Izleti


ponedjeljak
18.04.2022.
(6 dana)

Brač

- * POPUNJENO * -

Polazak: u 23.45 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4-5 sati hoda svaki dan

Opis:

Tijekom planinarskog proljetnog odmora na Braču proći ćemo otok uzduž i poprijeko, okolo i naokolo:

Vrhovi i vidikovci: Vidova gora, Veli Gažul s planinarskom kućom, Velo brdo, Draževac (sv. Mihovil), Martinje brdo, Mala Bračuta, Makova glava, Golo brdo...

Zlatni rat, Pustinja Blaca, Zmajeva pećina, Ivončeve špilje...

Uvale Trstena, Lovrečina, Luka, Točinjak, Rasotica, Puntica, Mala i Vela Farska, Lozna, Blaca...

Bol, Sumartin, Povlja, Pučišća (klesarska škola), Postira, Dol, Škrip (muzej otoka Brača), Supetar, Mirca, Sutivan, Bobovišće, Milna....

Posjetit ćemo svih 12 kontrolnih točaka otočke pješačke obilaznice "Via Brattia".

Pet polupansiona (doručak i večera) u hotelu Pastura (Postira): dvokrevetna 1.300 kn, doplata za jednokrevetnu 300 kn, dijete u trokrevetnoj do 12 godina gratis, dijete 13-18 godina 650 kn.

Bus koji je cijelo vrijeme s nama 500 kn, za djecu 250 kn. 

Bit će prilike i za degustacije u konobama u vrijeme ručka, detalji pred polazak... 

Prijave do popunjenja uz uplatu prve rate najmanje 400 kn.

U slučaju odustajanja iz bilo kojeg razloga uplata se vraća samo kad se mjesto popuni s liste čekanja. 

Na listu čekanja ulazi se s uplatom najmanje 400 kn.

 Prijevoz: autobus
Povratak: nedjelja navečer 24.4.2022.
Cijena: polupansion 1.300 kn, bus 500 kn.
Prijave: u tajništvu Društva do 26.10.2021.

Oprema: osnovna planinarska oprema, kupaći kostim

Vodiči: Boris Kurilić (+385 91 786 45 35)

Brač

nedjelja
20.03.2022.

Land Art staza Stražica - Sapačica
Polazak: u 10.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 3 sata hoda

Opis:

TREĆA SREĆA!!!

Nakon dvaput odgođenog izleta u 2021. zbog vremenskih neprilika, probat ćemo sada. Valjda neće i ovaj put biti kišovito.

Ova kružna land-art staza predstavlja spoj umjetničkih intervencija u formi land-arta i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njezinih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice.

Vodeća misao staze jest razvijanje svijesti o važnosti povezanosti čovjeka i prirode. Čovjek je, bez obzira na otuđenost i užurbanost današnjeg načina života, neodvojivi dio prirode. Dok šećete udahnite mirise šume, osluhnite njezine zvukove, opipajte vlažnu zemlju pod prstima, osjetite moćnu energiju prirode oko sebe. Ne zaboravite potražiti radove land-arta koji će vas potaknuti na promišljanje i meditaciju. Zastanite u tišini, osjetite prirodu i povežite se s njom dok promatrate umjetničko djelo. Izlet započinjemo sa Poklona, gdje ga i završavamo.

 

O STAZI

KARTA STAZE

VODIČ

 

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 20 kn vozaču u autu
Prijave: u tajništvu Društva do 23.11.2021.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, voda, hrana.
Napomena: Staza nije zahtjevna pa je prikladna i za planinare početnike te za obitelji s malom djecom. Molimo sve prilikom prijave da kažu ako uzimaju auto i koliko imaju mjesta te da autom dođu na Deltu.

Vodiči: Damir Jelić (+385 99 376 53 70)

nedjelja
09.01.2022.

Ogulinski Klek 2022.
zimski uspon
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 3 sata hoda

Opis:

Grupa A i B: Uspon od Bjelskog do planinarskog doma "Klek" (1000 m): oko 1 sat hoda
Grupa A: Nakon dolaska do planinarskog doma, nastavlja do vrha Kleka.

Tradicionalni je prilaz iz sela Bjelskog na cesti Ogulin - Jasenak. Razmjerno je strm, ali je najkraći. Nakon 50' uspona kroz šumu stiže se do planinarskog doma Klek pod vršnom stijenom. Uspon od doma na sam vrh traje 30', a na usponu se treba mjestimično koristiti i rukama (postavljene su sajle za osiguranje). Uspon na vrh može biti za kišnog vremena ili po snijegu vrlo opasan. Na vrhu treba izbjegavati približavanje rubu stijene jer to može biti pogibeljno.

S vrha se pružaju lijepi vidici prema Ogulinu i jezeru Sabljacima, Bjelolasici, a pogled posebno privlače slikovite stijene Klečice.

Klek je istaknuta planina na rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina. To je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj. Ima oblik 3-4 km dugog hrpta strmih strana, na čijem vrhu je 200 metara visoka stjenovita glava. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klekova stijena ispod vrha bila je prva škola hrvatskih alpinista i u njoj je izveden velik broj prvenstvenih penjačkih uspona.

Oko 14 sati spuštamo se za Bjelsko te nastavljamo put za Ogulin. Svi zainteresirani posjećuju planinarski muzej (ulaz oko 15 h).

Ogulin je za planinare važan jer je odavde 1874. godine započeo razvitak hrvatskog planinarstva i alpinizma. U ogulinskom Zavičajnom muzeju smještena je alpinistička zbirka, a osim nje posebno su zanimljivi spomen soba književnice Ivane Brlić-Mažuranić i prostorija u kojoj je mjesec dana bio zatočen Josip Broz Tito. U alpinističkoj zbirci mogu se vidjeti zanimljivi izlošci poput dnevnika i cipela prvih penjača na Kleku, kamen s vrha Mount Everesta koji je donio Stipe Božić, dokumenti i slike s hrvatskih himalajskih ekspedicija i drugo.

Žig se može dobiti kod kustosa Zavičajnog muzeja u Frankopanskoj tvrđavi. U slučaju da je muzej zatvoren, treba se fotografirati ispred muzeja ili u dnevnik HPO-a utisnuti metalni žig koji se nalazi na stijeni sa spomen-pločama stradalim alpinistima u dvorištu pored dvorca.

 

Nakon razgleda, ako prilike dozvole, idemo do mini sirane Mišćević u Josipdolu (oko 12 km od Ogulina) na degustaciju sireva i piće dobrodošlice. Sirevi se mogu kupiti u dotičnoj sirani.Prijevoz: autobus
Povratak: oko 19 sati
Cijena: 80 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 04.01.2022.

Oprema: Obvezna prikladna odjeća i obuća za zimske uvjete. Za uspon na vrh poželjne su dereze (u slučaju poledice).

Vodiči: Damir Jelić, Boris Kurilić

LEGENDA:

-zimski uspon (potrebna zimska planinarska oprema)

- opća planinarska škola

- visokogorski izlet (potrebna visokogorska oprema)

- veteranski odsjek

- odsjek za zaštitu prirode (ekolozi)

- mala planinarska škola

 - biciklisti

 

 

Zbog izmjena informacija redovito pratite ovu stranicu.

 

PD Kamenjak zadržava pravo izmjene plana predviđenih izleta zbog nepredviđenih okolnosti tijekom godine.

*****

Prijave i informacije u tajništvu utorkom od 19 - 21 h ili na tel. 331-212.

Za izlete organizirane autobusnim prijevozom uplate su moguće i putem internet bankarstva. Prije toga molimo da kontaktirate tajništvo i provjerite ako ima mjesta.

*****

Kod izleta autobusom, u slučaju nedovoljnog broja uplata, moguće su korekcije cijene.

*****

* za gorivo kod automobilskog prijevoza se plaća 1.20 kn/km po vozilu (trošak dijele putnici u vozilu).

 

 

 

Za sudjelovanje na izletu ili pohodu može se prijaviti samo uz uplatu cijene puta do datuma navedenog u opisu izleta ili pohoda.

Prijavom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a.

Također potvrđuje da pristupa izletu na vlastitu odgovornost svjestan/svjesna opasnosti od mogućih nezgoda i ozljeđivanja te da u takvom slučaju neće ni na koji način teretiti Društvo niti vodiča.

Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča.

U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

ODNOS VODIČA I ČLANOVA SKUPINE

Vođa izleta ima puno pravo "zapovijedanja" skupinom. Smatra li da netko neće moći proći cijelu trasu puta, da je nedovoljno opremljen ili da će naprosto stvarati probleme ima mu pravo zabraniti dolazak na izlet ili odlazak na vrh, ali ne i ostaviti na cjedilu, tj. na planini. Svaki planinar mora bespogovorno slušati vodiča, čak i ako zna da griješi. Onoga tko se na izletu ponaša svojevoljno i ne sluša, vodič smije i može isključiti iz skupine, ali samo na mjestu gdje ga neće dovesti zbog toga u opasnost. Već samim dolaskom na izlet svaki se član skupine automatski obvezuje na podvrgavanje grupnoj disciplini i slušanju vodiča.

(iz A. Čaplar "Osnove planinarstva")