Visokogorski odsjek


Što je visokogorstvo?


Vjerujem da mnoge početnike taj pojam pomalo zbunjuje - penjanje, visokogorstvo, alpinizam ... Hajdemo to reći ovako: Visokogorstvo je oblik napredovanja u planini koje podrazumijeva nošenje tehničke opreme te znanje rukovanja njome. Obično se kaže da je visokogorsko planinarenje ono iznad 2000 metara, no to ne mora uvijek biti tako. I na nižim visinama postoje predjeli za koje je potrebna  posebna oprema te vještina kretanja i kondicija.

Visokogorstvo bi mogli nazvati prijelaznim oblikom između planinarenja i alpinizma, gdje je često puta linija između visokogorstva i alpinizma vrlo tanka. Kako se ovdje radi mahom o teško prohodnim, strmim, visokim, zasniježenim predjelima itekako je potrebna dobra kondicija, a isto tako i znanje kretanja po takvim terenima te znanje korištenja opreme koja je potrebna za takve terene.

Upravo iz tog razloga postoji Visokogorski odsjek PD Kamenjak, gdje se njeguju visokogorske vještine, u vidu redovitih vježbi te pohoda na takve destinacije.
Visokogorski odsjek PD Kamenjak započeo je svojim djelovanjem 2010. godine, iako su u PD Kamenjak već i prije postojale takve aktivnosti, no više na individualan način.
Poanta djelovanja Visokogorskog odsjeka jest okupljanje planinara koji žele probati nešto više, koji imaju snage, volje i želje, te im ponuditi upoznavanje sa opremom, njenim korištenjem i visokogorskim terenima.

Visokogorski izleti mogu biti oni na više visine, obično Alpe i slično, gdje je u najmanju ruku potrebno nošenje kacige, a po potrebi i pojasa, "ipsilona" i slično, kada se radi o ferati ili osiguranom putu, ili dereza, ledenjačkog naveza, cepina i drugo, kada se radi o napredovanju po snijegu i zaleđenoj površini.
Također mogu biti i na nižim visinama, ispod navedenih 2000 m, gdje često puta imamo ferate, kamenite predjele, grebene, grape, usjeke i slično. Na primjer greben Kamenjaka, Tršćanske ferate i slično.

Kako smo i rekli, ono što bi svaki visokogorac trebao imati da bi se mogao kretati po visokogorskim terenima, a to je oprema. No, oprema je skupa, i često je potrebno poprilično opreme, pogotovo zimi.
Upravo zato u sklopu PD Kamenjak i Visokogorskog odsjeka postoji i takozvana Oružarnica, gdje svaki član PD Kamenjak može po simboličnoj cijeni posuditi opremu, prije nego li se odluči za kupnju svoje vlastite.

Uvjet za pristupanje Visokogorskom odsjeku PD Kamenjak jest članstvo u PD Kamenjak te ispunjena pristupnica za Visokogorski odsjek, čime dobivate na mail sve obavijesti o aktivnostima Odsjeka.

Vidimo se u visokom gorju!

 

Autor teksta (i znaka Visokogorskog odsjeka):

Mirta Grandić

Visokogorski odsjek

Pročelnik
MARIA PIJEVAC