Izleti


subota
22.09.2018.
(6 dana)

Planinarsko krstarenje sjevernim Jadranom
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: svaki dan na izbor duže ili kraće staze

Opis:

Planinarsko krstarenje otocima sjevernog Jadrana 22 - 27.9.2018. ima u planu upoznavanje planinarskih, prirodnih i kulturno-povijesnih ljepota otoka sjevernog Jadrana, uz kupanje, zabavu i druženje.


1. dan - subota 22.9. ujutro: bus Rijeka-Zadar, ukrcaj i smještaj u dvokrevetnim kabinama na brodu, razgledavanje Zadra, kupanje na morskim orguljama, večera na brodu.

2. dan - nedjelja: plovidba Zadar - Mandre, uspon na najviši vrh otoka Paga sv. Vid, razgledavanje grada Paga, kupanje. Lakša grupa šeta Mandre-Šimuni-Kolan.


3. dan - ponedjeljak: plovidba Mandre - Rab sa kratkim zaustavljanjem i razgledavanjem maslinika u Lunu, uspon na najviši vrh otoka Raba Kamenjak. Lakša grupa vraća se istim putem a teža grupa spušta se u Lopar. Kupanje i razgledavanje grada Raba.

4. dan - utorak: plovidba Rab - Osor, uspon na Osoršćicu (lakša i teža grupa), kupanje i razgledavanje Nerezina i Osora.

5. dan - srijeda: plovidba Osor - Martinšćica, uspon na vrh Helm i Lubenice, silazak u Valun i ukrcaj na brod, plovidba do grada Cresa, kupanje i razgledavanje. Lakša grupa drži se broda i razgledava Martinšćicu i Valun.

6. dan - četvrtak: plovidba Cres - Rijeka, iskrcaj sa broda na riječkoj rivi.

Aranžman od šest dana/pet noći na bazi polupansiona (noćenje, doručak i večera na brodu) iznosi 2.350,00 kn. Lučke pristojbe oko 200 kn plaćaju se na brodu. Autobus Rijeka-Zadar naknadno.

Prilikom prijave obavezna je uplata prve rate od minimalno 500 kn, po mogućnosti internetom. Prijave do popunjena 34 mjesta na brodu. U slučaju odustajanja iz bilo kojeg razloga, uplata se vraća samo ako se to mjesto popuni sa liste čekanja. Tko želi, može sklopiti policu osiguranja za slučaj odustajanja.Prijevoz: brod (trajekt)
Povratak: u četvrtak, 27.9.
Cijena: 2.350 kn + bus i lučke pristojbe
Prijave: u tajništvu Društva do 30.03.2018.

Oprema: osnovna planinarska oprema, kupaći kostim
Napomena: Prilikom prijave obavezna je uplata prve rate od minimalno 500 kn, po mogućnosti internetom (IBAN: HR1524020061100075497). Prijave do popunjena 34 mjesta na brodu.

Vodiči: Boris Kurilić

Planinarsko krstarenje sjevernim Jadranom

četvrtak
21.06.2018.
(9 dana)

Dočekajmo ljeto u Crnoj Gori
Polazak: u 22.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: 6 do 8 sati hoda, moguća grupa B sa kraćim planinarenjem.

Opis:

ČETVRTAK 21.6. Polazak sa Trga bana Jelačića u 22 sata

PETAK 22.6. Manastir Ostrog, smještaj u bungalovima Eko katuna Štavna. Večera i druženje s domaćinima.

SUBOTA 23.6. Doručak i polazak na Vasojevički kom. Večera i odmor.

NEDJELJA 24.6. Doručak i odlazak na Kučki kom. U popodnevnim satima povratak. Odmor, večera i druženje.

PONEDJELJAK 25.6. Doručak i polazak autobusom prema Grebaji gdje spavamo također u katunima. Prije dolaska do Grebaje obići ćemo Plavsko jezero, vodopad Grlje, Savino oko, Alipašine izvore. Večera i druženje.

UTORAK 26.6. Doručak i polazak na Očnjak i Vezirovu bradu. Večera i noćni obilazak mjesta.

SRIJEDA 27.6. Doručak i polazak na Volučnicu, Talijanku i Popadiju. Povratak u katune, večera i druženje.

ČETVRTAK 28.6. Doručak i odlazak autobusom na Cetinje, Njegošev Mauzolej na Lovćenu i dalje do Kotora. Nastavljamo put do Igala gdje noćimo. Tu imamo osiguranu večeru, noćenje i doručak. 

PETAK 29.6. Doručak, odlazak iz Crne Gore, uspon na Snježnicu - naš najjužniji tisućnjak. Zatim šetnja po Stradunu i povratak u Rijeku u kasnim večernjim satima.

SMJEŠTAJ: Uključeno je 7 polupansiona (doručak, večera i noćenje - vegetarijanci i bezglutenci se trebaju najaviti kod prijave). Tri noći na Štavnom, tri na Grebaji, jedna u motelu kod Igala. Za 7 polupansiona potrebno je ponijeti 200 € u autobus.

Broj sudionika ograničen je na 35. Kod prijave uplatiti 400 kn (internet bankarstvom ili u tajništvu). U slučaju otkazivanja akontacija se ne vraća već je potrebno naći zamjenu.Prijevoz: autobus
Povratak: petak 29.6. u kasnim večernjim satima
Cijena: 750 kn organizacija + 200 € (7 polupansiona)
Prijave: u tajništvu Društva do 06.04.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, topla odjeća, zaštita od sunca.
Napomena: 750 kn moguće je uplatiti u dvije rate, najkasnije do 25.05. Ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu, planinarsku iskaznicu. Po mogućnosti putno osiguranje i europsku karticu zdravstvenog osiguranja (napraviti u HZZO).

Vodiči: Igor Korlević (+385 91 25 666 11)

subota
28.04.2018.
(4 dana)

Konjuh i Tuzla
Polazak: u 0.15 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 5 - 6 sati hoda na dan

Opis:

Prvi dan uspon na Konjuh 1328 m/nm

Drugi dan prijelaz preko Bandijerke 1261 m/nm i planinarenje do izvora Muške vode. Kladanj i obilazak Djevojačke pećine.

Treći dan kružna staza Javorje - Stupari - Javorje (Borina staza).

Četvrti dan razgledavanje Tuzle i, nažalost, povratak kući.Prijevoz: autobus
Povratak: 1.5. u večernjim satima
Cijena: Prijevoz 275 kn, tri polupansiona u domu na Javorju 32 € (noćenje, doručak i večera).
Prijave: u tajništvu Društva do 06.04.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Obavezna akontacija 275 kn za prijevoz. Smještaj i prehrana 32 € (ponijeti sa sobom). Napomenuti ako je netko vegetarijanac ili treba bezglutensku prehranu. Broj sudionika je ograničen.

Vodiči: Igor Korlević (+385 91 25 666 11)

subota
07.04.2018.
(2 dana)

Čikola (ferrata) – Promina (1147 m)
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: teška staza
Trajanje: 2 dana

Opis:


SUBOTA: U 06.00 krećemo iz Rijeke. Prva destinacija za taj dan je rijeka Čikola i nedavno postavljena ferrata. Dijelimo se u 2 grupe.

GRUPA A: Krećemo na trosatni prolazak kroz kanjon Čikole po ferrati koju su članovi HPK "Sv. Mihovil" postavili 2015. godine. Ferrata je srednje zahtjevna, a posebna je po nabujaloj Čikoli koja "tutnji" ispod nas.

GRUPA B: Šetnja kroz Drniš, djelomični obilazak kanjona po uređenoj šetnici i obilazak Drniške Gradine koja se nalazi na 334 m nadmorske visine te ispijanje kave u centru Drniša.

GRUPA C: Poziv alpinističkom odsjeku da iskoriste ovu priliku za dvodnevni posjet atraktivnom penjalištu Osoje.

Sljedeća postaja su nam selo Lišane otkud krećemo prema domu Promina gdje noćimo. Na raspolaganju nam je dobro opremljena kuhinja kao i roštilj što ćemo iskoristiti te pripremiti roštilj.

Za polaznike pl. škole će se odraditi vježba.

NEDJELJA: U 8.00 krećemo iz doma prema vrhu Čavnovka, najvišoj točki na Promini, a ujedno i kontrolnoj točki HPS-ove obilanznice.

Nakon vrha spuštamo se nazad u Lišane te autobusom krećemo nazad u Rijeku.
Prijevoz: autobus
Povratak: u nedjelju u večernjim satima
Cijena: 220 kn prijevoz + 50 kn noćenje (+ 40 kn roštilj)
Prijave: u tajništvu Društva do 30.03.2018.

Oprema: Kompletna via ferrata oprema, kompletna planinarska oprema. Pokrivalo za glavu. Krema za sunčanje. Hrana iz ruksaka. Večera u domu (roštilj) i restoran u nedjelju (oko 45 kn obrok). Min. 1.5 l vode (dom opskrbljen, izvor po putu)
Napomena: Roštilj u domu je fakultativan te prilikom prijave u tajništvu naglasite želite li sudjelovati na istima te platite sudjelovanje. Ukoliko odaziv bude nedovoljan za punjenje autobusa na izlet će se ići osobnim automobilima ili kombijem što može utjecati na cijenu izleta.

Vodiči: Davor Miketa (+385 91 643 60 91)

ponedjeljak
02.04.2018.

Po pazinskih bregi
(Istra)
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5 sati hoda

Opis:

Uskršnji ponedjeljak idealan je dan za provođenje u prirodi i trošenje blagdanskih kalorija.

Stoga ćemo se okupiti na parkiralištu Delta, te krenuti kroz Tunel Učka u pravcu Pazina. U šetnju ćemo se uputiti iz starog dijela grada Pazina, prema Pazinskom kaštelu iz X. stoljeća - najbolje sačuvanoj utvrdi u Istri. Put dalje teče mostom Vršić koji se nadvija nad Pazinskom jamom, jedinstvenim hidrogeološkim fenomenom. S Gortanova brijega pruža se prekrasan pogled na cijeli kraj. Obilazak se može produžiti do zaseoka Beram, poznatog po crkvici Sv. Marije na Škriljinah, koja čuva u svojoj unutrašnjosti ciklus fresaka Vincenta iz Kastva iz 1474. godine, od kojih je najpoznatija freska Ples mrtvaca. Put dalje nastavljamo sjevernim grebenom oko grada koji je prekriven gustim šumama. Na pojedinim se mjestima s grebena pružaju predivni pogledi na pazinsku kotlinu i jezero Butoniga. Najznačajnije atrakcije izleta su dva skrivena i relativno nepoznata lokaliteta - slapovi Pazinski krov i Zarečki krov. Njihova ljepote osobito dolazi do izražaja u proljetnim mjesecima, kada korita obiluju vodom. Kružna staza vratit će nas do početne pozicije.

Željnima još druženja uz dobru kapljicu, prije povratka kući predlažemo posjet Gračišću, svega 10-ak km udaljenom od Pazina. Tog se dana ulice srednjovjekovnog Gračišća pretvore u veliku oštariju na otvorenom gdje se održava tradicionalna Smotra vina središnje Istre.

Povratak u Rijeku u poslijepodnevnim satima.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u poslijepodnevnim satima
Cijena: 60 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 30.03.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Prilikom prijave napomenuti raspolaganje vozilom.

Vodiči: Mirela Šenkinc (+385 91 555 17 39)

nedjelja
25.03.2018.

Brijuni - Jama Baredine - Zvjezdarnica Višnjan
Polazak: u 6.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: 3 + 1 (ukupno 4 sata)

Opis:

Polazak u 6.30 h sa Jelačićevog trga i dolazak u Fažanu do 8 h. Polazak brodićem na Brijune u 9 h, a povratak u 13 h. Nakon razgledavanja Brijuna odlazimo do Nove Vasi gdje ćemo na imanju Silvia Legovića ručati, a nakon ručka razgledati jamu Baredine. Poslije ugodnog boravka i druženja na obiteljskom imanju očekuje nas u Višnjanu Korado Korlević koji će nam u dužem druženju održati predavanje, a potom slijedi obilazak zvjezdarnice. Nakon ovako bogatog dana punog događanja čeka nas povratak u Rijeku gdje bi trebali stići oko 21 sat.Prijevoz: autobus
Povratak: do 21 sat
Cijena: autobus 70 kn, NP 75 kn, jama i zvjez. 60 kn = 205 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 13.03.2018.

Oprema: Udobna obuća za cjelodnevno kretanje u prirodi. Odjeća prilagođena vremenu.
Napomena: U cijenu uključen je prijevoz udobnim autobusom, vožnja brodićem na Brijune i razgledavanje otoka u pratnji vodiča, ulaznica sa vodičem u jamu Baredine te predavanje Korada Korlevića sa razgledavanjem zvjezdarnice. Za ručak nas očekuje grah sa kobasicom koji će nam svakako dobro doći. Cijena je 45 kn i posebno se plaća kod prijave.

Vodiči: Igor Korlević (+385 91 25 666 11)

nedjelja
18.03.2018.

Opatijska planinarska obilaznica - OPO II
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Nastavak druženja na Opatijskoj obilaznici. Nastavljamo od lovačke kućice Brdo (825) prema planinarskom domu Poklon (922). Između tih dvaju točaka naići ćemo na vrhove Brložnik (1093), Orlove stijene (1072) i Crkveni vrh (1101).

Vjerujem da će nas za nagradu u domu dočekati hladno, toplo, iće ili piće, kako kome na volju.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 15 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 16.03.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema: gojzerice, hrana, voda, štapovi; dodatna oprema: fotoaparat, dnevnik OPO.

Vodiči: Saša Subotić

Opatijska planinarska obilaznica - OPO II

nedjelja
18.03.2018.

Ususret proljeću - otok Lošinj
(muzej Apoksiomena)

- OTKAZANO -

Polazak: u 5.45 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4 sata hoda

Opis:

Osnovna ideja ovog izleta je posjet muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju. Apoksiomen je grčki brončani kip visine 192 cm, koji je više od 2000 godina ležao na dnu mora u blizini otoka Lošinja, slučajno otkriven i izvađen iz podmorja 1999. godine.

 

Ostale aktivnosti:

- razgledavanje Velog Lošinja

- uspon na vidikovac (crkvicu) Sv. Ivan (231 m, uspon i silazak oko 1,5 h)

- šetnja uz more oko predivnog poluotoka Čikat (borova šuma, plaže, turustički objekti, oko 2 h laganog hoda)

- razgledavanje Malog Lošinja

- eventualni zajednički ručak (detalji naknadno)Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 160 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 13.03.2018.

Oprema: lagane gojzerice
Napomena: molimo da ne kasnite na mjesto polaska zbog trajekta. Isto tako prilikom prijave izjasnite se da li uzimate auto. Ulaznica u muzej je 50 kn, za grupe preko 10 osoba je 40 kn, za osobe starije od 65 godina je 25 kn.

Vodiči: Zlatan Radić (+385 91 576 54 34)

Ususret proljeću - otok Lošinj [nl] (muzej Apoksiomena)

nedjelja
11.03.2018.

Putevima Frankopana
(otok Krk)
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: 4-5 sati hoda

Opis:

Nakon okupljanja na parkiralištu Delta, vozimo u pravcu Krasa i Dobrinja, gdje na parkingu kod kapelice ostavljamo automobile. Prolazimo kroz napušteno i zaboravljeno selo Dolovo, u kojem se nalazi nekoliko starih kamenih kuća. Hodajući uz suhozide osjećamo miris bora i šmrike.

Put nas dalje vodi do utvrde Gradec. Kaštel je podignut daleko od morske obale, skriven od pogleda, povrh drevnog kolnog puta kojim su bili povezani grad Krk na zapadnoj obali otoka s poljoprivredno bogatim općinama na istočnom dijelu otoka – Dobrinjem i Vrbnikom. Gradec je očuvana romantična ruševina okruženom šumom, daleko izvan dosega asfalta, dostupan pravim ljubiteljima prirode i tišine.

Vraćamo se kružnom stazom preko Rovoznika i Risike do početne pozicije.

U nastavku druženja predlažemo razgledavanje Dobrinja - grad muzeja ili odlazak u Vrbnik na čašu nadaleko poznate vrbničke žlahtine.

Povratak u Rijeku u poslijepodnevnim satima.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 50,00 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 06.03.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.

Vodiči: Bojan Šenkinc (+385 91 158 56 45), Mirela Šenkinc

nedjelja
04.03.2018.

Žene u planini
- Histria Nobilissima -
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 4-6 sati hoda

Opis:

Ruta: Plomin - Standar - Labin

Okupljanje i piće dobrodošlice do 9.30 u Plominu.

Iz Plomina staza silazi u Plominsku luku odakle nakon 2 sata hoda stižemo na Standar (474 m), KT5 Istarskog i Labinskog planinarskog puta, s pogledom na Cres, Krk...

Nakon pauze nastavljamo prema Labinu i za dva sata stižemo na cestu koja spaja Labin i Rabac.

Tu će autobus/i čekati planinare kojima je dosta hodanja.

Preostali planinari će se podijeliti u dvije grupe:

Grupa A - sajlama se spušta na dno kanjona odakle se staza penje do centra Labina

Grupa B - stotinjak metara nastavlja uzbrdo cestom i blažom se nizbrdicom uključuje na markiranu stazu.

Od ceste do Labina trebat će nam oko 1 sat hoda.

Ovjera dnevnika, druženje i ručak bit će u lokalu "VELO KAFE" smještenom u starom gradu Labinu.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 60 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 27.02.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: U "Malom Kafeu" mogućnost izbora između istarske maneštre s kobasicom (35 kn) i juneći gulaš s pljukancima (50 kn) i rižot sa šparogama i kurkumom (50 kn) Molimo sve da kod prijave kažu ako su za neko jelo.

Vodiči: Mario Polla, Žarko Fištrek

Žene u planini [nl]- Histria Nobilissima -

nedjelja
25.02.2018.

Snežnik (SLO) 2018.

- OTKAZANO -

zimski uspon
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: teška staza
Trajanje: oko 5 sati hoda

Opis:

Autobusom nakon sat i petnaest minuta vožnje dolazimo do mjesta Sviščaki. Nakon eventualne kavice ili čaja u Planinarskom domu Sviščaki krećemo prema Velikom Snežniku (1796 m). Uspon traje oko 3 sata. Po lijepom vremenu se vidi Učka, Cres...

Dok se ekipa gosti u domu Draga Karolina na Velikom Snežniku visokogorci i polaznici Opće planinarske škole pristupaju vježbi.

Nakon vježbe svi skupa se vraćamo u Sviščake.

U Planinarskom domu Sviščaki ručak po želji te pokret prema Rijeci.Prijevoz: autobus
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 70 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 20.02.2018.

Oprema: Planinarska oprema za snježne uvjete (tko ima neka uzme dereze ili žabice), štapovi, visokogorci kompletnu visokogorsku opremu (cepini, dereze, kacige...).
Napomena: Pri samom vrhu u slučaju zaleđenog snijega možda zatrebaju dereze. Po potrebi grupa koja nema dereze ili ne želi do vrha u tim uvjetima može se sa jednim od vodiča vratiti natrag.

Vodiči: Damir Jelić, Zoran Doričić

Snežnik (SLO) 2018.

subota
24.02.2018.

Razgledanje izložbi u Zagrebu 2018.
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Autobusni kolodvor Žabica (polazak u 7.10 h)

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4 sata hoda

Opis:

Odsjek za veterane PD Kamenjak vas poziva na izložbe u Zagrebu!

Polazimo za riječkog autobusnog kolodvora na Žabici u 7.10 sati.

Po dolasku u Zagreb i kave u "Vinceku", uspinjemo se na Gornji grad i u Klovićevim dvorima razgledamo izložbu: "Vlaho Bukovac 1/3 pariško razdoblje 1877.–1893.g.", a vjerovatno i ponovimo razgledanje izložbe "Retrospektiva Vasko Lipovac". Zatim odlazimo do Etnografskog muzeja na izložbu "Dim", priču o duhanu.
Slijedi pauza za predah uz okrepu.

Nakon pauze odlazimo do Moderne galerije gdje ćemo razgledati izložbu "Zbirka Kallay" i na kraju do Umjetničkog paviljona na izložbu "Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona".

Povratak iz Zagreba s autobusnog kolodvora za Rijeku je u 18:55.

 Prijevoz: autobus
Povratak: u 21.05
Cijena: oko 120-130 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 23.02.2018.

Oprema: Ovisno o vremenskim uvjetima.
Napomena: Povratna karta s rezervacijama se kupuje pojedinačno na autobusnom kolodvoru u Rijeci za polazak u 7.10 i povratak u 18.55 h. Cijene ulaznica : Klovićevi dvori: pojedinačna odrasli 40 kn, umirovljenici 30 kn Etnografski muzej: pojedinačna odrasli 20 kn, umirovljenici 15 kn Moderna galerija: pojedinačna odrasli 40 kn, umirovljenici 20 kn, Umjetnički paviljon: pojedinačna odrasli 40 kn, umirovljenici 25 kn Pojedinačna tramvajska karta za polusatnu vožnju u jednom smjeru iznosi 4 kn

Vodiči: Ana Peršen (+385 95 911 87 61)

Razgledanje izložbi u Zagrebu 2018.

nedjelja
18.02.2018.

Žbevnica (1014 m)
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: Parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Nakon okupljanja na Delti krećemo prema Buzetu, sve do željezničke stanice Buzet gdje parkiramo aute (do 9 sati) i uzbrdicom započinjemo pješačenje prema najzapadnijem vrhu u Istri, Žbevnici.

Na stazi će nam se naći selo Slum koje je poznato po vjerovatno najstarijem stablu stoljetne lipe šupljeg debla, nakon kraće stanke nastavit ćemo preko sela Brest (gdje se može natočiti voda) do planinarske kuće te dalje serpentinama gdje ćemo biti do izlaska na travnati greben u zavjetrini.

U slučaju burnog vremena pripremite toplu kapu i rukavice jer po izlasku na otvorenu padinu hodat ćemo još oko 20 minuta izloženi doista hladnim zimskim uvjetima, ali zato će nam se s najviše točke Žbevnice ponuditi pogled na cijeli greben Ćićarije, Brest, slovenske i talijanske Alpe, Dolomite, Tršćanski zaljev...

U povratku ćemo zastati kod planinarske kuće te uz stanku sa "balkona" uživati u istarskim pogledima. Po povratku za Rijeku stat ćemo u Lupoglavu kod "Albe" na okrijepu sa maneštrom od bobići (i kobasicom) i druženje.

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: oko 18 h
Cijena: 50 kn (35 kn gorivo + 15 kn tunel)
Prijave: u tajništvu Društva do 16.02.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema za zimske uvjete, čaj i hrana iz ruksaka.
Napomena: Svi koji bi željeli ručati u bistrou "Alba" prilikom prijave neka to naglase, kako bi mogli javiti kuharici koju količinu treba skuhati. Cijena domaće istarske maneštre sa kobasicom je 30 kn.

Vodiči: Iva Reisz

Žbevnica (1014 m)

nedjelja
11.02.2018.

Opatijska planinarska obilaznica - OPO1
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5 sati hoda

Opis:

OPO 1 - ili prvi dan šetnje po ruti Opatijske planinarske obilaznice, upoznajmo svoj kraj, ili obiđimo brežuljke koji su nam najbliži, ili Pod Učkun...

Za početak obilazimo KT2 Veprinac (519) - Orjak (706) - Majkovac (853) - Zvoncev vrh (972) - Budišinac (948) -  KT7 Brdo (825) i nazad prečicom do polazišta.

Idealan izlet za odmoriti oči, udahnuti svježi primorski zrak i skupljanje kondicije, bez većih napora osim uspona prema Zvoncev vrh, koji je i najviša točka obilaska.

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 15 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 09.02.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema: gojzerice, hrana, voda, štapovi; dodatna oprema: fotoaparat, dnevnik OPO.

Vodiči: Saša Subotić

subota
10.02.2018.

Učka
(Vojak)
Polazak: u 7.15 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: teža: 6 sati, lakša: 2 sata

Opis:

Teža staza: Polazak iz Lovrana do Vojaka. Staza nije zahtjevna ali je vremenski duga 4,5 do 5 sati hoda. Ako kod gostiju iz Tuzle ne bude interesa krenut ćemo iz Lignja do Vojaka (3,5-4 sata hoda).

Lakša staza: Od Poklona do Vojaka 1,5 sati hoda.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: oko 17 sati
Cijena: 20 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 09.02.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema ovisno o vremenskoj prognozi i uvjetima na terenu.

Vodiči: Igor Korlević, Žarko Fištrek

nedjelja
04.02.2018.

Perun
-Mitsko-povijesna staza-
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 7 sati hoda

Opis:

8 sati - Polazak s parkirališta na Delti

9 sati - Polazak iz Mošćeničke Drage, parkiralište pored buffeta „Sportski“

Pješačka tura kreće iz Mošćeničke Drage mitsko-povijesnom stazom preko sela Potoki i Trebišće do vrha Perun (881 m). Do vrha se strmom stazom uspinjemo oko tri i pol sata, za što je potrebna solidna kondicija (do vrha ima oko 13 km). Spuštamo se drugom stranom, preko Mošćenica do plaže Sv. Ivan u Mošćeničkoj Dragi. Obalnom šetnicom se vraćamo na polaznu točku.

Tura ovom zanimljivom stazom, uz visinsku razliku od oko 880 m koju trebamo svladati, traje oko 7 sati, bude li snijega, možda i nešto više.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u kasnim popodnevnim satima
Cijena: 30 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 02.02.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, preporučamo štapove i obavezno čeone svjetiljke, hrana i piće iz ruksaka.
Napomena: Staza nije tehnički zahtjevna (1/5), ali je strma, duga i kondicijski malo zahtjevnija (2/5). Visinska razlika: 870 m

Vodiči: Zdravko Scheibl, Damir Jelić

Perun [nl]-Mitsko-povijesna staza-

nedjelja
28.01.2018.

Zimski uspon na Viševicu
zimski uspon
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6 sati hoda

Opis:

Nakon ugodne vožnje autobusom od trga Bana Jelačića do Vagabundine kolibe (868 m) prijavit ćemo se organizatorima pohoda PD Strilež i pridružiti se ostalim planinarima u tradicionalnom zimskom usponu na Viševicu (1.428 m). Staza je srednje teška, ali tradicionalno na ovom pohodu prekrivena snježnim pokrivačem zbog kojeg nemojte zaboraviti gamaše. Dolaskom na greben do vrha ćemo stići u pratnji vjetra i niske temperature. S vrha se pruža lijep pogled na okolne planine i doline.Prijevoz: autobus
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 60 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 23.01.2018.

Oprema: Oprema za zimsko planinarenje
Napomena: Očekuje se uspon po snijegu i vjetar na vrhu.

Vodiči: Dorotea Pernjak Banić, Davor Banić

Zimski uspon na Viševicu

nedjelja
21.01.2018.

Kanjon Vrženice
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: 7 sati hoda

Opis:

Od parkirališta na RT-u Kričin nastavljamo markiranom stazom preko uvala Bunculuka, Jablanova, Storišče do uvale Vela Vrženica odakle se ulazi u kanjon Vrženice. Nakon što izađemo iz kanjona na raskrižju idemo desno preko prijevoja Rebica do Vele Luke. Nastavljamo dalje markacijama do uvale Mala Luka odakle se penjemo na vrh Corinthia. Istom stazom vračamo se nazad do raskrižja na izlazu iz kanjona odakle ovaj put idemo desno i kružno se vračamo do kampa Bunculuka i auta. Prijevoz: osobna vozila
Povratak: oko 18 sati
Cijena: 50 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 19.01.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema i zaštita od vjetra s obzirom da najavljuju buru.

Vodiči: Igor Korlević

subota
20.01.2018.
(2 dana)

Zima na Zavižanu 2018.
zimski uspon
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Delta

Težina: teška staza
Trajanje: dva dana po 7 sati hoda

Opis:

Tradicionalni zimski uspon na Zavižan ovaj put kreće iz Gornje Klade. Prolazimo kroz raznovrsne vegetacijske pojase Podgorja u bjelinu zavižanskih vrhova. U nedjelju povratak istim putem.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u nedjelju predveče
Cijena: 130 kn (prijevoz 50 kn, noćenje 50 kn, večera 30 kn)
Prijave: u tajništvu Društva do 16.01.2018.

Oprema: Vreća za spavanje, sunčane naočale/skijaška maska, čeona lampa, hrana, dodatni kruh za večeru, planinarska iskaznica...
Napomena: Uplate do popunjenja, isključivo gotovinom u tajništvu Kamenjaka. Kod prijave naznačite da li biste vozili.

Vodiči: Boris Kurilić

Zima na Zavižanu 2018.

nedjelja
14.01.2018.

Kozlek (SLO) 2018.
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Naše planinarenje počinje na parkiralištu "Črne njive". Polazimo do vrha Ahac (799 m). Nastavljamo dalje šumom do ispod Golog vrha (869 m), te se penjemo po Rebri na Srednji vrh (923 m) i nastavljamo grebenom prema Kozleku (997 m). Na vrhu se nalazi planinarski dom gdje se možemo okrijepiti. Nakon odmora krećemo ispod Gradišča (874 m) spuštajući se prema selu Trpčane gdje ćemo u lokalnoj gostionici objedovati.

Povratak u Rijeku je oko 19 sati.Prijevoz: autobus
Povratak: oko 19 sati
Cijena: 60 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 09.01.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Uplate net-bankingom ili u tajništvu do popunjenja autobusa, najkasnije 9.1.2017.

Vodiči: Žarko Fištrek (+385 91 598 52 32)

Kozlek (SLO) 2018.

nedjelja
07.01.2018.

Ogulinski Klek 2018.
zimski uspon
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko tri sata hoda

Opis:

Grupa A i B: Uspon od Bjelskog do planinarskog doma "Klek" (1000 m): oko 1 sat hoda 
Grupa A: Nakon dolaska do planinarskog doma, nastavlja do vrha Kleka.

Tradicionalni je prilaz iz sela Bjelskog na cesti Ogulin - Jasenak. Nakon uspona kroz šumu stiže se do planinarskog doma pod vršnom stijenom Kleka. Uspon od doma na sam vrh traje pola sata, trebaju povremeno i ruke (postavljene su sajle za osiguranje). 
S vrha se pružaju lijepi vidici prema Ogulinu, jezeru Sabljacima, Bjelolasici, a pogled posebno privlače slikovite stijene Klečice.

Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klekova stijena ispod vrha bila je prva škola hrvatskih alpinista i u njoj je izveden velik broj prvenstvenih penjačkih uspona. 

U Ogulinu polaznici planinarske škole i ostali zainteresirani planinari posjećuju u srednjovjekovnom Frankopanskom kaštelu, sagrađenom oko 1500 godine, Zavičajni muzej u kojem se nalazi između ostalih (poput zbirke Ivane Brlić Mažuranić, rođene u Ogulinu 1874.) i alpinistička zbirka.

Ogulin je za planinare važan jer je odavde 1874. godine započeo razvitak hrvatskog planinarstva i alpinizma. U alpinističkoj zbirci mogu se vidjeti zanimljivi izlošci poput dnevnika i cipela prvih penjača na Kleku, kamen s vrha Mount Everesta koji je donio Stipe Božić, dokumenti i slike s hrvatskih himalajskih ekspedicija, penjački vodiči nedavno preminulog Stanka Gilića i drugo. 

U samom središtu grada Ogulina nalazi se fenomen hidrogeološkog spomenika prirode. Kanjonom kroz samo središte grada, svoj tok završava rijeka Dobra - ponire ispod kamenih i strmih litica u ogromnom otvoru: Đulin ponor se sa špiljom Medvedicom nastavlja u najduži speleološki objekt Hrvatske. Do sada je istražen čak 15 701 metar sustava.

Prema legendi Đulin ponor dobio je ime po mladoj djevojci Đuli koja je u 16. st. živjela u Ogulinu. Legenda kaže da su Đulu roditelji obećali starijem plemiću za ženu. U to doba su se vodile velike bitke sa Turcima, te je u Ogulin stigao mladi krajiški kapetan Milan Juraić. Milan je branio frankopansku utvrdu u Tounju. Prema legendi, Milan i Đula su se zaljubili na prvi pogled. No, Milan je smrtno stradao u jednoj od bitaka sa Turcima. Čuvši za tu vijest, Đula se zbog nesretne ljubavi bacila u ponor rijeke Dobre, te od tada Ogulinci zovu taj ponor Đulinim ponorom.
Đulin ponor nalazi se u središtu Ogulina. Dubok je 40 metara. Njime završava živopisni klanac rijeke Dobre koja nestaje u dubinu zemlje pod kamenom liticom. Nad liticom je smješten stari frankopanski grad Ogulin (Frankopanski kaštel) sagrađen početkom 16. stoljeća. Đulin ponor prima poplavne vode rijeke Dobre kada se povisi vodostaj u kanjonu. Izletnici i turisti ovaj hidrogeološki spomenik prirode mogu razgledati s dva vidikovca koji se nalaze u blizini Frankopanskog kaštela i drugi nasuprot njega u Parku izviđača. Kamene litice Đulina ponora često su vježbalište alpinista, a podzemni svijet Ogulina privlači speleologe.

Na kamenoj litici vrlo lako možete uočiti profil muškarca, za koji narod kaže da je to kapetan Milan koji gleda kuda je nestala njegova Đula.

Nakon razgleda muzeja i penjanja na Klek idemo na degustaciju i kupnju sireva u mini siranu Mišćević u Josipdolu.Prijevoz: autobus
Povratak: oko 20 sati
Cijena: 80 kn + 10 kn ulaznica za muzej
Prijave: u tajništvu Društva do 02.01.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema. Za uspon na vrh korisne su i dereze.
Napomena: Uplate internet bankarstvom ili u tajništvu do popunjenja autobusa, najkasnije do 2.1.2018.

Vodiči: Boris Kurilić, Damir Jelić

LEGENDA:

-zimski uspon (potrebna zimska planinarska oprema)

- opća planinarska škola

- visokogorski izlet (potrebna visokogorska oprema)

- veteranski odsjek

- odsjek za zaštitu prirode (ekolozi)

- mala planinarska škola

 - biciklisti

 

 

Moguće su izmjene planiranih izleta tijekom godine, stoga redovito pratite ovu stranicu.

 

PD Kamenjak zadržava pravo izmjene plana predviđenih izleta tijekom godine.

*****

Prijave i informacije na tel. 331-212; u tajništvu utorkom i petkom od 19-21 h.

Za izlete organizirane autobusnim prijevozom uplate su moguće i putem internet bankarstva. Prije toga molimo da kontaktirate tajništvo i provjerite ako ima mjesta.

*****

Izmjene u planu izleta moguće su zbog nepredviđenih okolnosti, o čemu ćete biti pravodobno obaviješteni.

*****

* za gorivo kod automobilskog prijevoza se plaća 1.20 kn/km po vozilu (trošak dijele putnici u vozilu).

*****

 

Za sudjelovanje na izletu ili pohodu može se prijaviti samo uz uplatu cijene puta do datuma navedenog u opisu izleta ili pohoda.

Prijavom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča.

U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

ODNOS VODIČA I ČLANOVA SKUPINE

Vođa izleta ima puno pravo "zapovijedanja" skupinom. Smatra li da netko neće moći proći cijelu trasu puta, da je nedovoljno opremljen ili da će naprosto stvarati probleme ima mu pravo zabraniti dolazak na izlet ili odlazak na vrh, ali ne i ostaviti na cjedilu, tj. na planini. Svaki planinar mora bespogovorno slušati vodiča, čak i ako zna da griješi. Onoga tko se na izletu ponaša svojevoljno i ne sluša, vodič smije i može isključiti iz skupine, ali samo na mjestu gdje ga neće dovesti zbog toga u opasnost. Već samim dolaskom na izlet svaki se član skupine automatski obvezuje na podvrgavanje grupnoj disciplini i slušanju vodiča.

(iz A. Čaplar "Osnove planinarstva")