramo.

S Dabarske kose krećemo planinarskom stazom preko Visibabe (1161m), neupadljivog vrha nad Ravnim dabrom koji pruža jedinstven vidik na more i otoke te na Dabarske kukove i Dabre. Dalje preko Bačić kose (gdje se nalaze ruševine nekadašnjeg đačkog planinskog doma Škole narodnog zdravlja) i Prikinutog brda (1267 m) idemo pojasom livada hrptom prema Budakovom brdu (1317 m) s kojeg se pruža predivan pogled na spomenute kukove  kao i na posebno lijep i atraktivan Bačić kuk.
Nakon kraćeg odmora, uzimanja pečata i uživanja u vidicima nastavljamo prema planinarskom skloništu Skorpovac gdje radimo dužu pauzu za ručak.
Vraćamo se Premužićevom  stazom kojom dolazimo do početne točke – Dabarska kosa.

Statistički podaci:  

Dužina puta Rijeka (Delta) – Dabarska kosa: 142 km

Dužina kružne planinarske staze: 15 km, 620 m usponaPrijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 15 eura - plaća se vozaču
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 16.04.2024.

Oprema: osnovna planinarska oprema, obuća i odjeća primjerena prognozi, piće i hrana iz ruksaka, čeona lampa, prva pomoć
Napomena: Kod prijave obavezno napomenuti raspolaže li se automobilom za prijevoz kojim treba doći na Deltu gdje će se popuniti potreban broj vozila.

Vodiči: Mirta Grandić ( 092 266 1712 ) i Filip Žic

subota
20.04.2024.

Stazama naših nona - Kraljevica
Polazak: u 9.00 h
Mjesto polaska: Dvorac Nova Kraljevica - Frankopan

Težina: lagana staza
Trajanje: 4 sata

Opis:

Izlet organiziramo u suradnji sa županijskim Festivalom sportske rekreacije. Izlet je namijenjen svim zainteresiranim građanima, ne treba planinarska iskaznica niti prethodna prijava.

Okupljanje i polazak na novu kružnu stazu je u 9 sati pred dvorcem Nova Kraljevica.

Točke u "Stazama našim nona":

Dvorac Nova Kraljevica – Carovo – šetnica uz more do Bakarca (tunere) – Bakarac – Sv. Trojica (staro groblje) – Križišće – Mrtvačev put – Mižolovo (Šmrika) – Šmrički most – Banj – Vrtić – Stari grad Zrinskih – Dvorac Nova KraljevicaPrijevoz: javni prijevoz
Povratak: U popodnevnim satima
Cijena: -
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 19.04.2024.

Oprema: Standardna oprema za ugodnu pješačku turu.

Vodiči: Igor Korlević, 091 256 6611

subota
13.04.2024.

Klek - proslava 150 godina planinarstva u Hrvatskoj

- * POPUNJENO * -

Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 3-4 sata hoda

Opis:

Danas je poseban dan za sve hrvatske planinare - obilježavamo 150 godina organiziranog planinarstva na tlu Hrvatske!

Na Klek krećemo od Bjelskog i za manje od sat vremena smo pred planinarskim domom pod vršnim stijenama Kleka. Slijedi prigodan program koji uključuje atraktivnu pokaznu vježbu HGSS-a u obližnjoj stijeni Podkleka. Svi zainteresirani planinari dobit će razglednicu Kleka i prigodni pečat. Zatim se po želji penjemo na vrh Kleka.

Spuštamo se u Bjelsko na druženje svih planinara i besplatni ručak. Pred kraj izleta posjetit ćemo Zavičajni muzej u Ogulinu s atraktivnom alpinističkom zbirkom, danas je za planinare besplatan ulaz. Ako stignemo, pogledat ćemo i obližnje jezero Sabljake.Prijevoz: autobus
Povratak: predvečer
Cijena: 15 €, direktno na račun Kamenjaka ili u tajništvu
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 09.04.2024.

Oprema: osnovna planinarska oprema
Napomena: Uplate do popunjenja autobusa.

Vodiči: vodiči PD Kamenjak

nedjelja
07.04.2024.

Nebesa, Crni vrh i Primorski Klek
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Nebesa 1131 m, Crni vrh 1335 m, Primorski klek 1214 m

Tri vrha sa nebrojenim mogućnostima pristupa, često zanemareni u korist poznatijih destinacija u okolici, a mi ćemo odraditi kružni obilazak.

Nebesa, stjenovita glavica sa koje se pruža prekrasan pogled na Grobničko polje, uspon na Crni vrh stjenovitim grebenom uzbudljiv je planinarsko penjački doživljaj, Primorski Klek, daleko manje poznat, ali upotpunjava doživljaj ove ture, a s oba vrha pružaju se prelijepi vidici: prema sjeveru na Risnjak, Snježnik, Guslicu i Slovenski Snežnik, prema jugoistoku na i Kamenjak, te dalje prema vrhovima Gorskog Kotara i sjevernog Velebita, a prema zapadu lijepo se vide Kvarnerski zaljev, Učka i Ćićarija.

Sa Delte se kreće u 8.00 sati, ide se u smjeru Platka, sve do odvojka za Kripanj, Velu Pešu (prvi lijevi odvojak, na početku kojeg je kapelica), veliki dio kojeg ćemo proći autima, cesta je cijelim putem makadamska, do iza predjela Kuk, a dalje idemo pješke.

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 3 € vozaču
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 02.04.2024.

Oprema: Vjetrovka, piće i hrana, dobra volja. Po završetku izleta po dogovoru nastavak druženja u Malom domu na Platku uz okrijepu.

Vodiči: Saša Subotić

Nebesa, Crni vrh i Primorski Klek

subota
06.04.2024.

Veli vrh iznad Drenove
Polazak: u 10.00 h
Mjesto polaska: Drenova, Cvetkov trg kod crkve

Težina: lagana staza
Trajanje: 4 h

Opis:

Na start našeg sljedećeg proljetnog izleta dolazimo svojim autom ili gradskom linijom broj 5 (silazak na autobusnoj stanici kod OŠ Fran Franković). Polazak na kružnu stazu je u 10 sati sa Cvetkovog trga na Drenovi kod crkve.

Idemo uz staro drenovsko groblje te kroz borovu šumu do kapelice na Velom vrhu (439 m). S vrha pogled seže na jezero Valići na Rječini, grad Grobnik te cijeli Kvarner.  Slijedi povratak do Drenove.

Pozivamo sve zainteresirane građane, male i velike Riječane, dobrodošli su i kućni ljubimci... Ponesite čvrstu obuću, vodu, kapu za sunce,...

Prijave nisu potrebne.Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: besplatno
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 06.04.2024.

Oprema: Dobra čvrsta obuća. Odjeća adekvatna vremenskim uvjetima.
Napomena: Prijave nisu potrebne.

Vodiči: Igor Korlević (+385 91 256 66 11)

ponedjeljak
01.04.2024.
(6 dana)

Vis 2024.

- * POPUNJENO * -

Polazak: u 23.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4-5 sati hoda svaki dan

Opis:

Na dan 31.10.2023. Izlet je popunjen. Za trenutnu situaciju nazovite...

Kamenjakova proljetna dalmatinska karavana ovaj put vodi nas na otok Vis.

Svojim očima, svojim nogama i u dobrom društvu upoznat ćemo sve planinarske i druge prirodne ljepote, uključujući sv. Andriju, Velington i najviši vrh Hum (sv. Duh).

Posjetit ćemo sve kulturne i povijesne znamenitosti - uz raskošni grad Vis i romantičnu Komižu tu su Oključna, Ženka, Marine Zemlje, Žena Glava, špilja kraljice Teute, Titova špilja..., Osvježit ćemo se i okupat u brojnim uvalama - Barjoška, Rogačić, Dobra luka, Stončica, nezaobilazna Stiniva...Bit će prilike i za degustaciju lokalnih delicija.

U planu je i posjeta Biševu - o tome i o još nekim bonusima naknadno. 

Pet polupansiona (doručak i večera) u hotelu Issa u gradu Visu: dvokrevetna soba 230 €, jednokrevetna 340 €, dijete do 12 godina u trokrevetnoj gratis, drugo dijete 115 €.

Bus koji je cijelo vrijeme s nama 115 €, za djecu i za planinare koji dolaze autom 50 €.

Prijave do popunjenja uz uplatu prve rate minimalno 100 €. Cjelokupan iznos treba uplatiti do 20.12.2023.

U slučaju odustajanja iz bilo kojeg razloga uplata se vraća samo kad se mjesto popuni s liste čekanja.

Na listu čekanja ulazi se s uplatom minimalno 100 €.Prijevoz: autobus
Povratak: u nedjelju 7.4. u večernjim satima
Cijena: hotel 230 €, bus 115 €
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 31.10.2023.

Oprema: važeća planinarska iskaznica, osnovna planinarska oprema i kupaći kostim

Vodiči: Boris Kurilić, 091 786 4535

Vis 2024.

ponedjeljak
01.04.2024.

Kastavska šuma
Polazak: u 9.00 h
Mjesto polaska: Fortica (Kastav)

Težina: srednje teška staza
Trajanje: 5-6 sati

Opis:

S Fortice uz Crekvinu izlazimo na šumsku cestu, pokraj oznake ekostaze, i nastavljamo ravno do spoja sa stazom iz Jelovičana.

Skrećemo desno i nastavljamo ravno sve do sela Jelovičani uz seoski bunar (šternu) i dalje duž ceste prema Brezi. Pratimo stazu do stare stražarnice (karaule) i graničnoga kamena iz 1920. god. Tada smo već blizu sela Breza, potpuno spaljenoga u Drugom svjetskom ratu, i cestom nastavljamo uz crkvicu i groblje do odmorišta „Mačkov vrh“. Lijevo se uspinje staza do najvišega kastavskog vrha, brijega Mačkov vrh (504 m), s kojega se pruža prekrasan pogled na zaleđe Kastva, Učku i Gorski kotar, a s južne strane i na Kvarner.

Spuštamo se natrag na stazu do Šparožne jame. Pratimo stazu do odmorišta „Stanić“ (moguć je i uspon na Stanić vrh 465 m), odakle se staza spušta do sela Brajani, posjećujemo napušteno selo Cari te se vraćamo dalje prema Kastvu do Fortice.Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: besplatno
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 01.04.2024.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, hrana i piće iz ruksaka.
Napomena: Prikladno za sve građane, sve uzraste i kućne ljubimce.

Vodiči: Igor Korlević (+385 91 256 66 11)

nedjelja
24.03.2024.

Otok Pag, otvorenje nove staze vrh sv. Vid - grad Pag
Polazak: u 5.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 4-5 sati

Opis:

Markacisti Kamenjaka brinu o svim planinarskim stazama otoka Paga iz Registra HPS-a.

Današnjim izletom otvaramo novu stazu od sv. Vida, najvišeg paškog vrha (349 m) do grada Paga. Prije puno godina tom rutom stazu je projektirao prof. Bruno Puharić a nova staza koju potpisuje Branimir Tauzer djelomično je slijedi.

Na vrh ćemo se uspeti laganom stazom od Kolana. Nakon odmora na vrhu i uživanja u pogledima na sve strane svijeta pomalo se spuštamo prema gradu Pagu. Cijelim putem pogled privlači golemi impozantni masiv Velebita, te prizori paške solane i grada Paga. Na kraju izleta slijedi individualno turističko istraživanje grada Paga. Prijevoz: autobus
Povratak: predvečer
Cijena: 25 €
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 19.03.2024.

Oprema: Osnovna planinarska oprema
Napomena: Uplate do popunjenja autobusa, direktno na račun Kamenjaka ili utorkom u tajništvu.

Vodiči: Boris Kurilić (091 786 4535), Damir Jelić

subota
23.03.2024.

Luban, vrh Pleš (499 m), najviši riječki vrh
Polazak: u 9.00 h
Mjesto polaska: Drenova, Cvetkov trg kod crkve

Težina: lagana staza
Trajanje: 4 h

Opis:

Na start prvog proljetnog izleta dolazimo svojim autom ili gradskom linijom broj 5 (silazak na autobusnoj stanici kod OŠ Fran Franković). Polazak na kružnu stazu je u 9 sati sa Cvetkovog trga na Drenovi kod crkve.

Idemo ispod Velog vrha, dolazimo do Lokve ili raskršća Drenovskog i Grohovskog puta. Nastavljamo uspon Lubanskim putem do spomenika u čast oslobođenja grada Rijeke. Uz lovačku kuću put nas dalje vodi na Pleš, sa 499 m visine najviši vrh grada Rijeke. Nastavljamo do Lončeve griže, gdje ćemo razgledati izložbu slika na otvorenom i alat koji se koristio za iskapanje kamena. Nakon toga spuštamo se u Saršone i kroz šumu natrag do Drenove.

Ovo je prvi u nizu laganih proljetnih izleta subotom u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Rijeke. Pozivamo sve zainteresirane građane, male i velike Riječane, dobrodošli su i kućni ljubimci...Ponesite čvrstu obuću, vodu, kapu za sunce,...

Prijave nisu potrebne.Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: besplatno
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 23.03.2024.

Oprema: Dobra čvrsta obuća. Odjeća adekvatna vremenskim uvjetima.
Napomena: Prijave nisu potrebne.

Vodiči: Žarko Fištrek, 091 598 5232

subota
16.03.2024.
(2 dana)

Zimski uspon na Sv. Brdo (1751 m), Južni Velebit

- * POPUNJENO * -

Polazak: u 5.00 h
Mjesto polaska: Parkiralište kod Prime (Škurinje)

Težina: teška staza
Trajanje: prvi dan oko 8 sati hoda, drugi dan oko 8-9 h hoda

Opis:

Pozivamo vas na atraktivnu dvodnevnu zimsku turu na Sv. Brdo, južni Velebit. Tura je namijenjena za sve planinare koji posjeduju znanja, vještine i opremu za kretanje u zimskim uvjetima, izvrsnu kondiciju i malo avanturističkog duha.

SUBOTA:

Okupljanje na parkingu ispred Prime (Škurinje) te polazak najkasnije u 05.00h. Planirani polazak na turu je najkasnije u 09.00h sa parkinga NP Paklenica.
Kanjonom Velike Paklenice se uspinjemo prema našem odredištu, skloništu Vlaški grad gdje noćimo.
Napominjem da noćenje u planinarskom skloništu može biti izazovno. Ne postoji mogućnost rezervacije smještaja te ćemo iz tog razloga  nositi i šatore kako bismo si osigurali smještaj u slučaju popunjenosti skloništa.

 

NEDJELJA:

Najkasnije u 07.00 nastavljamo sa našom turom i krećemo se prema cilju ture, vrhu Sveto Brdo nakon čega se spuštamo nazad do našeg polazišta, parking Velike Paklenice. Na povratku ćemo se zaustaviti u planinarskom domu Paklenica gdje postoji mogućnost dobivanja toplog obroka. Planirani povratak do auta je do 18 h.

Povratak u Rijeku je planiran u večernjim satima.

STATISTIČKI PODACI:

Dužina puta Rijeka - Paklenica: 180 km
Dužina staze Paklenica - Sveto Brdo: oko 14 km, cca. 1700 vm uspona
 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u nedjelju u večernjim satima
Cijena: Prijevoz na bazi 4 auta: 22 €
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 05.03.2024.

Oprema: Kompletna oprema za zimsko planinarenje: pojas, kaciga, dereze, cepin, krplje, štapovi, zimske vreće za spavanje, šatori u dogovoru sa ostalim sudionicima, podloške za spavanje + ostala osobna oprema. Hrana je iz ruksaka, vode minimalno 4 l za oba dana.
Napomena: Zbog zahtjevnosti ture i nemogućnosti osiguranja smještaja broj sudionika je ograničen na 14. Vodič ima pravo uskratiti sudjelovanje planinarima za koje smatra da nisu adekvatno spremni za ovu turu. Ulaznica za NP Paklenica iznosi 8 € za dva dana uz predočenje planinarske iskaznice, plaćanje na ulazu.

Vodiči: Davor Miketa (+385 91 643 60 91), Filio Žic

Zimski uspon na Sv. Brdo (1751 m), Južni Velebit

nedjelja
10.03.2024.

43. pohod "Žene u planinu" - okolica Rijeke
Polazak: u 9.00 h
Mjesto polaska: Filozofski fakultet u Rijeci, Kampus, Trsat

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5 sati hoda

Opis:

Ove godine, po 43. put,  vodimo vas na pohod Žene u planinu u okolici Rijeke.

Okupljanje je u 9 sati kod Filozofskog fakulteta, na Kampusu (Trsat).  Od Kampusa se spuštamo do Orehovice i usponom preko gornje Orehovice stižemo do Grada Grobnika gdje se u Kaštelu Grobnik nalazi i žig Planinarskog puta Frankopana (KT 7).
Nakon posjeta Kaštelu spuštamo se u selo Lukeži i idemo do Martinova Sela.

Slijedi ukrcaj u autobuse ili odlazak pješice do Dražica gdje je organiziran ručak i ovjera dnevnika.

Ručak je organiziran samo za unaprijed plaćen obrok (gulaš ili maneštra). Uplate se vrše u prostorijama ili na račun PD Kamenjak, a uplaćeni bonovi dijeliti će se na pohodu.

Povratak je redovnom autobusnom linijom iz Dražica za sudionike koji na Kampus dođu vlastitim prijevozom.Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: U kasnijim poslijepodnevnim satima
Cijena: gulaš ili maneštra 7 EUR uz obaveznu uplatu na račun Kamenjaka ili u tajništvu
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 05.03.2024.

Oprema: Opća planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima. Okrijepa iz ruksaka.
Napomena: Ručak je organiziran samo za unaprijed plaćen obrok (gulaš ili maneštra). Uplata u iznosu od 7 EUR se vrši u prostorijama ili na račun PD Kamenjak, a uplaćeni bonovi dijeliti će se na pohodu.

Vodiči: Igor Korlević, Žarko Fištrek

nedjelja
03.03.2024.

Izvor Vele Rike (Baška)
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: 4 - 5 sati hoda

Opis:

Nakon okupljanja na parkiralištu Delta krećemo prema otoku Krku i Baški. Staza započinje kod restorana 'Mošuna' prije Drage Bašćanske. Plodnom Bašćanskom dolinom teče potok Vela Rika, jedini stalni vodotok na hrvatskim otocima. Staza koja vodi do izvora Vele Rike otkrit će vam svu snagu i ljepotu ovog potoka, a legenda kaže da kada prvi puta dođeš u Bašku, moraš 'mokru babu poljubiti'. Radi se običaju pijenja hladne vode na izvoru. Prolazimo uz lokalitet Portafortuna gdje se nalaze poznata penjališta, a najviša točka nalazi se na grebenu iznad penjališta. Izvorište potoka Vela Rika, smješteno ispod vrha Mali Hlam, puni se oborinskim vodama duž čitave doline. U jesensko i proljetno doba potok često nabuja.

 

Molimo članove koji imaju auto da to napišu u prijavi.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u poslijepodnevnim satima
Cijena: 7 EUR (vozaču)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 27.02.2024.

Oprema: Osnova planinarska oprema (poželjni štapovi za hodanje i gamaše).
Napomena: Prvi dio staze je zahtjevan jer u 1,5 km savladava 400 m uspona po strmom i rasutom terenu. Potrebna vještina hodanja po siparu i dobra kondicija za strmi uspon! U drugom dijelu staze trebat će vam gamaše jer staza prolazi uz brojne potočiće koji stazu čine blatnjavom.

Vodiči: Mirela Šenkinc, Bojan Šenkinc

nedjelja
25.02.2024.

Zima na Šatorini 2024.
Polazak: u 5.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: teška staza
Trajanje: oko 10 sati hoda

Opis:
Izlet uključuje oštri kondicijski trening i zimski uspon na najviši vrh srednjeg Velebita, rutom Marama - Ograđenica - Šatorina (1622 m) - Korita - Marama. Prolazi se dijelom kroz nemarkirano bespuće u surovom podgorskom kamenjaru. U predjelima iznad Premužićeve staze očekuje se duboki snijeg i poneka zaleđena padina.
  


Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 10 € (vozaču)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 06.02.2024.

Oprema: Visoke čvrste gojzerice, dereze, cepin, barem je dan karabiner/sponka s maticom, mala zamka (prusik), zamka 8m x 8mm, šivana traka 120-150 cm, naglavna svjetiljka, kompas, sunčane/skijaške naočale, gamaše, štapovi, odjeća za buru i mećavu... Plus hrana i piće iz ruksaka i planinarska iskaznica s markicom za 2024. godinu.
Napomena: Količina tehničke opreme u našem ormaru je ograničena. Zato preporučamo nabavku vlastite opreme. Užad i karabinere/sponke ne iznajmljujemo. Prije izleta podesite dereze i uvježbajte brzo i pravilno postavljanje u rukavicama. Molimo planinare koji imaju auto da to jave i u njemu dođu na Deltu kako bismo omogućili sudjelovanje članovima bez auta.

Vodiči: Boris Kurilić (091 786 45 35), Toni Karuza, Robert Bilandžija

nedjelja
25.02.2024.

Tuhobić 2024.
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4 sata hoda

Opis:

Kratko i slatko, a kako je prošlogodišnji pokušaj uspona odgođen zbog vremenskih neprilika, imamo novi pokušaj odlaska na Tuhobić (1106 m), za žigomane jedna od kontrolnih točaka HPO-a kao i Goranskog planinarskog puta. Na stazu krećemo nedaleko od Gornjeg Jelenja.

Zanimljivost Tuhobića je da predstavlja prirodnu granicu između goranske i primorske vegetacije. S njega se pruža odličan pogled na Riječki zaljev, Učku, Snježnik, Risnjak, jezera Lepenicu i Bajer.

Sa svoje goranske strane Tuhobić se spušta u dolinu Lepenice kamo se i mi možemo spustiti nadajući da će izviđački dom biti otvoren i pružiti inače poslovično dobru okrepu (kava, pivo).Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u podnevnim satima
Cijena: 3 € (vozaču)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 20.02.2024.

Oprema: Voda, hrana iz ruksaka, naramak viceva, vjetrena odjeća.

Vodiči: Saša Subotić (+385 91 949 59 76)

nedjelja
18.02.2024.

Zimski uspon na Bjelolasicu 2024.

- * POPUNJENO * -

zimski uspon
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6 sati hoda

Opis:

Krećemo na stazu iz Begovog Razdolja, najvišeg naselja u Hrvatskoj (1062 m). Nakon šetnje do Vrbovske poljane slijedi oštar uspon na vrh. Putem ćemo proći uz planinarsko sklonište Jakoba Mihelčića. Uspon traje oko 3 sata, bude li puno snijega i malo duži. Na najvišem vrhu Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije (1535 m) uživamo u pogledu i pijemo topli čaj iz termosice. 

Lakša grupa može u skloništu pričekati ostale planinare da se vrate s vrha pa se svi zajedno vraćamo u dolinu.Prijevoz: autobus
Povratak: U večernjim satima
Cijena: 15 €
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 13.02.2024.

Oprema: Zimska oprema za planinarenje, tko ima dereze ili žabice neka ponese. Hrana i piće iz ruksaka.

Vodiči: Robert Bilandžija (+385 91 614 01 40)

nedjelja
04.02.2024.

Zimski uspon na Risnjak 2024.
zimski uspon
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 7 sati hoda

Opis:

Od planinarskog doma Sušak na Platku krećemo preko Cajtiga prema Velikom Risnjaku (1528 m). Ako uvjeti dopuste (bura i led), popet ćemo se i na sam vrh. Nakon odmora kod doma, vraćamo se preko Fratrovih dolaca na Platak.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 3 € (vozaču)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 30.01.2024.

Oprema: Štapovi, gamaše, dereze i cepin (tko ima, nije obavezno), iskaznica s markicom za 2024. Dom na Risnjaku ne radi, ponijeti hranu i topli napitak.
Napomena: Molimo sve članove koji imaju automobil da to jave i njime dođu na parkiralište Delta kako bi članovima bez auta omogućili sudjelovanje u izletu.

Vodiči: Boris Kurilić (091 786 4535), Toni Karuza, Robert Bilandžija

nedjelja
28.01.2024.

Istraživanje pulskih fortifikacija

- * POPUNJENO * -

Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4 sata

Opis:

Nakon okupljanja na Jelačićevom trgu krećemo autobusom u pravcu Istre. Naša destinacija su utvrde u okolici Štinjana.

Pula je nekoć bila glavna luka austro-ugarske ratne mornarice. Pedesetak impozantnih utvrda s oko 300 topničkih položaja čuvalo je Pulu u kojoj je znalo biti i do 100 usidrenih brodova. Iako su utvrde građene prije gotovo 200 godina, veliki broj njih i danas odolijeva zubu vremena te podsjeća na burnu prošlost Pule.

Tijekom izleta obići ćemo 4 moćne utvrde, a po završetku pješačkog dijela izleta otići do centra Pule te posjetiti Zerostrasse "skriveni grad ispod grada", fascinantnu mrežu tunela pretvorenu u pješačke koridore i otvorenu za posjetitelje (opcionalni posjet, ulaznica 5 € po osobi prikupit će se u autobusu).Prijevoz: autobus
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 20 €
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 23.01.2024.

Oprema: Osnovna planinarska oprema
Napomena: ulaznica u Zerostrasse 5 € (opcija)

Vodiči: Bojan Šenkinc, Mirela Šenkinc (pomoćni)

nedjelja
21.01.2024.

Jasenovica (Platak) - 1338 m
zimski uspon
Polazak: u 7.45 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 4 - 5 sati hoda, ovisno o dubini snijega

Opis:

Malo prije 8 sati krećemo sa Delte prema Platku. Nakon kavice u malom domu na Platku (dom Sušak) krećemo prema našem odredištu, vrh Jasenovica. Hodat ćemo dužom verzijom turističke šetnice Jasenovica (plavo-bijele oznake). Krećemo u smjeru skijališta pa nastavljamo putem za Jelenc gdje se nakon 2.5 km odvajamo i skrećemo prema Jasenovici. Hodamo, nadamo se snijegom pokrivenom, makadamskom stazom sljedećih 2 km a onda se penjemo uzbrdo kroz bukovu šumu do vrha Jasenovica (1338 m). Sa vrha se pruža lijep pogled na sjevernu stranu i obližnje vrhove Nacionalnog parka Risnjak – Risnjak, Snježnik i Guslicu.
Nakon kratkog odmora na vrhu, razgledavanja i uzimanja pečata vraćamo se drugom, kraćom stazom do doma Sušak gdje slijedi odmor i okrepa.

Tzv. plava staza je dio Šetnica na Platku (uz žutu i zelenu stazu), kamenjakovog projekta realiziranog u suradnji sa Primorsko-goranskom županijom i Goranskim sportskim centrom.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 3 € (vozaču)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 16.01.2024.

Oprema: Planinarska oprema prilagođena zimskim uvjetima, voda i piće iz ruksaka, poželjno topli čaj, zimske gojzerice, čeona svjetiljka ... Tko ima neka uzme za svaki slučaj žabice ili dereze. Štapovi su dobrodošli.
Napomena: Molimo sve planinare koji imaju auto da to najave u prijavi za ovaj izlet i da autom dođu na Deltu gdje će se popuniti potreban broj vozila.

Vodiči: Mirta Grandić (+385 92 266 17 12 )

nedjelja
14.01.2024.

Zimski uspon na Viševicu 2024.
zimski uspon
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko šest sati hoda

Opis:

Tradicionalni zimski uspon na Viševicu, kako je uobičajeno, kreće od Vagabundine kolibe. Uspon na vrh (1428 m) je srednje težine, ali zbog snijega pri vrhu treba opreza.

Ponesite štapove i gamaše. Tko ima dereze neka ih ponese i prošeta ih malo po zaleđenim površinama.

S vrha Viševice pruža se lijepi pogled na sve strane.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 15 €
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 09.01.2024.

Oprema: Osnovna planinarska oprema za zimske uvjete. Tko ima dereze neka ih ponese.

Vodiči: Toni Karuza (+385 99 667 73 96)

nedjelja
07.01.2024.

Klek 2024. (ogulinski)

- * POPUNJENO * -

zimski uspon
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 4-6 sati hoda

Opis:

Grupa A: Uspon od sela Puškarići do planinarskog doma "Klek" (1000 m) - oko 2,5 sata hoda
Grupa B: Uspon od Bjelskog do planinarskog doma "Klek" (1000 m) - oko 1 sat hoda

 

Pridružujemo se pohodu na Klek radi sudjelovanja na tradicionalnoj proslavi planinarske Nove godine!

Grupa A:

Ova grupa ide težom stazom koja započinje u Puškarić Selu kod Molinarijevog mosta. Od mosta prolazimo kroz selo te se uspinjemo prema vidikovcu Golubinac. S vidikovca se pruža predivan pogled na Klek koji je odlična pozadina za fotografiranje. Od vidikovca nastavljamo Ferdinom stazom lijepim obroncima te slijedi strmi uspon prema planinarskom domu "Klek". Ovisno o vremenskim uvjetima, nakon kraće pauze slijedi uspon na sami vrh Kleka koji od doma traje otprilike 30'.

 

Grupa B:

Ova grupa nastavlja autobusom do Bjelskog odakle započinje tradicionalni pohod prema planinarskom domu "Klek". Ovaj uspon razmjerno je strm, ali je najkraći. Nakon otprilike 50' uspona kroz šumu stiže se do planinarskog doma "Klek" pod vršnom stijenom. U domu se odmara dok ne dođe grupa A pa se, oni koji žele, mogu priključiti grupi A pri usponu na sam vrh. Uspon od doma na sam vrh traje 30', a na usponu se treba mjestimično koristiti i rukama (postavljene su sajle za osiguranje).

Nakon povratka u dom:

Oko 14 sati spuštamo se svi zajedno za Bjelsko te nastavljamo put za Ogulin. Svi zainteresirani posjećuju Zavičajni muzej u Ogulinu gdje se, između ostalog, nalazi i alpinistička zbirka. Unutar zbirke se nalazi obvezni žig za Hrvatsku planinarsku obilaznicu. Žig se može dobiti kod kustosa Zavičajnog muzeja u Frankopanskoj tvrđavi.
 

Nakon razgleda, ako prilike dozvole, idemo do mini sirane Mišćević u Josipdolu (oko 12 km od Ogulina) na degustaciju sireva i piće dobrodošlice. Sirevi se mogu i kupiti.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 15 €
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 02.01.2024.

Oprema: Obvezna prikladna planinarska odjeća i obuća prema vremenskim uvjetima, posebno u slučaju snijega.
Napomena: Hrana iz ruksaka. Cijena ulaznice za muzej je 2,20 € .

Vodiči: Žaklina Šupica (+385 98 985 65 10), Robert Bilandžija

LEGENDA:

-zimski uspon (potrebna zimska planinarska oprema)

- opća planinarska škola

- visokogorski izlet (potrebna visokogorska oprema)

- veteranski odsjek

- odsjek za zaštitu prirode (ekolozi)

- mala planinarska škola

 - biciklisti

 

 

Zbog moguće izmjene informacija redovito pratite ovu stranicu!

 

PD Kamenjak zadržava pravo izmjene plana predviđenih izleta zbog nepredviđenih okolnosti tijekom godine.

*****

Prijave i informacije u tajništvu utorkom od 19 - 21 h ili na tel. 331-212 (prikaz, stručni).

Za izlete organizirane autobusnim prijevozom uplate su moguće i putem internet bankarstva. Prije toga molimo kontaktirajte tajništvo i provjerite ako ima mjesta.

*****

Kod izleta autobusom, u slučaju nedovoljnog broja uplata, moguće su korekcije cijena.

*****

* za gorivo kod automobilskog prijevoza se plaća 0,2 €/km po vozilu (trošak dijele putnici u vozilu).

 

 

 

Za sudjelovanje na izletu ili pohodu može se prijaviti samo uz uplatu cijene puta do datuma navedenog u opisu izleta ili pohoda.

Prijavom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a.

Također potvrđuje da pristupa izletu na vlastitu odgovornost svjestan/svjesna opasnosti od mogućih nezgoda i ozljeđivanja te da u takvom slučaju neće ni na koji način teretiti Društvo niti vodiča.

Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča.

U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

ODNOS VODIČA I ČLANOVA SKUPINE

Vođa izleta ima puno pravo "zapovijedanja" skupinom. Smatra li da netko neće moći proći cijelu trasu puta, da je nedovoljno opremljen ili da će naprosto stvarati probleme ima mu pravo zabraniti dolazak na izlet ili odlazak na vrh, ali ne i ostaviti na cjedilu, tj. na planini. Svaki planinar mora bespogovorno slušati vodiča, čak i ako zna da griješi. Onoga tko se na izletu ponaša svojevoljno i ne sluša, vodič smije i može isključiti iz skupine, ali samo na mjestu gdje ga neće dovesti zbog toga u opasnost. Već samim dolaskom na izlet svaki se član skupine automatski obvezuje na podvrgavanje grupnoj disciplini i slušanju vodiča.

(iz A. Čaplar "Osnove planinarstva")