Izleti


subota
20.06.2020.
(7 dana)

Korčula - Pelješac - Mljet 20-27.6.2020.
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5 do 6 sati dnevno

Opis:

Izlet je pripremljen za četiri auta članova koji nisu mogli otići na sličan izlet za uskršnje blagdane, plus prijatelji iz PD Konjuh.

Smještaj je na bazi polupansiona u hotelu Lumbarda u Lumbardi na otoku Korčuli. 

Subota: Krećemo u 6 ujutro i vozimo se do Stona. Tu ćemo pričekati naše prijatelje iz PD Konjuh (Tuzla) i razgledati stonske zidine. Nastavljamo put prema Lumbardi na otoku Korčuli. Smještaj u hotelu Lumbarda i večera.

Nedjelja: Poslije doručka odlazimo za Velu Luku. Slijedi posjet Veloj Spili i odlazak na vrh Hum iznad Vele Luke (376 m). Na putu prema Lumbardi razgledat ćemo i Blato, najveće otočko mjesto. Večera u hotelu. Svake večeri kupanje na lumbarajskim plažama ili individualna šetnja po Lumbardi ili gradu Korčuli.

Ponedjeljak: Rezerviran dan za uspon na Sv. Iliju, najviši vrh Pelješca (961 m).Prolazimo pokraj samostana Gospe od anđela, pored lovačke kuće, dalje kroz borovu šumu do planinarskog doma i na vrh Sveti Ilija (drugo ime mu je po staroslavenskom bogu Perunu). Sa vrha pruža se pogled na cijeli Pelješac, Hvar, Biokovo, Korčulu, Mljet, Lastovo... Narodni naziv za ovaj vrh je "Zmijsko brdo", zbog velikog broja zmija u ljetnom periodu.

Utorak: Provodimo na otoku Mljetu - šetnja nacionalnim parkom ili uspon na Velji Grad, najviši vrh Mljeta (514 m).

Srijeda: je dan kada idemo na Kom, najatraktivniji vrh otoka Korčule (508 m). Posjetit ćemo i Kočje, posebni rezervat šumske vegetacije. 

Četvrtak: Odlazak na Pelješac i obilazak Orebića. Odlazimo do farme OPG Antunović, u kojoj uzgajaju ovce, koze, krave i magarce (proizvode i magareće mlijeko). Pogledat ćemo kako sazrijevaju pelješki pršuti i drugi mesni delikatesi ovog gospodarstva.

Nakon toga posjetit ćemo vinarije "Matuško" i "Miličić", vodeće proizvođače vina i autohtone sorte vinove loze Plavac Mali od kojih se proizvodi vrhunsko vino Dingač, Plavac, Potomija i dr. Proći ćemo i kroz vinski tunel. 

Petak: Dan odmora, obilaska mjesta Korčule i kupanje na lijepim lumbarajskim plažama.

Subota:  Odlazimo s Korčule, u dolini Neretve posjećujemo arheološki muzej Naronu.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: 27.06. u večernjim satima
Cijena: 2.320 kn (hotel 1.820 kn, prijevoz 500 kn), Mljet naknadno.
Prijave: u tajništvu Društva do 28.02.2020.

Oprema: Gojzerice, planinarski štapovi, slojevita odjeća, zaštita od sunca, vjetra i kiše, osobni ranac sa hranom, dovoljnim količinama vode i napitaka (min. 2 litre) i rezervnom odjećom,
Napomena: Prijava s obaveznom uplatom minimalno 500 kn do 28.02. (na račun ili u tajništvu), preostali iznos najkasnije do 15.06. Broj planinara je ograničen na 16 (četiri auta). U slučaju odustajanja iz bilo kojeg razloga, uplata se vraća samo ako se mjesto popuni drugim članom.

Vodiči: Igor Korlević (+385 91 256 66 11)

utorak
14.04.2020.
(5 dana)

Korčula - Pelješac - Mljet 14-18.4.2020.

- * POPUNJENO * -

Polazak: u 0.15 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg u ponedjeljak 13.4. kasno navečer

Težina: lagana staza
Trajanje: svaki dan oko 4-5 sati hoda

Opis:

I ove uskršnje blagdane smo na dalmatinskim otocima. Polupansionski smještaj je u hotelu Borik u Lumbardi na Korčuli. 

U utorak ujutro razgledavamo Split i ukrcavamo se zajedno s našim busom na trajekt za Velu Luku. Slijedi posjet Veloj Spili i uspon na vrh Hum iznad Vele Luke (376 m). Na putu prema Lumbardi razgledat ćemo i Blato, najveće otočko mjesto. Svake večeri kupanje na lumbarajskim plažama,  individualna skitnja po Lumbardi, gradu Korčuli, Vrniku, Badiji...

Srijeda je rezervirana za uspon na Sv. Iliju, najviši vrh Pelješca (961 m), crkvu Gospe od Karmena, samostan Gospe od anđela, kapetanske vile u Orebiću...

Četvrtak provodimo na Mljetu - šetnja nacionalnim parkom ili uspon na Velji Grad, najviši vrh Mljeta (514 m).

U petak smo na Komu, najatraktivnijem vrhu otoka Korčule (508 m). Posjetit ćemo i Kočje, posebni rezervat šumske vegetacije. 

U subotu odlazimo s Korčule, razgledavamo Ston, u dolini Neretve posjećujemo Naronu.

Planirana je i degustacija grka, vina od istoimene sorte loze sa vinograda Lumbarde. Zainteresirani mogu kupiti domaće maslinovo ulje u Smokvici i uporabne predmete/suvenire od kamena u Lumbardi iz tradicije korčulanskih klesara. Lokalni turistički vodič upoznat će nas sa znamenitostima unutar zidina grada Korčule...Prijevoz: autobus
Povratak: u subotu navečer 18.4.2020.
Cijena: Hotel 1.100 kn (dijete do 12 god. gratis, drugo dijete do 12 god. 550 kn). Bus 500 kn (za djecu 250 kn). Izlet na Mljet naknadno.
Prijave: u tajništvu Društva do 29.10.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, kupaći kostim,...
Napomena: Kod prijave obavezna akontacija barem 400 kn (na račun ili u tajništvu). Ostalo do kraja godine. Uplate do popunjenja 48 mjesta. U slučaju odustajanja iz bilo kojeg razloga, uplata se vraća samo ako se mjesto popuni s liste čekanja. Na dan 30.8.2019. autobus je popunjen i otvorena je lista čekanja (na koju se ulazi također s uplatom). Trenutne informacije na 091 786 4535.

Vodiči: Boris Kurilić, 091 786 4535

Korčula - Pelješac - Mljet 14-18.4.2020.

nedjelja
29.03.2020.

Kolovratske stijene (1090 m)
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 7 sati hoda sa odmorima

Opis:

Idemo na rjeđe posjećivane Kolovratske stijene u jugozapadnom dijelu Velike Kapele (KT HPO).

Nakon kave u Novom Vinodolskom nastavljamo do lovačkog doma Zvonko u Krmpotama. Nekoliko automobila prebacujemo u Klenovicu gdje će završiti ovaj izlet.

Od doma do vrha ima oko dva sata planinarenja. Prolazimo lijepo Kolovratsko polje i dolazimo na vrh stijena.

Kolovratske stijene pružaju se južno od skupine Samarskih i Bijelih stijena, kao osamljen greben na samome rubu Velike Kapele, tamo gdje se njezini pristranci počinju spuštati prema moru. Stjenoviti vršni dio grebena Kolovratskih stijena dugačak je oko 1 km - zapadni vrh visok je 1099 m a istočni 1090 m. Markiran je istočni vrh - stijena visoka 15 m s koje se pružaju lijepi vidici na Dulibu, kuću Stalak i Veliku Javornicu.

Vraćamo se istim putem do Lovačkog doma na zaslužen odmor. Zatim nastavljamo tri sata markacijom do Klenovice, uz planinarsku kuću na Viništu.

Ajme kako će nam biti lipo!

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 30 kn, plaća se vozaču u autu
Prijave: u tajništvu Društva do 29.03.2020.

Oprema: Standardna planinarska oprema.
Napomena: Molimo sve koji imaju auto da na Deltu dođu svojim autima, pa će se popuniti potreban broj vozila. Kod prijave također naznačite da ćete voziti. Plaćanje vozaču u autu.

Vodiči: Darko Tadej

Kolovratske stijene (1090 m)

subota
21.03.2020.

Plaška Glava (795 m)
– Pohod planinom i dolinom –
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 3-5 sati hoda ili 1-2 sata za lakšu grupu

Opis:

Plaška Glava planina je na južnom dijelu Plaščanske doline, smještenoj u općini Plaški, jednoj od općina Karlovačke županije, na kojoj se nalaze ostaci gradine iz doba Frankopana te istoimeni vrh. Tu se nalazi i više izvora koji svojom vodom pune jezero Begovac na južnim obroncima i rijeku Dretulju na sjevernim obroncima.

Domaćini PD Plaške Glave ovaj pohod organiziraju povodom Svjetskog dana voda (22. ožujka), kojom prilikom ćemo posjetit pravi biser prirode - izvor rijeke Dretulje koja je proglašena najčišćom rijekom na svijetu i pod zaštitom je UNESCO-a te izvor Siljevac u Blatima.

 

Plan izleta:
Nakon usputne kave na putu preko Ogulina u 9.30 sati okupljamo se u centru Plaškog na riječ dobrodošlice organizatora. Potom autobusom odlazimo do sela Vera, polazne točke izleta. Obići ćemo Frankopansku gradinu, Plašku Glavu te sići na izvor Siljevac u Blatima (oko 3 sata hoda). Tko je voljan može se vratiti natrag pješice drugim putem do Plaškog (još oko 2 sata hoda), a kome je šetnje dosta vraća se natrag autobusom koji će nas čekati ovdje.
U Plaškom će u Domu kulture biti organiziran grah (20 kuna) i druženje, a također možemo od 15 - 17 sati razgledati sajam domaćih proizvoda – med, grah, sir, rakija, brašno ...


Za lakšu grupu predviđena je šetnja po ravnom terenu do izvora Dretulje u neposrednoj blizini Plaškog.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 80 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 17.03.2020.

Oprema: Planinarska oprema primjerena vremenskim uvjetima (mogući zaostaci snijega na stazama)
Napomena: Hrana i piće iz ruksaka tijekom izleta a potom po želji grah u Domu. Uplate do popunjenja autobusa, na račun ili u tajništvu utorkom od 19-21 sat.

Vodiči: Mirta Grandić (+385 92 266 17 12 ) i Mario Glavaz

Plaška Glava (795 m)[nl]– Pohod planinom i dolinom –

nedjelja
15.03.2020.

Vidikovci
Špičasti vrh – Kavranca (Stinica) - Medveja stena
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4 sata hoda

Opis:

„Vidikovci“ Brod Moravice: Špičasti vrh, Kavranca (Stinica), Medveja stena

Lokalnom cestom Delnice – Brod na Kupi dolazimo u selu Podstene gdje započinje planinarska tura. Slijedimo šumski put do izlaska na hrbat. Skrećemo na planinarsku stazu po hrptu blagim usponom do vrha.

Na Špičastom vrhu odmor i okrepa. Spuštamo se na početnu točku u selo Podstene i prebacujemo se autima cestom  Moravačka sela - Šimatova do zaselka Podgora. Šumskom stazom dolazimo do vidikovca Kavranca (Stinica). Nakon razgledavanja nastavljamo šumskom stazom do vidikovca Medveja stena.

Špičasti vrh, 702 m

Špičasti vrh je vrlo atraktivan vidikovac nad dolinom rijeke Kupe koji je ime dobio po svojim strmim stranama. Vrh je mala vršna livada na grebenu. Na vrhu je klupa za odmor i mirno uživanje u nezaboravnim vidicima.

Sa vrha pruža se prekrasan vidik na susjednu Sloveniju, veliki dio Gorskoga kotara i dolinu Kupe uz koju se smjestilo niz naselja sa hrvatske i slovenske strane rijeke.

U podnožju se nalazi selo Čedanj a pogled je otvoren prema Drgomlju (jugozapadno). Iznad Drgomlja pri dobroj vidljivosti proviruje kamena gromada Risnjaka a desno od njega Snježnik, Guslica i Jelenc. Na sjeverozapadnoj strani je slovenski Snežnik a na južnoj Skradski vrh. Na Špičastom vrhu nalaze se kontrolne točke Goranskog planinarskog puta i Hrvatske planinarske obilaznice.                                                   

Kavranca (Stinica), 520 m

Vidikovac u brodmoravičkom kraju iznad kanjona rijeke Kupe, s pogledom nizvodno prema starom gradu Kostelu (SLO) te selim Doluš i Volfi.

Medveja stena, 550 m

Sa vidikovca se pruža prekrasan pogled na dolinu rijeke Kupe, od Broda na Kupi pa nizvodno prema selu Doluš. U podnožju je selo Binički. Na susjednoj slovenskoj strani vide se sela Fara, Delač, Vrh, Sapnik... Desno se otvara prekrasan pogled prema starom gradu Kostelu (SLO). Ima vidikovca znači „stena med vejah“ (stijena između grana). Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 60 kn, uplata u tajništvu ili na račun
Prijave: u tajništvu Društva do 10.03.2020.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena promjenjivim vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše. Hrana i piće iz ruksaka.
Napomena: Molimo sve koji imaju auto da u njemu dođu na Deltu gdje će se popuniti potreban broj vozila. To napomenite i kod prijave. Uzmite sa sobom u ruksaku hranu i piće

Vodiči: Tonček Kezele (+385 91 112 05 25), Silvio Kezele

nedjelja
08.03.2020.

Sabotin (SLO)
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 4-5 sati hoda

Opis:

Sabotin je 609 metara visok vrh nad Novom Goricom. Zbog svoje strateške pozicije između rijeke Soče i Goriških brda te atraktivnog pogleda prema Alpama, Dolomitima i Padskoj nizini, bio je važno uporište austro-ugarske vojske na Soškoj fronti u Prvom svjetskom ratu. Gotovo cijeli vrh je isprepleten rovovima i kavernama koje su gradili austrijski i talijanski vojnici prilikom utvrđivanja svojih položaja.

Početak ture je kod Solkanskog mosta a potom krećemo s usponom po sjevernom putu. Svakim metrom uspona po „mulatijeri“, koja na nekim mjestima traži dodatan oprez, otvaraju nam se predivni vidici na dolinu rijeke Soče.
Nakon 2 sata hoda stižemo do planinarskog doma „Park miru“ gdje se možemo uz stručno vodstvo priključiti vođenoj turi po kavernama (individualna cijena 5 EUR/osoba). Planinarski dom nudi za našu grupu paket  koji sadrži ručak (jotu s kobasicom i desert), ulaznicu u muzej/ kaverne te vođenje po jedinstvenoj cijeni od 11 EUR.

Nakon razgleda i okrijepe, nastavljamo s pohodom po grebenu do vrha Sabotin (15 min). Slijedi spuštanje (30 minuta) grebenom uz granične oznake Slovenije i Italije, do ruševina crkve sv. Valentina s pogledom na Novu Goricu. Završavamo silaskom do Solkanskog mosta (1h) gdje nas čeka autobus. Povratak u Rijeku u večernjim satima.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 80 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 03.03.2020.

Oprema: osnovna planinarska oprema, obavezna osobna iskaznica ili putovnica.
Napomena: Uplate do popunjenja autobusa, na račun ili u tajništvu utorkom od 19-21 sat.

Vodiči: Bojan Šenkinc (091/1585-645), Mirela Šenkinc

nedjelja
01.03.2020.

39. pohod "Žene u planinu"
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Posebnim autobusom odlazimo u Klanu.Nakon pića dobrodošlice krećemo markiranom stazom do vrha Veliko Židovje (661 m) koji uskoro postaje KT obnovljene Riječke planinarske obilaznice. Poslije utiskivanja žigova vraćamo se do livada i nastavljamo do Studene. Staza vodi uz kapelicu pa preko livada i šumskim putem do vrha Kičelj (606 m) - stjenovit i lako pristupačan. Na vrhu ćemo se odmoriti na klupama i udariti žig. Nastavljamo do livada Sijevice te se spuštamo makadamom do Podkilavca.

Ovjeru dnevnika, podjelu zahvalnica i ručak organiziramo u bistrou "Rječina" u Dražicama.

Kod prijave i uplate autobusa kažite i što biste za ručak:

- pečenje s kupusom i krumpirom je 40 kn

- maneštra s domaćom kobasicom je 35 kn

Povratak u Rijeku redovnim prigradskim autobusom.Prijevoz: autobus
Povratak: poslijepodne iz Dražica
Cijena: 30 kn bus Kamenjaka (uplata u tajništvu ili na račun) + 3. zona Autotroleja
Prijave: u tajništvu Društva do 25.02.2020.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Poseban autobus vozi nas do Klane - uplata 30 kn u tajništvu ili na račun. Kod uplate odaberite ručak - pečenje ili maneštru. Povratak redovnim prigradskim busom iz Dražica (3. zona).

Vodiči: Žarko Fištrek (+385 91 598 52 32)

39. pohod "Žene u planinu"

nedjelja
23.02.2020.

Snežnik (SLO) 2020.
zimski uspon
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Decathlon, Škurinje

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Usred zime odlazimo na uvijek atraktivan i sa svojih 1796 metara prilično visok vrh. U gornjem dijelu staze polaznici planinarske škole odradit će zimski program vježbi. Na padini pod vrhom visokogorci će vježbati hodanje s derezama i cepinom i zaustavljanje prilikom pada. Slijedi odmor u domu na vrhu pa silazak do doma na Sviščakima.

 

 Prijevoz: autobus
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 70 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 18.02.2020.

Oprema: Osobna iskaznica, osnovna planinarska oprema za zimu, visokogorci će ponijeti još kacigu, dereze i cepin.
Napomena: prijave do popunjenja

Vodiči: Zdravko Scheibl, Boris Kurilić

Snežnik (SLO) 2020.

subota
22.02.2020.

Na Obzovu s prijateljima
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: od 4 do 6 sati hoda

Opis:

Izlet je pripremljen za planinarske prijatelje iz Tuzle i Novoga Mesta. Polazak autima sa Jelačićevog trga (Delta je zatvorena zbog maškara) do prijevoja Treskavac na cesti Krk-Baška (315 m), sa usputnom pauzom za kavu.

Krećemo sa Treskavca u 9 sati i hodamo sat i pol po stjenovitoj prilično zahtjevnoj stazi do Obzove, najvišeg vrha otoka Krka (568 m). Tu po potrebi formiramo lakšu grupu koja bi krenula na Plakari i spustila se za oko 2 sata u Dragu Bašćansku, gdje ih može čekati prijevoz do Baške. Ta grupa bi hodala ukupno oko 3 i pol sata.

Teža grupa nastavlja put po hrptu otoka Krka do Vratudiha oko 2 sata. Tu se može također odvojiti dio planinara i spustiti u Batomalj pa do Baške za sat i pol, ukupno 5 sati hoda.

Tko želi proći cijeli greben, ovisno o vremenu, može nastaviti hrptom do Ljubimera i odavde se spustiti u Bašku. Toj grupi od Vratudiha do Baške je potrebno još 3 sata, što je ukupno za njih oko 6 i pol sati hoda.

Po dolasku u Bašku za svih slijedi šetnja predivnom šljunčanom plažom i zasluženi odmor.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: do 19 h
Cijena: 50 kn (plaća se vozaču)
Prijave: u tajništvu Društva do 18.02.2020.

Oprema: Standardna planinarska oprema, zaštita od vjetra i oko 1,5 litre tekućine.
Napomena: Svi koji imaju auto neka dođu u njemu pa će se popuniti potreban broj vozila. Također kod prijave treba naglasiti da dolaze autom. Aute parkiramo na prijevoju Treskavac i po završetku izleta vozače prebacujemo do vozila kako bi se vratili po ostale putnike.

Vodiči: Igor Korlević i ostali vodiči PD Kamenjak

Na Obzovu s prijateljima

nedjelja
16.02.2020.

Drenin (380 m)
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko tri sata hoda

Opis:

U Crikvenici krećemo sa parkirališta ispod vijadukta, uz potok Dubračinu prema starom crikveničkom naselju Kotor. Kotor se spominje još u 14. stoljeću kada je bio u sastavu srednjovjekovnog gradića Grižane. Stanovnici Kotora bili su vrlo pobožni, na što upućuje velik broj zabilježenih crkava i bratovština. Do danas su sačuvane crkve Sv. Šimuna i Jude Tadeja, Sv. Jurja, Sv. Stjepana i Sv. Trojice. Miran život naselja, čiji su stanovnici bili vrsni zidari i kamenoklesari, poremetio je požar 1776. godine. Stanovništvo se seli prema moru, a središte župe postaje bivša pavlinska crkva na ušću Dubračine. Bio je to početak oblikovanja nekoliko sela smještenih bliže moru, iz kojih se tijekom 18. i 19. stoljeća razvila Crikvenica.

Nakon obilaska Kotora i kraće pauze uspinjemo se prema naselju Zoričići i kroz borovu šumu do završnog uspona na vrh Drenin (380 m). To je najviši vrh primorskog bila s kojeg se pruža pogled na Vinodol, Velebitski kanal, Kvarnerski zaljev i Učku.

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: poslijepodne
Cijena: 30 kn, plaća se direktno vozaču
Prijave: u tajništvu Društva do 11.02.2020.

Oprema: Osnovna planinarska oprema (hrana i piće iz ruksaka).
Napomena: Plaćanje vozaču u automobilu. Molimo sve vozače da se jave kod prijave te dođu na Deltu autima. Pa će se popuniti potreban broj automobila.

Vodiči: Sunčica Paurović (+385 98 936 26 42) i Silvio Kezele

Drenin (380 m)

nedjelja
09.02.2020.

Terra Magica (Istra)
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4 sata hoda

Opis:

Nakon okupljanja na Delti krećemo automobilima obalnom panoramskom cestom u pravcu Plomina i Labina. Tijekom izleta upoznat ćemo se sa čarima i ljepotama staroga grada Labina, smještenog na brežuljku na 320 m nadmorske visine te Rapcom, turističkim mjestašcem kojeg još nazivaju 'Biserom Kvarnera'.

Iz starog grada, kojim dominira 35m visok zvonik spuštamo se stazom sv. Justa prema Rapcu, uživajući u čaroliji zelenila i opojnom mirisu mediteranskog bilja koje se spaja s kristalno čistim morem. Pauzu za kavu i okrepu priuštit ćemo si u predivnom zaljevu Maslinica i obližnjim kafićima u centru mjesta.

Stazom labinske božice Sentone, zaštitnice putnika, krećemo se uspinjati od morske obale prema srednjovjekovnom Labinu. Sentona će vam otkriti najljepši zaštićeni prirodni krajobraz Labinštine u kojem su vilinski gajevi ispresijecani potočićima, brzacima i slapovima preko kojih vode mostići. Putem ćemo vidjeti i stari mlin te ostatke romaničke crkvice sv. Hadrijana (12/13.st.).

Vraćamo se u stari grad Labin kojim dominiraju sačuvane građevine iz doba Venecije: gradska vrata San Fior, gradska loža, palače Franković, Manzini, Scampicchio, Negri i palača Battiala-Lazzarini u kojoj je smješten Narodni muzej Labin, koji će vas oduševiti modelom rudnika jedinstvenim u ovom dijelu Europe. Ulaznica u muzej 12 kn po osobi + stručno vođenje 100 kn koje dijelimo prema broju sudionika (opcionalno). Nakon zajedničkog posjeta jednom od najatraktivnijih hrvatskih muzeja (prema turističkom vodiču Lonely planet) i upoznavanja bogate rudarske povijesti Labina, završavamo izlet i vraćamo se prema Rijeci u poslijepodnevnim satima.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u poslijepodnevnim satima
Cijena: 60 kn + ulaznica u muzej
Prijave: u tajništvu Društva do 04.02.2020.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Kod prijave obavezna je uplata 60 kn u tajništvu ili na račun društva. Molimo sve vozače da prijave i auto te da na Deltu dođu autom, gdje će vodič popuniti potreban broj vozila.

Vodiči: Mirela Šenkinc (091/555-1739), Bojan Šenkinc

nedjelja
02.02.2020.

Bitoraj 2020.
Polazak: u 7.15 h
Mjesto polaska: Željeznički kolodvor

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6 sati

Opis:

Skupljamo se u 07.15 na željezničkom kolodvoru i individualno kupujemo povratne karte za vlak do Vrata koji kreće u 7.35.

Krećemo prema Bitoraju. Zadržavamo se kratko u obnovljenom planinarskom skloništu Bitorajka i nastavljamo prema vrhu (1386 m).Produžujemo put do stijena "Imperator i savjetnik" i vraćamo se kružnom stazom natrag u Vrata.Prijevoz: vlak
Povratak: večernji sati
Cijena: 70 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 28.01.2020.

Oprema: zimska oprema, u slučaju snijega dereze
Napomena: Potrebna dobra fizička kondicija

Vodiči: Zdravko Scheibl

Bitoraj 2020.

nedjelja
26.01.2020.

Kozlek (SLO) 2020.
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Nakon kave u Sviščakima vraćamo se do Okrogline (1156 m) odakle ćemo krenuti na planinarenje. Put nas vodi dijelom iznad Mrzle doline te dolazi na otvoreni dio Kuteževskog dola te se ispod Gradišča (874 m), gdje je bilo prapovijesno naselje, uspinjemo desetak minuta do planinarske kuće na Kozleku (997 m).

Nakon predaha krećemo prema Trpčanama te ćemo u gostioni "Kovčanija" objedovati.

Nakon ručka oko 17 sati krenut ćemo za Rijeku.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: oko 18 h
Cijena: 50 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 21.01.2020.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, članska iskaznica s markicom za 2020. godinu, osobna iskaznica.
Napomena: Prilikom prijave obavezna je uplata 50 kn. Molimo sve koji imaju auto da dođu svojim autom na Deltu, gdje će vodič popuniti potreban broj vozila.

Vodiči: Žarko Fištrek (+385 91 598 52 32)

Kozlek (SLO) 2020.

subota
25.01.2020.
(2 dana)

Zima na Zavižanu 2020.

- * POPUNJENO * -

zimski uspon
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: automobilsko parkiralište Delta

Težina: teška staza
Trajanje: dva dana po sedam sati kroz snijeg

Opis:

Tradicionalni kamenjakov zimski uspon na Zavižan ovaj put kreće iz Gornje Klade. Prolazimo kroz raznovrsne vegetacijske pojase velebitskog Podgorja u bjelinu zavižanskih vrhova. U nedjelju povratak istim putem.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u nedjelju navečer
Cijena: 120 kn (prijevoz, noćenje, čaj i kava u domu)
Prijave: u tajništvu Društva do 21.01.2020.

Oprema: Vreća za spavanje, sunčane naočale/skijaška maska, čeona lampa, hrana za dva dana, planinarska iskaznica...
Napomena: Uplate do popunjenja na račun Kamenjaka ili u tajništvu. Molimo vozače da se jave kod prijave. Ponesite hranu za dva dana. U domu se može ponešto od jela dovršiti/podgrijati.

Vodiči: Boris Kurilić

Zima na Zavižanu 2020.

nedjelja
19.01.2020.

Zimski uspon na Viševicu 2020.

- * POPUNJENO * -

zimski uspon
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko šest sati hoda

Opis:

Nakon ugodne vožnje autobusom od Jelačićevog trga do Vagabundine kolibe (868 m) prijavit ćemo se organizatorima pohoda PD "Strilež" i pridružiti se ostalim planinarima u tradicionalnom zimskom usponu na Viševicu (1.428 m). Staza je srednje teška, ali tradicionalno na ovom pohodu prekrivena snježnim pokrivačem zbog kojeg nemojte zaboraviti gamaše. Dolaskom na greben do vrha ćemo stići u pratnji vjetra i niske temperature. S vrha se pruža lijep pogled na okolne planine i doline.Prijevoz: autobus
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 60 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 14.01.2020.

Oprema: Osnovna planinarska oprema za zimu. Nije loše ponijeti i dereze, za svaki slučaj.
Napomena: Uplate do popunjenja na račun Kamenjaka ili u tajništvu. ----- Kod Vagabundine kolibe organizator PD Strilež dijeliti će kartončiće ovogodišnjeg uspona te čaj, kolačiče i piće dobrodošlice. Nije obavezna ali je poželjna donacija od 10 kuna. Bonove za ručak, tko želi jesti po povratku sa izleta, kupiti u Vagabundinoj kolibi kod dolaska autobusom, prije početka uspona.

Vodiči: Mirta Grandić ( 092 266 1712 ) i Mario Glavaz

nedjelja
12.01.2020.

Lisinski planinarski put 2020.
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: 6 -7 sati

Opis:

Poslije jutarnje kave u Matuljima nabavljamo i planinarski dnevnik Lisinske obilaznice za 10 kn. Odlazimo do Zvoneće gdje počinje naše planinarenje. Staza nas vodi do Lisine - Lisinskog vrha - Šije - Vodičke griže i natrag do Lisine i Zvoneće. Put je prilično dugačak i fizički zahtjevan. Obzirom da smo nabavili dnevnik Lisinske obilaznice iduće godine planirat ćemo ostatak puta kako bi dobili lijepu značku kao nagradu za obilazak Lisinske obilaznice.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: do 18 sati
Cijena: 20 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 07.01.2020.

Oprema: Standardna planinarska oprema ovisno o vremenu. Poželjna zaštita od kiše i gamaše.
Napomena: Kod prijave napomenuti da li je potreban Lisinski dnevnik. Sve vozače molimo da dođu autima na Deltu, gdje ćemo popuniti potreban broj automobila. Ali također kod prijave naglasite da biste vozili.

Vodiči: Žarko Fištrek

nedjelja
05.01.2020.

Zimski uspon na Klek 2020.

- * POPUNJENO * -

zimski uspon
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko tri sata hoda

Opis:

Na prvom izletu u 2020. godini pridružit ćemo se planinarima iz Ogulina u njihovom tradicionalnom zimskom pohodu na Klek.

Odmah po dolasku u Ogulinu razgledavamo Zavičajni muzej s alpinističkom zbirkom i spomen-sobom Ivane Brlić-Mažuranić. Slijedi kava i vožnja u selo Bjelsko od kuda kreće današnji izlet.

Nakon sat vremena dolazimo pred dom, što je cilj lakše grupe. Teža grupa odmah nastavlja uspon do vrha još tridesetak minuta. Na dijelu od doma do vrha Kleka trebaju malo raditi i ruke. Kad je puno snijega ili leda dobro dođu i dereze.

Izlet završavamo posjetom Mini sirani Mišćević u Josipdolu.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 80 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 24.12.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema za zimu. Tko ide na vrh dobro bi bilo da ponese dereze.
Napomena: Uplate do popunjenja na račun Kamenjaka ili u tajništvu.

Vodiči: Darko Tadej

Zimski uspon na Klek 2020.

LEGENDA:

-zimski uspon (potrebna zimska planinarska oprema)

- opća planinarska škola

- visokogorski izlet (potrebna visokogorska oprema)

- veteranski odsjek

- odsjek za zaštitu prirode (ekolozi)

- mala planinarska škola

 - biciklisti

 

 

Zbog izmjena informacija redovito pratite ovu stranicu.

 

PD Kamenjak zadržava pravo izmjene plana predviđenih izleta zbog nepredviđenih okolnosti tijekom godine.

*****

Prijave i informacije u tajništvu petkom od 19 - 21 h ili na tel. 331-212.

Za izlete organizirane autobusnim prijevozom uplate su moguće i putem internet bankarstva. Prije toga molimo da kontaktirate tajništvo i provjerite ako ima mjesta.

*****

Kod izleta autobusom, u slučaju nedovoljnog broja uplata, moguće su korekcije cijene.

*****

* za gorivo kod automobilskog prijevoza se plaća 1.20 kn/km po vozilu (trošak dijele putnici u vozilu).

 

 

 

Za sudjelovanje na izletu ili pohodu može se prijaviti samo uz uplatu cijene puta do datuma navedenog u opisu izleta ili pohoda.

Prijavom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a.

Također potvrđuje da pristupa izletu na vlastitu odgovornost svjestan/svjesna opasnosti od mogućih nezgoda i ozljeđivanja te da u takvom slučaju neće ni na koji način teretiti Društvo niti vodiča.

Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča.

U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

ODNOS VODIČA I ČLANOVA SKUPINE

Vođa izleta ima puno pravo "zapovijedanja" skupinom. Smatra li da netko neće moći proći cijelu trasu puta, da je nedovoljno opremljen ili da će naprosto stvarati probleme ima mu pravo zabraniti dolazak na izlet ili odlazak na vrh, ali ne i ostaviti na cjedilu, tj. na planini. Svaki planinar mora bespogovorno slušati vodiča, čak i ako zna da griješi. Onoga tko se na izletu ponaša svojevoljno i ne sluša, vodič smije i može isključiti iz skupine, ali samo na mjestu gdje ga neće dovesti zbog toga u opasnost. Već samim dolaskom na izlet svaki se član skupine automatski obvezuje na podvrgavanje grupnoj disciplini i slušanju vodiča.

(iz A. Čaplar "Osnove planinarstva")