Tečaj za gljivare početnike (ONLINE)

Objavljeno 26. travnja 2020.

TEČAJ ZA GLJIVARE POČETNIKE, 25.5.-29.6.2020.


Za članove PD Kamenjak, ponedjeljkom i srijedom u 18 sati uživo u online učionici na Facebooku. Terenski dio tečaja po naknadnom dogovoru.
Tečaj vodi Ervin Raguzin, determinator, član udruge gljivara "Ožujka" od osnutka 1985. godine.

Kotizacija je 600 kn, plativo odjednom ili u dvije rate - prva kod prijave, druga do početka tečaja. Uplate na račun Kamenjaka (IBAN: HR1524020061100075497).

Tko nije član Kamenjaka treba OVDJE preuzeti pristupnicu za učlanjenje, ispuniti i poslati na e-mail pdkamenjak@gmail.com. Zaposleni na gornji IBAN trebaju uplatiti 135 kn, a ostali 85 kn (uključeno je 15 kn za iskaznicu).

Polaznici tečaja naučit će sa sigurnošću prepoznati desetke najčešćih i najukusnijih gljiva, kao i izbjeći sve moguće zamjene sličnim otrovnim i/ili nejestivim gljivama.

Tečaj obuhvaća teorijsku pripremu za raspoznavanje gljiva (otrovnih i jestivih), načine konzerviranja, konzumacije i liječenja gljivama, osnovne smjernice za uzgoj gljiva i praktično prepoznavanje gljiva na terenu.

 

Plan predavanja:

-osnovno o gljivama, gljivarstvu i mikologiji
-način prehrane i razmnožavanja, izgled, gdje i kada rastu,
kako se beru i raspoznaju gljive
-proljetne vrste gljiva (jurjevke, šljivovače i smrčci)
-vrganjevke (Boletaceae)
-lisičice i trubače (Cantharellaceae)
-pečurke (Agaricus)
-ovojnjače (Amanita)
-grlašice i koturnice (Clitocybe i Lepista)
-krasnice (Russula)
-mliječnice (Lactarius)
-vitezovke (Tricholoma)
-puževice i vlažnice (Hygrophoraceae)
-ostale jestive vrste
-gljive u kuhinji
-otrovne vrste gljiva
-zaštićene vrste gljiva
-ljekovite gljive
-uzgoj gljiva
-ponavljanje gradiva
-ispit


Polaznici koji uspješno završe tečaj dobit će odgovarajuću potvrdu.U kotizaciju je uključeno noćenje na maturalnom putovanju u kamenjakovoj planinarskoj kući Frbežari.To će biti i prilika za zajedničku pripremu jela od gljiva ubranih taj vikend na terenima u čabarskom kraju.

Foto: Ervin Raguzin

Tečaj za gljivare početnike (ONLINE)