Visokogorski odsjek


Što je visokogorstvo?


Vjerujem da mnoge početnike taj pojam pomalo zbunjuje - penjanje, visokogorstvo, alpinizam ... Hajdemo to reći ovako: Visokogorstvo je oblik napredovanja u planini koje podrazumijeva nošenje tehničke opreme te znanje rukovanja njome. Obično se kaže da je visokogorsko planinarenje ono iznad 2000 metara, no to ne mora uvijek biti tako. I na nižim visinama postoje predjeli za koje je potrebna  posebna oprema te vještina kretanja i kondicija.

Visokogorstvo bi mogli nazvati prijelaznim oblikom između planinarenja i alpinizma, gdje je često puta linija između visokogorstva i alpinizma vrlo tanka. Kako se ovdje radi mahom o teško prohodnim, strmim, visokim, zasniježenim predjelima itekako je potrebna dobra kondicija, a isto tako i znanje kretanja po takvim terenima te znanje korištenja opreme koja je potrebna za takve terene.

Upravo iz tog razloga postoji Visokogorski odsjek PD Kamenjak, gdje se njeguju visokogorske vještine, u vidu redovitih vježbi te pohoda na takve destinacije.
Visokogorski odsjek PD Kamenjak započeo je svojim djelovanjem 2010. godine, iako su u PD Kamenjak već i prije postojale takve aktivnosti, no više na individualan način.
Poanta djelovanja Visokogorskog odsjeka jest okupljanje planinara koji žele probati nešto više, koji imaju snage, volje i želje, te im ponuditi upoznavanje sa opremom, njenim korištenjem i visokogorskim terenima.

Visokogorski izleti mogu biti oni na više visine, obično Alpe i slično, gdje je u najmanju ruku potrebno nošenje kacige, a po potrebi i pojasa, "ipsilona" i slično, kada se radi o ferati ili osiguranom putu, ili dereza, ledenjačkog naveza, cepina i drugo, kada se radi o napredovanju po snijegu i zaleđenoj površini.
Također mogu biti i na nižim visinama, ispod navedenih 2000 m, gdje često puta imamo ferate, kamenite predjele, grebene, grape, usjeke i slično. Na primjer greben Kamenjaka, Tršćanske ferate i slično.

Kako smo i rekli, ono što bi svaki visokogorac trebao imati da bi se mogao kretati po visokogorskim terenima, a to je oprema. No, oprema je skupa, i često je potrebno poprilično opreme, pogotovo zimi.
Upravo zato u sklopu PD Kamenjak i Visokogorskog odsjeka postoji i takozvana Oružarnica, gdje svaki član PD Kamenjak može po simboličnoj cijeni posuditi opremu, prije nego li se odluči za kupnju svoje vlastite.

Uvjeti za pristup Visokogorskom odsjeku PD Kamenjak uključuju:

1.    Članstvo u PD Kamenjak - morate biti članom Planinarskog društva Kamenjak kako biste se prijavili za Visokogorski odsjek. Za učlanjenje pogledajte OVDJE.

2.    Završena Opća planinarska škola

3.    Jedan od sljedećih tečajeva: Viša planinarska škola, sportsko-penjački tečaj ili alpinistički tečaj.

4.    Ispunjena pristupnica za Visokogorski odsjek koju možete popuniti OVDJE.


Vidimo se u visokom gorju!

 

Autor teksta (i znaka Visokogorskog odsjeka):

Mirta Grandić

Visokogorski odsjek

Pročelnik
MARIA PIJEVAC