Izleti


srijeda
14.08.2019.
(5 dana)

Sarajevske planine (BIH)
- POPUNJENO -
Polazak: u 22.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: svaki dan lakša i teža staza na izbor

Opis:

Posjetit ćemo nekoliko planina u blizini Sarajeva - Igman (1502 m), Bjelašnicu (2067 m), Visočicu (1967 m) i Treskavicu (2088 m).  

Smješteni smo u planinarskom domu na Igmanu, gdje svaki dan imamo večeru i doručak.

Nakon nekoliko dana planinarenja, u nedjelju prije povratka razgledavamo Sarajevo i vrelo rijeke Bosne.

 Prijevoz: autobus
Povratak: u nedjelju 18.8. navečer
Cijena: polupansion 230 kn + 30 eura, prijevoz naknadno
Prijave: u tajništvu Društva do 29.01.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, članska iskaznica, osobna iskaznica.
Napomena: Kod prijave obavezna uplata 230 kn, u domu se plaća još 30 eura, prijevoz naknadno. U slučaju odustajanja iz bilo kojeg razloga, uplata se vraća samo ako se nađe zamjena sa liste čekanja. Na dan 16.12.2018. izlet je popunjen,

Vodiči: Boris Kurilić i lokalni vodiči iz PD Konjuh

Sarajevske planine (BIH)  [nl]- POPUNJENO -

nedjelja
26.05.2019.

Golica (SLO) 2019.
Polazak: u 6.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Podarite sebi i svojima najdražim izvanredan izlet na Golicu (1835 m) u Sloveniji!
Pruža vam se prilika da doživite brda potpuno prekrivena bijelim narcisima koji šire osubujan miris na sve strane, jedinstveni pogled na vrhove Alpi u Austriji, ustave rijeke Drave i okolna mjesta, pogled na Savinjske, Koruške i Julijske Alpe u Sloveniji s dominatnim vrhovima Krvavcem, Grintavcem, Storžičem, Kepom, Babom, Triglavom, Škrlaticom, planinom Košutom i mnogim drugima.

Golica se izdiže u Karavankama, sjeverno od Jesenica. To je travnata planina poznata po gorskim narcisima koji na njezinim južnim obroncima cvjetaju u svibnju. Već na početku izleta počet ćete se ogledati oko sebe i  pregledavati očima travnjake. Okružit će vas na tisuće narcisa, mirisnih bijelo-narančastih cvjetova.

Do vrha Golice vodi nekoliko markiranih puteva od kojih je najpoznatiji onaj iz sela Planina pod Golico. Prvi kilometar puta iz Planine pod Golico vodi asfaltiranom cestom do zaseoka Batel gdje se nalazi parkiralište koje je krajem tjedna obično popunjeno automobilima planinara. Staza dalje vodi preko livada i pašnjaka te većim dijelom kroz smrekovu šumu prema Koči na Golici koja se uzdiže uz sam šumski rub.

Koču na Golici (1582 m) izgradili su 1904. godine slovenski planinari da bi je 1943. zapalili partizani kako Nijemcima ne bi služila kao uporište. Na temeljima te kuće 1984. godine izgrađen je novi planinarski objekt.

Od kuće do grebena staza prelazi preko strmih travnjaka, a kako prolazi pored same granice, opazit ćete zeleno-crveno-bijele markacije. Kada dođemo do grebena (1720 m), napornom usponu je kraj. Nalazimo se točno na granici Slovenije i Austrije i po njoj hodamo prema zapadu. Od vrha nas dijeli još 400 metara položenog puta s kojeg za lijepog vremena možemo uživati u izuzetnom pogledu: sjeverno na dolinu Drave s austrijskim tritisućnjacima u pozadini, prema jugu gdje caruje Triglav i redaju se ostali vrhovi Julijskih Alpi. Lijepo se vidi dolina Vrata i Krme, cijeli greben Viševnika do Debele peči, lijevo od njega Pokljuka, a u pozadini Spodnje Bohinjske gore. Najljepši vidik ipak je onaj sa samoga vrha Golice, gdje se otvara pogled na zapadni greben Karavanki i na dvijetisućnjake prema istoku Stol, iza njega Vrtača i Begunjčica, a u pozadini Košuta.

 

DALJINAR OD PLANINE POD GOLICO DO VRHA GOLICE
Planina pod Golico - Koča na Golici 1 sat i 40 minuta
Koča na Golici - Vrh Golice 30 minuta
Vrh Golice - Planina pod Golico 1 sat i 30 minuta

 

Kako nam je bilo davne 2007. možete pogledati na video snimci OVDJE!Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 120 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 21.05.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, zaštita od sunca, vjetrovka, min. 3 L vode
Napomena: Staza je mjestimice vrlo strma, pa dobra obuća i štapovi neće biti na odmet.

Vodiči: Damir Jelić

Golica (SLO) 2019.

nedjelja
12.05.2019.

Osorščica
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5 sati hoda

Opis:

Planinarske ture:

  • grupa A: Nerezine - vrh Sv. Mikula (557 m) - vrh Televrina (589 m) - Gredice - Mazova gora (pl. kuća Sv. Gaudent) - Osor (oko 5 sati hoda)
  • grupa B: Osor - pl. kuća Sv. Gaudent (274 m) - Osor (oko 3 sata hoda)

Od Nerezina krećemo sa autobusne stanice cestom prema Malom Lošinju do kapelice, 5 min. desno ulicom Podgora prema lijevom podnožju Osorščice. Put vodi u zavoju iznad ruševina Velog Dvora i kroz šumarak izlazi na prijevoj Počivalice (247 m), 45 min. od Nerezina. Sukladno imenu tu ćemo predahnuti, pa nastaviti hrptom, većim dijelom bez puta, naizmjenice kroz stoljetnu borovu šumu i oštar kamenjar do kapelice Sv. Mikule (557 m) odakle nas čeka zadivljujući pogled na razvedenu lošinjsku obalu. Najljepši vidikovac na Osorščici.

Sv. Mikula je najljepši vrh na otoku Lošinju. Na njemu stoji prastara kapela sv. Nikole (u lokalnom govoru sv. Mikule) građena od tesana kamena. U njoj je planinarska upisna knjiga, a sama kapela može poslužiti kao zaklon od kiše i sunca jer je stalno otvorena. Zanimljivo je da je upravo Osorščica na Lošinju bila prva planina jadranskog otočja koja je privukla pozornost turista. U Malom je Lošinju 1886. osnovano turističko društvo, a njegovi su članovi već iduće godine (28. ožujka 1887.) poveli na najviši otočni vrh Televrinu (589 m) austrijskog prijestolonasljednika Rudolfa, a poslije potaknuli gradnju planinarske staze iz Nerezina na vrh Sv. Mikule. Ta se staza i danas koristi kao najkraći prilazni put na Sv. Mikulu. Osorščica je zahvalna za izlete tijekom cijele godine, a po cijelom otoku uređen je niz šetnica i pješačkih staza koje upotpunjuju turističku i planinarsku ponudu.
Od vrha Sv. Mikula, laganom se šetnjom grebenom, kroz krš i makiju, nakon pola sata stiže do vrha Televrina (589 m) - najviši vrh Osorščice. Budući da je obrastao makijom, vidik se ne može mjeriti sa Sv. Mikulom.

Osorščica je poznata po brojnim špiljama od kojih su najpoznatije Vela Jama gdje su pronađeni nalazi kamenog i koštanog oruđa i ostaci keramike iz mlađeg i srednjeg paleolitika (prije 35.000 g.) i Špilja Sv. Gaudencija (tu je prema legendi neko vrijeme živio istoimeni svetac, inače Osorski biskup koji je protjerao zmije otrovnice s cresko-lošinjskog arhipelaga).

Put dalje vodi hrptom planine odakle se pružaju lijepi vidici na otoke (Unije, Cres i Krk) te na Istru i Velebit.

Nakon hoda preko suhozida dolazimo do vrha Dražica (457 m). Dalje se hoda golim hrptom lakšim terenom do vrha Gredice (338 m). Nastavljamo laganom nizbrdicom do vrha Mazova gora, gdje se nalazi kuća Sv. Gaudent.

Planinarska kuća Sv. Gaudent (274 m) nalazi se grebenu Mazova gora u području iznad Ridifuntane. To je nekadašnja talijanska vojna karaula koju je u planinarski dom preuredio HPD Osorščica iz M. Lošinja. Nazvana je po srednjovjekovnom osorskome biskupu i svecu koji je umro 1050. godine. Prema legendi je protjeran iz Osora na Osorščicu, gdje je živio kao pustinjak u špilji ispod Televrine. Sv. Gaudent je zbog toga prokleo zmije otrovnice i otada ih na ovim otocima nema. Kuća je u ljetnoj sezoni otvorena svakodnevno i pruža ponudu osvježavajućih pića. Od kuće se pruža širok vidik na tri strane, a zahvaljujući udaljenosti od naselja i svjetala, koristi se i za noćno promatranje zvjezdanog neba.

Oni koji su se predbilježili u Društvu za ručak, će tu objedovati (maneštra s kobasicom 40 kn, veliko pivo 20 kn, litra vina 80 kn), a ostali neka se posluže hranom iz svog ruksaka.

Nakon toga očekuje nas još sat i pol laganog hoda ugodnom stazom između suhozida do kraja našeg puta - mosta u Osoru.

DALJINAR:

Nerezine - Počivalice 45'
Počivalice - kapelica Sv. Mikule (557 m) 50'
Kapelica Sv. Mikule - Televrin (589 m) 30'
Televrin - Gredice (335 m) 1 h
Gredice - pl. kuća Sv. Gaudent (274 m) 20'
Pl. kuća Sv. Gaudent - Osor 1,30'

 

O Osoru

Drevni grad, koji otok Cres s Lošinjem povezuje i dijeli malim kanalom širine 11 m, a dubine 4 m. Kroz kanal "Kavada" sada mogu ploviti manji brodovi, jahte, motorni brodovi i jedrilice tijekom otvaranja pokretnog mosta u 9.00 i 17.00 sati.U srednjem vijeku u Osoru je živjelo do 30 000 ljudi, dok danas Osor nastanjuje oko 80 žitelja.
Od 1976. godine održavaju se u ljetnim mjesecima poznate Osorske glazbene večeri. Kipovi i skulpture povezani s glazbom postavljeni su na ulicama (Aleja hrvatskih skladatelja) i trgovima Osora. O Osoru, mjestu s dugom poviješću možete više pročitati ovdje.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 130 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 07.05.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, zaštita od sunca. min. 3 L vode
Napomena: Prilikom prijave u Društvu za hranu (maneštra s kobasicom - 40 kn) se morate predbilježiti (predbilježbe se primaju do 3.5.). Za skupljače žigova metalni žig se nalazi kod kapele Sv. Mikula na vrhu, na kamenu iza natpisa. Te vrh Televrin za obilaznicu "Oko riječkih baklji". Isto tako postoji za nabavku obilaznica po Osorščici (obilaznica nije priznata od HPS-a).

Vodiči: Damir Jelić

nedjelja
05.05.2019.

Poklon - Opatija
Polazak: u 9.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 5 sati

Opis:

Ovo je izlet iz programa Odsjeka za veterane.

Polazimo u 9.00 sa Jelačićevog trga redovnim busom za Opatiju i na Slatini se prekrcavamo u bus za Učku.

Slijedi lagani hod obroncima Učke sa postepenim spuštanjem do Opatije.

 Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: popodne
Cijena: povratna karta Rijeka - Opatija plus karta Opatija-Učka
Prijave: u tajništvu Društva do 03.05.2019.

Oprema: osnovna planinarska oprema

Vodiči: Žarko Fištrek (091 598 5232)

Poklon - Opatija

srijeda
01.05.2019.
(5 dana)

Premužićeva staza (5 dana)
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: teška staza
Trajanje: Grupa A - oko 8 sati dnevno, grupa B par sati po dogovoru

Opis:

1. dan Vozimo se do Krasna gdje se nalazimo sa planinarima PD Konjuh iz Tuzle. Obilazimo kuću Velebita. Zajednička karta za kuću i N.P. Sjeverni Velebit je 40 kn. Smještamo stvari za spavanje u konobu Jure. Grupa A planinari do Zavižana. Grupa B odlazi autobusom na Zavižan. Obilazi okolne vrhove. U večernjim satima svi se skupa vraćamo u Krasno na spavanje.

2. dan Grupa A odlazi autobusom do Zavižana i planinari od Zavižana do Alana. Grupa B odlazi autobusom na Zavižan i obilazi okolne vrhove, a u popodnevnim satima odlazi autobusom do Alana gdje je na spavanju s usputnim obilaskom Zavratnice i Jablanca. Svi skupa spavamo na Alanu.

3. dan Grupa A planinari od Alana do Kugine kuće. Grupa B obilazi okolne vrhove i ostaje na spavanju u Alanu.

4. dan Grupa A planinari od Kugine kuće do Vile Velebita. Grupa B odlazi autobusom do Karlobaga i dolazi do Baških Oštarija. Zatim odlazi na lakše planinarske izlete uokolo.

5. dan Grupa A i B zajednički obilazi okolne vrhove. Sredinom dana svi skupa odlazimo do Karlobaga. Moguće je kupanje. Poslije lijepo provedenih zajedničkih dana slijedi povratak kući, koje je za sada iznenađenje.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: nedjelja 05.05.19. u večernjim satima
Cijena: 100 kn prijevoz, ostale troškove pojedinac plaća sam
Prijave: u tajništvu Društva do 19.04.2019.

Oprema: Vreće za spavanje, planinarska iskaznica, zaštita od vjetra, sunca i kiše, gamaše, hrana za doručak i boce za 2 l vode dnevno.
Napomena: Broj planinara je (mali) i ograničen kapacitetom spavanja u pl. domovima. Molim vas prijave sa uplatom (koja se ne vraća) što prije. Svaki dan grupa A hoda do 8 sati. Grupa B ima mogućnost lakih izleta uokolo pl. domova. U cijenu izleta nisu uključena spavanja. Prvi dan u Krasnu 150 kn. Ostale dane u pl. domovima oko 50 kn. Dogovorit ćemo tople večere po primjerenim cijenama. Doručci su najčešće iz ranca. Karta za muzej + nacionalni park je 40 kn.

Vodiči: Igor Korlević

nedjelja
28.04.2019.

Tramuntana - Zemlja bjeloglavih supova
Polazak: u 6.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 7-8 sati hoda

Opis:

Na Delti ćemo se rasporediti po vozilima i točno u 6.45 krenuti prema Brestovi gdje bi trebali stići do 7.45 sati da ne zakasnimo na trajekt.

Na trajektnom pristaništu nije dozvoljeno parkiranje i parkirna mjesta ćemo potražiti uz cestu. Najviše parkirnih mjesta ima 200 metara prije pristaništa s lijeve strane ceste, neposredno prije zadnjeg i oštrog lijevog zavoja. Na traženje parkinga, kupovinu karte i ukrcaj na trajekt može se potrošiti i 15-20 minuta. Trajekt kreće u 08.15 i nitko ne bi smio zakasniti, jer je sljedeći tek u 09.45 i ne možemo ga čekati.

S Porozine u 08.30 sati započinjemo naš uspon po Tramuntani. Srednje teškom stazom uz razgledavanje prirodnih ljepota krša, livada, starih hrastovih šuma i napuštenih sela prijeći ćemo sa zapadne na istočnu obalu otoka Cresa. U mjesto Beli i istoimeni Eko Centar stići ćemo oko 12.30. Eko centar uspješno se bavi očuvanjem prirodnog i kulturnog bogatstva sjevernog djela otoka Cresa, poznatog pod nazivom Tramuntana. U Centru postoji prihvatilište za bjeloglave supove, stalni postav zanimljive izložbe o tim veličanstvenim pticama, te prirodnim i kulturnim znamenitostima Tramuntane.

U 14.00 krećemo natrag prema Porozini gdje planiramo stići na  trajekt koji kreće u 18.00 sati.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 40 kn vozaču, 30 kn trajekt + ulaznica na izložbu Eko centra Beli 40 kn ili 20 kn za grupe od 20+ osoba
Prijave: u tajništvu Društva do 26.04.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, hrana iz ruksaka, min. 2 litre vode.
Napomena: Molimo prilikom prijave navesti idete li na izlet svojim vozilom i imate li slobodnih mjesta.

Vodiči: Dorotea Pernjak Banić, Davor Banić

ponedjeljak
22.04.2019.
(6 dana)

Vis 2019.
---POPUNJENO---
Polazak: u 0.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: 6 dana

Opis:

Tijekom proljetnog tjedna na Visu upoznat ćemo otok uzduž i poprijeko:

22.4. ponedjeljak: bus do Splita, trajekt do Visa, lokalni bus do Komiže, smještaj u hotel Biševo (polupansion), popodnevna tura zapadnom stranom: Gospa Gusarica - Manjarema - Perna - Barjoška - Dragodid - Sv. Blaž - Komiža

23.4. utorak: cjelodnevna tura brodićem na Biševo

24.4. srijeda: cjelodnevna tura sjevernom stranom, Komiža - Zagrebenje - Oključna - špilja kraljice Teute - Donja Poljica - Vis

25.4. četvrtak: cjelodnevna tura južnom stranom Visa, brodićem uvalama i otočićima 

26.4. petak: cjelodnevna tura središnjim dijelom, Vis - Gorica - Žena Glava - Titova špilja - Hum (Sv. Duh) - Komiža

27.4. subota: poludnevna tura istočnom stranom: Vis - Bratosavac - Vinopolje - planinarska kuća Sv. Andrije - Vis, trajekt do Splita, bus za Rijeku

 Prijevoz: autobus
Povratak: u subotu u večernjim satima
Cijena: hotel 1.030 kn, ostalo naknadno
Prijave: u tajništvu Društva do 28.12.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, kostim za plažu, ruksak (bez kufera!)
Napomena: Kod prijave obavezna uplata 400 kn. U slučaju odustanka iz bilo kojeg razloga, novac se vraća samo ako se nađe zamjena sa liste čekanja. Na dan 27.11.2018. bus je popunjen, primamo još nekoliko uplata za listu čekanja.

Vodiči: Boris Kurilić

Vis 2019. [nl]---POPUNJENO---

ponedjeljak
22.04.2019.

Uskrsni ponedjeljak u Istri
- Minjera -
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 3,5 - 4 sata hoda

Opis:

Pješačka staza otvorena je još 2009. godine  Na cesti Buzet – Livade kod skretanja za Sovinjak parkiramo pored mosta. 

Na samom početku staze je putokaz za rudnik do kojeg dolazimo nakon dvjestotinjak metara laganog uspona. Pješačka staza dobila je ime po rudnicima Minjera. Prema zapisima, ruda se na području Minjere eksploatirala još u 16. st. Iz rudnika je vađen piritni boksit. Postrojenje za preradu rude na Minjeri izgradio je mletački poručnik Pietro Turrini 1780. godine. Prerada se u ovoj tvornici stipse i sumporne kiseline djelomično održala sve do 1856. godine, kada je zatvorena.

Staza je markirana pa ne postoji šansa da se izgubimo. Put nam presijeca potok kojeg u nekoliko navrata prekoračujemo. Dolazimo do sela Brkani. Okolo su uređeni vinogradi i maslinici. Dalje vodi kolski put do sela Podrebar. Vidi se da je selo od par kuća nastanjeno ali nigdje nikoga. Putem kroz selo dolazimo na asfaltiranu cestu koja nas vodi u podnožje brežuljka.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 50 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 12.04.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema i gležnjače.
Napomena: Po završetku planinarenja odlazak na zajednički ručak. Cijena ručka po primjerenim cijenama. Na ručku obilježavanje pete godišnjice osnivanja Odsjeka veterana. Kod prijave obavezno je izjasniti se tko je za ručak.

Vodiči: Igor Korlević (+385 91 25 666 11)

nedjelja
14.04.2019.

Šembije - Pivka (SLO)

- OTKAZANO -

Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6 sati hoda

Opis:

Od mjesta Šembije (552 m) penjemo se markiranim putem na Šilentabor (751 m), koji je bio utvrđen još od rimskih vremena. U blizini je i crkva sv. Martina iz 15. stoljeća.

Spuštamo se u dolinu Dule gdje je prolazila rimska cesta i blago penjemo do vrha Primož (718 m), poznatog po energetskim točkama. Nastavljamo do kraja našega izleta u parku vojne povijesti pred Pivkom (tenkovi, topovi, podmornica...) Ulaznica u muzej za grupe je 7-8.50 eura.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 70 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 09.04.2019.

Oprema: osnovna planinarska oprema

Vodiči: Žarko Fištrek, 091 598 5232

Šembije - Pivka (SLO)

subota
13.04.2019.

27. Rusov pohod na Medvednicu

- OTKAZANO -

Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4-5 sati lakog hoda

Opis:

Okupljanje sudionika je od 8.00 do 10.30 i to:

Parkiralište na početku sljemenske ceste kod potoka Bliznec i info punkta Parka prirode Medvednice – zagrebačka strana.

Sudionici pohoda koji krenu sa zagrebačke strane idu do odmorišta na Njivicama (KT 1) i dalje do planinarskog doma na Hunjki (KT 2).

Od planinarskog doma na Hunjki smjer pohoda je zajednički odnosno preko vrha Sljeme (1033 m) do planinarskog doma «Runolist» (KT 3/cilj pohoda).
Na mjestima okupljanja sudionici će, uz prilog od 15 kuna (2 eura), dobiti kontrolni listić.
Na mjestima okupljanja očekuje Vas piće dobrodošlice, a na Hunjki (KT 2) čaj i domaći kolači.

Trasa pohoda bit će, uz uobičajene planinarske oznake, obilježena prigodnim putokazima s natpisom «Rusov pohod», a prolazi se za 4 do 5 sati laganog hoda, bez obzira s koje strane se kreće.

Na cilju pohoda u planinarskom domu «Runolist» organizirana je planinarska zabava sa živom glazbom, te bogata ponuda raznih jela i pića.

 

VIDEO O POHODU

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 140 po osobi (uključuje trošak goriva i cijenu ARZ)
Prijave: u tajništvu Društva do 09.04.2019.

Oprema: Standardna planinarska oprema. Hrana i piće iz ruksaka.

Vodiči: Saša Subotić

27. Rusov pohod na Medvednicu

nedjelja
07.04.2019.

Tuhobić (1109 m)
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 7 sati hoda

Opis:

Nalazimo se na Delti i polazak autima dolazi do ž. stanice Meja. Dalje nastavljamo na vrh Tuhobića (1109 m). Nakon odmora na vrhu spuštamo se u Zlobin gdje čekamo vlak i vraćamo se do auta.

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: Auti 20 kn (vozaču) + vlak 20 Kn (u vlaku)
Prijave: u tajništvu Društva do 05.04.2019.

Oprema: Standarna planinarska oprema, zaštita od sunca, kiše i ostalih mogućih vremenskih uvjeta. Ponijeti barem 2-3 litre vode i hranu iz ruksaka.
Napomena: Prijave u tajništvu, a plaćanje vozačima na licu mjesta i za vlak u vlaku.

Vodiči: Darko Tadej (+385 91 766 46 15)

Tuhobić (1109 m)

subota
06.04.2019.

Otok Rab (eko akcija)
Polazak: u 5.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: 4 sata

Opis:

Na poziv Turističke zajednice Općine Lopar pridružit ćemo se čišćenju plaža u njihovoj organizaciji. Nakon akcije, oko 13 sati, domaćini pripremaju besplatni ručak za sve sudionike, a osigurane su i rukavice, vreće i prigodne majice kratkih rukava. (Kod prijave napišite veličinu majice - S, M, L, XL,...) 

Popodne šetamo gradom Rabom (slavna četiri zvonika, park Komrčar, ...)Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 50 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 15.03.2019.

Oprema: osnovna planinarska oprema
Napomena: Uplate do popunjenja autobusa. Kod prijave javite veličinu majice kratkih rukava (S, M, L, XL,...)

Vodiči: Davor Jugović, Marino Petretić, Zlatan Radić

subota
06.04.2019.

9. "Proljeće u Šumi Striborovoj"
Polazak: u 11.00 h
Mjesto polaska: Bivio

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 2 sata

Opis:

Deveto "Proljeće u Šumi Striborovoj" i ovaj put u sklopu Tjedna dobre dječje knjige. Projekt se odvija već devet godina u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka.

Nelogičnu priču Pinokio u Gradu Koji Teče izvode nam tete Dječjeg vrtića Planet mašte.

Pozvani su mali i veliki planinari s obiteljima, vrtići, niži razredi osnovnih škola, susjedi...Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: oko 13 sati
Cijena: karta za prvu zonu
Prijave: u tajništvu Društva do 05.04.2019.

Oprema: Tenisice, trenirka, voda

Vodiči: Martina Keliš Lukanović, Mateja Matijašec

9.  "Proljeće u Šumi Striborovoj"

nedjelja
31.03.2019.

Hahlić (1097 m) i Ćunina glava (1158 m)
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 4-5 sati hoda

Opis:

Kreće se u 8 sati sa parkirališta na Delti osobnim automobilima prema Podkilavcu gdje smo oko 8.30 h. Iz Podkilavca krećemo prema Hahliću, putem "pod planinu". Neposredno prije doma obilazimo Ćuninu glavu (1158 m) te se spuštamo u planinarski dom Hahlić (1097 m). Ovdje imamo odmor za ručak i okrepu, a onda se spuštamo natrag putem preko Čeke.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 10 kuna
Prijave: u tajništvu Društva do 29.03.2019.

Oprema: Standardna planinarska oprema (ruksak, gojzerice, štapovi ...).
Napomena: Molili bi planinare dvije stvari: 1. Oni koji mogu voziti autom da to kod prijave naznače 2. Oni koji kane ručati u domu neka to napomenu kod prijave najkasnije do četvrtka 28.03. kako bi mogli najaviti osoblju. Na meniju su obično grah s kobasicom ili gulaš. Od pića se nudi samo čaj i kava. Ostalo po želji ponesite sa sobom.

Vodiči: Mario Glavaz (+385 95 797 53 53) i Mirta Grandić

nedjelja
24.03.2019.

Od mora do gora - Perun (881 m)
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 7 sati hoda

Opis:

8 sati - Polazak s parkirališta na Delti

9.15 sati - Polazak iz Mošćeničke Drage, parkiralište pored buffeta „Sportski“, nakon popijene kave.

Pješačka tura kreće iz Mošćeničke Drage mitsko-povijesnom stazom preko sela Potoki i Trebišće do vrha Perun (881 m). Do vrha se strmom stazom uspinjemo oko tri i pol sata, za što je potrebna solidna kondicija. Spuštamo se drugom stranom, preko Mošćenica do plaže Sv. Ivan u Mošćeničkoj Dragi. Obalnom šetnicom se vraćamo na polaznu točku.

Tura ovom zanimljivom stazom, uz visinsku razliku od oko 881 m koju trebamo svladati, traje oko 7-8 sati.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: kasno poslijepodne
Cijena: 30 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 22.03.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Kondicijski zahtjevno.

Vodiči: Davor Banić i Tea Pernjak Banić

Od mora do gora - Perun (881 m)

subota
23.03.2019.
(2 dana)

Triglav (SLO)
(zimski uspon 2019.)
- POPUNJENO -
Polazak: u 5.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: tehnički zahtjevna staza (sajle i klinovi)
Trajanje: 2 x 10 sati hoda

Opis:
Posebna vježba samo za visokogorce, zimski uspon na najviši vrh Slovenije.

Obavezna oprema: dereze, cepin, kaciga, pojas, barem jedan karabiner s maticom, mala zamka (Prusik), zamka minimalno 6 metara x 7-8 mm (bolje da ima 8 metara), šivana gurtna 120-150 cm, čeona lampa, vreća za spavanje, važeća članska iskaznica, osobna iskaznica, EU zdravstvena iskaznica. Tko ima neko dodatno planinarsko osiguranje koje vrijedi u 2019. godini neka javi, za ostale radimo dodatnu policu osiguranja. 

Vježbu vodi Zoran Doričić. Prijave s obaveznom akontacijom 100 kn do 19.2. na pdkamenjak@gmail.com (napišite tko dolazi s autom). Konačna cijena naknadno.  

 


Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: akontacija 100 kn, točna cijena naknadno.
Prijave: u tajništvu Društva do 19.02.2019.

Oprema: Obavezna oprema: dereze, cepin, kaciga, pojas, barem jedan karabiner s maticom, mala zamka (Prusik), zamka minimalno 6 metara x 7-8 mm (bolje da ima 8 metara), šivana gurtna 120-150 cm, čeona lampa, vreća za spavanje, važeća članska iskaznica, osobna iskaznica, EU zdravstvena iskaznica. Tko ima neko dodatno planinarsko osiguranje koje vrijedi u 2019. godini neka javi, za ostale radimo dodatnu policu osiguranja.
Napomena: Količina opreme u našem ormaru je ograničena i stoga namijenjena prvenstveno novopridošlim članovima. Zato preporučamo višegodišnjim članovima odsjeka da kompletiraju vlastitu opremu. Užad i karabinere ne iznajmljujemo. Molimo da podesite dereze i uvježbate brzo i pravilno postavljanje u rukavicama. Također osvježite znanje izrade uzlova, ovo je vrlo korisno: https://www.youtube.com/watch?v=OxmV9OHhax0

Vodiči: Zoran Doričić

Triglav (SLO)[nl](zimski uspon 2019.)[nl] - POPUNJENO -

nedjelja
17.03.2019.

Srednječavenska pot (SLO)
Polazak: u 6.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6 sati hoda

Opis:

Rano proljeće je pravo vrijeme za izlet na područje Ajdovščine i brda Čaven (SLO). Vožnja autobusom iz Rijeke u pravcu Ajdovščine do mjesta Predmeja gdje će nas autobus ostaviti i čekati.

Krećemo u pravcu Planinarske kuće Antona Bavčerja na Čavnu (1242 m), potom do vrhova Kucelj (1237 m) i Veliki Rob (1237m) odakle nam pogledi lete prema jugozapadu Slovenije i talijanskim regijama Friuli Venezia i Veneto. Na dlanu nam se s jedne strane pruža Venezia i veličanstveni Dolomiti, a s druge strane Nanos i Vipavska dolina koja je odjenula cijelu paletu proljetnih boja. Nakon uživanja na vrhovima i marende iz ruksaka, vraćamo se nazad dijelom istim putem, a potom do Planinarske kuće na Maloj Gori. Povratak do autobusa po atraktivnoj Srednječavenskoj stazi.

Po povratku u Vipavsku dolinu predlažemo stanku uz okrepljujući planinarski ručak u obližnjem ugostiteljskom objektu ('enolončnica' - gulaš na juhu ili jota s kobasicom po povoljnoj cijeni cca 5 - 6 €), ili pak razgled starog centra gradića Ajdovščine koji je u 3. stoljeću bio obuhvaćen gradnjom rimskog obrambenog zida - Claustra Alpium Iuliarum.

Povratak u Rijeku u večernjim satima.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 80 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 12.03.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, osobna iskaznica.
Napomena: Okvirni cjenik: Bograč (5,50 €), Jota s kobasicom (5,50 €), Svinjska pečenka, bečki, prženi krumpiri i kiselo zelje (7,80 €) - s goveđom juhom (+1,80 €), s juhom od gljiva (+3,20 €)

Vodiči: Žarko Fištrek

subota
16.03.2019.

Šatorina
(zimski uspon 2019.)
Polazak: u 5.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: teška staza
Trajanje: oko 10 sati hoda

Opis:
Posebna vježba samo za visokogorce, oštri kondicijski trening i zimski uspon na najviši vrh srednjeg Velebita, rutom Marama - Ograđenica - vrh, dijelom kroz nemarkirano bespuće. 
Obavezna oprema: dereze, cepin, kaciga, pojas, barem jedan karabiner s maticom, mala zamka (prusik), zamka minimalno 6 metara x 7-8 mm (bolje da ima 8 metara), šivana gurtna 120-150 cm, čeona lampa, kompas, važeća članska iskaznica.
Vježbu vodi Boris Kurilić. Prijave s obaveznom akontacijom 50 kn do 12.3. na pdkamenjak@gmail.com (napišite tko dolazi s autom), cijena naknadno.

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: akontacija 50 kn, točna cijena naknadno
Prijave: u tajništvu Društva do 12.03.2019.

Oprema: Obvezna oprema: dereze, cepin, kaciga, pojas, barem jedan karabiner s maticom, mala zamka (Prusik), zamka minimalno 6 metara x 7-8 mm (bolje da ima 8 metara), šivana gurtna 120-150 cm, čeona lampa, kompas, važeća članska iskaznica.
Napomena: Količina opreme u našem ormaru je ograničena i stoga namijenjena prvenstveno novopridošlim članovima. Zato preporučamo višegodišnjim članovima odsjeka da kompletiraju vlastitu opremu. Užad i karabinere ne iznajmljujemo. Molimo da podesite dereze i uvježbate brzo i pravilno postavljanje u rukavicama. Također osvježite znanje izrade uzlova, ovo je vrlo korisno: https://www.youtube.com/watch?v=OxmV9OHhax0

Vodiči: Boris Kurilić

Šatorina[nl](zimski uspon 2019.)

nedjelja
10.03.2019.

38. pohod "Žene u planinu"
Polazak: u 9.00 h
Mjesto polaska: kod spomenika na Delti

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 5-6 sati laganog hoda

Opis:

Tradicionalni kamenjakov pohod uz Dan žena počinje okupljanjem u blizini spomenika oslobođenja na Delti.

Nakon pozdrava i pića dobrodošlice krećemo lijevom obalom Rječine. Najprije kroz Harteru (bivšu tvornicu papira), zatim prelazimo na desnu obalu uz nekadašnje mlinove u Žaklju i onda opet na lijevu obalu prema Orehovici. Putem ćemo vidjeti i granične kamene između Kraljevine Italije i Kraljevine Jugoslavije iz 1924. godine.

U drugom dijelu izleta smo na povijesnom Putu mlikarice kojim su sve do nedavno žene s Grobnika pješice nosile mlijeko u Rijeku. Kod kapelice i dalje putem preko Draškoga brijega otvoreni su prekrasni vidici na sve strane. Točilo (369 m) je kontrolna točka obilaznice PD Tuhobić.

Na kraju se spuštamo u Sveti Kuzam i autobusima se prebacujemo u obližnje mjesto Dražice, gdje nas čeka zasluženi ručak, ovjera dnevnika, druženje...

Za planinare iz Rijeke i okolice organizirali smo transfer posebnim autobusom od Svetog Kuzma do Dražica, po cijeni 10 kn.

Iz Dražica za Rijeku vozi redovna linija Autotroleja u 17.15, 19.15, 20.15 i 21.15.Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 10 kn za transfer Sv. Kuzam - Dražice
Prijave: u tajništvu Društva do 08.03.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema
Napomena: Zbog velikog odaziva, ručak je u mjestu Dražice. Juha+pečenje+prilog = 50 kn, maneštra s kobasicom = 30 kn. Za planinare iz Rijeke i okolice organizirali smo transfer posebnim autobusom od Svetog Kuzma do Dražica po cijeni 10 kn. Iz Dražica za Rijeku vozi redovna linija Autotroleja u 17.15, 19.15, 20.15 i 21.15.

Vodiči: Žarko Fištrek (+385 91 598 52 32)

38. pohod "Žene u planinu"

subota
09.03.2019.

Ferata Gradiška tura (SLO)
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: tehnički zahtjevna staza (sajle i klinovi)
Trajanje: oko 4 sata

Opis:
Posebna vježba kretanja na ferati, samo za zainteresirane školarce i visokogorce.
Obavezna oprema: pojas, original ipsilon amortizer (ne improvizacija!), kaciga, barem jedan karabiner s maticom, mala zamka (Prusik), zamka minimalno 6 metara x 7-8 mm (bolje da ima 8 metara), šivana gurtna 120-150 cm, važeća članska iskaznica, osobna iskaznica, EU zdravstvena iskaznica.
Vježbu vodi Zoran Doričić. Prijave s obaveznom akontacijom 50 kn do 5.3. na pdkamenjak@gmail.com (napišite tko dolazi s autom). Cijena naknadno.


Prijevoz: osobna vozila
Povratak: popodne
Cijena: akontacija za prijevoz 50 kn, točna cijena naknadno.
Prijave: u tajništvu Društva do 05.03.2019.

Oprema: Obavezna oprema: pojas, original ipsilon amortizer (ne improvizacija!), kaciga, barem jedan karabiner s maticom, mala zamka (Prusik), zamka minimalno 6 metara x 7-8 mm (bolje da ima 8 metara), šivana gurtna 120-150 cm, važeća članska iskaznica, osobna iskaznica, EU zdravstvena iskaznica.
Napomena: Količina opreme u našem ormaru je ograničena i stoga namijenjena prvenstveno novopridošlim članovima. Zato preporučamo višegodišnjim članovima da kompletiraju vlastitu opremu. Užad i karabinere ne iznajmljujemo.

Vodiči: Zoran Doričić

Ferata Gradiška tura (SLO)

nedjelja
03.03.2019.

Staza sedam slapova 2019.
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: ispred željezničkog kolodvora

Težina: srednje teška staza
Trajanje: 5 sati hoda

Opis:

Ova atraktivna staza prava je poslastica za ljubitelje netaknute prirode i razigranih vodenih tokova središnje Istre, u kojima je voda oblikovala jezerca, brzake i slapove. Jedan od najljepših ukrasa Mirne su tzv. kotle, neobična udubljenja u obliku kotlova koja je voda izrezbarila u koritu rijeke.

Nakon jednosatne vožnje autobusom od Rijeke do Buzeta, krećemo najprije uzvodno sjevernom stranom rijeke Mirne te uz kamenito korito rječice Drage gdje nas u manje od kilometra duljine očekuje uspon od 100 metara visinske razlike i pet lijepih slapova. Putem ćemo naići na napuštena okna starih rudnika ugljena te na oronule kamene kuće obrasle bršljanom u selima Glistonija i Šćaveti, napuštenim zaseocima Blatne Vasi gdje dosežemo najvišu točku na stazi. Put nas potom vodi u smjeru juga prema Kotlima, a nakon predaha ispod šestog slapa i uživanja u pogledu na slikovite kotle, krećemo šumskom stazom iznad rijeke na sjeverozapad. Put se uz povremene uzbrdice uglavnom spušta, prolazeći i pored sedmog slapa. Rijeku Mirnu potom prelazimo još tri puta te se vraćamo uz južnu obalu Mirne do početne točke ove prekrasne staze.

Povratak u Rijeku u večernjim satima.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 80 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 26.02.2019.

Oprema: osnovna planinarska oprema

Vodiči: Iva Reisz (+385 95 906 17 41)

subota
02.03.2019.

Korita 2019.
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4 sata

Opis:

Krećemo osobnim automobilima sa Jelačićevog trga u 7.30 h. U društvu smo sa planinarima PD Konjuh iz Tuzle.

Put nas vodi preko Učke do Lupoglava i do mjesta Brgudac na visini 747 m/nm. Tu ćemo ostaviti automobile i autobus i otići do pl. doma na Koritima.

Aute je najbolje ostaviti pored uređenog izvora na kraju sela, napuniti bočice izvorskom vodom, te otuda krenuti na uspon prema Koritima, a hoda se oko 45 min po označenoj stazi.

Korita su smještena na livadi 1010 m/nm. Pod liticom Brajkove stijene na 1091 m i sastoje se od deset masivnih drvenih korita u čijem je podnožju poveća lokva bogata biljnim i životinjskim životom. Nekad su korita služila za napajanje stoke, a na poučnoj ploči piše i da su nekad žene nosile pitku vodu čak u Brgudac.

Nastavak planinarenja nas vodi dalje 45 min na Županj vrh (1138 m), a u povratku na Brajkov vrh (1091 m).

Planinari koji se ne osjećaju za duže planinarenje mogu ostati kod pl. doma "Korita" i pričekati grupu koja će za 2 sata obići navedene vrhove.

Povratak nas vodi istom stazom do autobusa za 45 min.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: oko 18 sati
Cijena: 40 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 22.02.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema za zimske uvjete.
Napomena: Ponijeti hranu iz ranca. Svim planinarima koji imaju namjeru ove godine boraviti u BIH bilo bi korisno druženje sa našim dragim prijateljima iz PD Konjuh - Tuzla

Vodiči: Igor Korlević

nedjelja
24.02.2019.

Zimski uspon na Snežnik (SLO)
- POPUNJENO -
zimski uspon
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Usred zime odlazimo na uvijek atraktivan i sa svojih 1796 metara prilično visoki vrh. U gornjem dijelu staze polaznici planinarske škole odradit će zimski program vježbi. Na padini pod vrhom visokogorci će vježbati hodanje s derezama i cepinom i zaustavljanje prilikom pada. Slijedi odmor u domu na vrhu pa silazak do doma na Sviščakima.

 

WEBCAMPrijevoz: autobus
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 70 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 15.02.2019.

Oprema: Osobna iskaznica, osnovna planinarska oprema za zimu, visokogorci će ponijeti još kacigu, dereze i cepin.
Napomena: prijave do popunjenja

Vodiči: Davor Miketa, Zoran Doričić, Boris Kurilić

Zimski uspon na Snežnik (SLO) [nl] - POPUNJENO -

nedjelja
17.02.2019.

Lokve
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4 sata hoda

Opis:

Nakon kave u centru mjesta ulazimo u špilju Lokvarku uz pratnju lokalnog vodiča. Razgled traje oko sat vremena.

Nastavljamo šetnjom kroz park šumu Golubinjak (oko sat i pol). U povratku posjećujemo vidikovac na vrhu križnog puta u Lokvama.

Šetnjom uz Lokvarsko jezero oko sat i pol završavamo ovaj izlet odsjeka veterana. Na putu doma možemo se malo odmoriti u gostioni "Putniku".Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u ranim večernjim satima
Cijena: prijevoz 30 kn, ulaznica u špilju cca 40 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 15.02.2019.

Oprema: osnovna oprema za zimu (preporučamo gamaše), planinarska iskaznica

Vodiči: Zlatan Radić, 091 576 5434

Lokve

subota
16.02.2019.

Zimski uspon na Bjelolasicu 2019.
zimski uspon
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

U Begovom Razdolju u subotu 16.2. pridružit ćemo se domaćinima iz PD Bijele stijene koji organiziraju "okrugli" dvadeseti zimski uspon na Bjelolasicu. Penjemo se na Kulu (1535 m), najviši vrh Gorskoga kotara i Primorsko-goranske županije.

Prije, za vrijeme i nakon uspona veselo druženje u snježnom ambijentu.Prijevoz: autobus
Povratak: oko 19 sati
Cijena: 70 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 08.02.2019.

Oprema: Osnovna zimska planinarska oprema.

Vodiči: Silvio Kezele, Žarko Fištrek

Zimski uspon na Bjelolasicu 2019.

nedjelja
10.02.2019.

Slap Sopot
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 4 sata hoda

Opis:

Slap Sopot jedan je od najljepših i najslikovitijih slapova Istre i omiljeno izletište kako mještana obližnjih naselja, tako i stranih gostiju željnih netaknute prirode.

Do slapa ćemo stići kružnom stazom Sv. Šimuna koja započinje u Gračišću. Staza u cijelosti prolazi područjem koje je početkom sedamdesetih godina proglašeno zaštićenim krajolikom. Različitost podloge - lapora i vapnenca - dovela je do fenomena neobično razvedenog reljefa, gdje su u laporima formirane potočne doline, dok čvršći vapnenci izgrađuju više brežuljke i glavice, koji dominiraju krajolikom. Osim atraktivnog slapa Sopot, cijelim putem će nas pratiti i netaknuta priroda, pitoreksna sela i predivni vidikovci. 

Po završetku pješačenja, opustit ćemo se u Gračišću – pitoresknom gradiću poznatom po Smotri vina, kada se ulice pretvore u veliku oštariju na otvorenom. Obići ćemo znamenitosti ovog srednjovjekovnog, zidinama opasanog gradića.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u poslijepodnevnim satima
Cijena: 60 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 08.02.2019.

Oprema: osnovna planinarska oprema

Vodiči: Mirela Šenkinc (091/555-1739), Bojan Šenkinc

nedjelja
03.02.2019.

Veliki Drgomalj
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Željeznički kolodvor Rijeka

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6 sati hoda

Opis:

Okupljanje na željezničkom kolodvoru u 07.00 h, kupovanje voznih karata za Delnice.

Veliki Drgomalj je travnati greben, vrh je označen hrpom kamenja s betonskim stupićem, ima metalnu kutiju s upisnom knjigom i žigom.

Vidici s vrha (1153 m ) uglavnom su orijentirani prema sjeveru na dolinu Kupe iznad koje se na slovenskoj strani uzdiže Kuželjska stijena, a na hrvatskoj strani Špičasti vrh.Prijevoz: vlak
Povratak: oko 18.20 h
Cijena: vlak 43 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 01.02.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.

Vodiči: Tonček Kezele (+385 91 112 05 25)

Veliki Drgomalj

subota
02.02.2019.
(2 dana)

Zima na Zavižanu 2019.
- POPUNJENO -
zimski uspon
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: teška staza
Trajanje: dva dana po 7 sati hoda

Opis:

Krećemo iz Krasna - najprije strmim šumskim usponom, pa dalje preko valovitih Krasnarskih jezera prema domu pod Vučjakom. U nedjelju se u Krasno vraćamo preko Malog Rajinca.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u nedjelju predvečer
Cijena: 100 kn prijevoz i noćenje, sva hrana iz ruksaka
Prijave: u tajništvu Društva do 29.01.2019.

Oprema: Vreća za spavanje, rukavice, kapa, sunčane naočale ili skijaška maska, čeona lampa, planinarska iskaznica, hrana za dva dana
Napomena: Uplate do popunjenja u tajništvu ili na račun. Kod prijave naznačite da li biste vozili. U domu nema organizirane večere ali svatko može na peći podgrijati nešto iz ruksaka u svojoj posudi... Ponesite hranu za dva dana.

Vodiči: Boris Kurilić

Zima na Zavižanu 2019.  [nl]- POPUNJENO -

nedjelja
27.01.2019.

Kozlek (SLO) 2019.
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Nakon kave u Sviščakima vraćamo se busom do Okrogline 1156 m odakle ćemo krenuti na planinarenje. Put nas vodi dijelom iznad Mrzle doline te dolazi na otvoreni dio Kuteževskog dola te se ispod Gradišča (874 m) - gdje je bilo prapovijesno naselje naseljeno prije rimljana) uspinjemo desetak minuta do planinarske kuće na Kozleku 997 m. Nakon predaha krećemo prema Trpčanama te u gostioni "Kovčanija" objedovati.

Nakon ručka oko 17 h krenut ćemo za Rijeku.Prijevoz: autobus
Povratak: oko 18 h
Cijena: 60 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 22.01.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.

Vodiči: Žarko Fištrek (+385 91 598 52 32)

Kozlek (SLO) 2019.

nedjelja
20.01.2019.

Zimski uspon na Viševicu 2019.
zimski uspon
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko šest sati hoda

Opis:

Nakon ugodne vožnje autobusom od Jelačićevog trga do Vagabundine kolibe (868 m) prijavit ćemo se organizatorima pohoda PD "Strilež" i pridružiti se ostalim planinarima u tradicionalnom zimskom usponu na Viševicu (1.428 m). Staza je srednje teška, ali tradicionalno na ovom pohodu prekrivena snježnim pokrivačem zbog kojeg nemojte zaboraviti gamaše. Dolaskom na greben do vrha ćemo stići u pratnji vjetra i niske temperature. S vrha se pruža lijep pogled na okolne planine i doline.Prijevoz: autobus
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 60 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 15.01.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema za zimu.

Vodiči: Darko Tadej

Zimski uspon na Viševicu 2019.

nedjelja
13.01.2019.

Zimski pohod na Pliš 2019.
zimski uspon
Polazak: u 7.45 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko četiri sata hoda

Opis:

Okupljamo se u centru Klane te zajedno s domaćinima iz PD Pliš i drugim planinarima krećemo na njihov tradicionalni zimski pohod.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 20 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 11.01.2019.

Oprema: osnovna planinarska oprema za zimu

Vodiči: Mario Glavaz i Mirta Grandić

Zimski pohod na Pliš 2019.

nedjelja
06.01.2019.

Zimski uspon na Klek 2019.
zimski uspon
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko tri sata hoda

Opis:

Uspon započinjemo od sela Bjelsko. Nakon sat vremena dolazimo pred dom i teža grupa odmah nastavlja s usponom do vrha još tridesetak minuta. Na dijelu od doma do vrha Kleka trebaju malo raditi i ruke. Kad je puno snijega ili leda dobro dođu i dereze.

Popodne u Ogulinu razgledavamo Zavičajni muzej s alpinističkom zbirkom i spomen-sobom Ivane Brlić-Mažuranić. Izlet zaključujemo posjetom Mini sirani Mišćević. Prijevoz: autobus
Povratak: oko 19 sati
Cijena: 80 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 28.12.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema za zimu.

Vodiči: Boris Kurilić

Zimski uspon na Klek 2019.

LEGENDA:

-zimski uspon (potrebna zimska planinarska oprema)

- opća planinarska škola

- visokogorski izlet (potrebna visokogorska oprema)

- veteranski odsjek

- odsjek za zaštitu prirode (ekolozi)

- mala planinarska škola

 - biciklisti

 

 

Zbog izmjena informacija redovito pratite ovu stranicu.

 

PD Kamenjak zadržava pravo izmjene plana predviđenih izleta zbog nepredviđenih okolnosti tijekom godine.

*****

Prijave i informacije na tel. 331-212; u tajništvu utorkom i petkom od 19-21 h.

Za izlete organizirane autobusnim prijevozom uplate su moguće i putem internet bankarstva. Prije toga molimo da kontaktirate tajništvo i provjerite ako ima mjesta.

*****

Kod izleta autobusom, u slučaju nedovoljnog broja uplata, moguće su korekcije cijene.

*****

* za gorivo kod automobilskog prijevoza se plaća 1.20 kn/km po vozilu (trošak dijele putnici u vozilu).

 

 

 

Za sudjelovanje na izletu ili pohodu može se prijaviti samo uz uplatu cijene puta do datuma navedenog u opisu izleta ili pohoda.

Prijavom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a.

Također potvrđuje da pristupa izletu na vlastitu odgovornost svjestan/svjesna opasnosti od mogućih nezgoda i ozljeđivanja te da u takvom slučaju neće ni na koji način teretiti Društvo niti vodiča.

Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča.

U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

ODNOS VODIČA I ČLANOVA SKUPINE

Vođa izleta ima puno pravo "zapovijedanja" skupinom. Smatra li da netko neće moći proći cijelu trasu puta, da je nedovoljno opremljen ili da će naprosto stvarati probleme ima mu pravo zabraniti dolazak na izlet ili odlazak na vrh, ali ne i ostaviti na cjedilu, tj. na planini. Svaki planinar mora bespogovorno slušati vodiča, čak i ako zna da griješi. Onoga tko se na izletu ponaša svojevoljno i ne sluša, vodič smije i može isključiti iz skupine, ali samo na mjestu gdje ga neće dovesti zbog toga u opasnost. Već samim dolaskom na izlet svaki se član skupine automatski obvezuje na podvrgavanje grupnoj disciplini i slušanju vodiča.

(iz A. Čaplar "Osnove planinarstva")