Vrh Samarskih stijena – Vrh Bijelih stijena (Vihoraškim putem)

Izlet za sve planinare

nedjelja 09.07.2023.


Polazak: u 6.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: sedam (7) sati hoda

Opis:

Usred šumovite Velike Kapele uzdižu se nevjerojatni bijeli tornjevi rezervata Bijele i Samarske stijene.

Samarske stijene – vrh 1302 m

Vrh Samarskih stijena nalazi se u zapadnoj skupini Samarskih stijena. To je kamenita glavica koja izviruje iz šume. Označen je natpisom imena i nadmorske visine na kamenu, u koji je ugrađen i žig. Tu je i metalna kutija s upisnom knjigom.

Vihoraški put

Vihoraški put spada u jednu od najljepših planinarskih staza u Hrvatskoj, jedan od najatraktivnijim putova kroz krš Gorskog Kotara, zahtjevan ali zanimljiv. Nema penjanja (osim malo u Ljusci), niti velikih strmina i provalija, ali put vodi s kamena na kamen.

Bijele stijene - vrh 1335 m

Vrh je golema stijena okomitih strana. Vrh je označen natpisom imena i nadmorske visine na kamenu, u koji je ugrađen i žig. Tu je i metalna kutija s upisnom knjigom. Sa vrha Bijelih stijena pogled na Samarske stijene, Klek, Bjelolasicu...

Bijele i Samarske stijene su zaštićene kao strogi prirodni rezervat, a proglašene su strogim rezervatom 24. siječnja 1985. Iz Rijeke dolazimo do Mrkoplja starom cestom preko Gornjeg Jelenja, odlazimo do Tuka i preko Matić poljane nastavljamo makadamom do 13-og km ceste Mrkopalj- Jasenak. Tu vršimo prebacivanje automobila.

Ovdje počinje planinarenje prema vrhu Samarskih stijena.

 

Trasa

13 km – vrh Samarskih stijena – Vihoraški put, Ljuska - Planinarska kuća Bijele stijene – vrh Bijelih stijena - Klanac kostura – Begova staza (tjesnac Velika vrata)

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: prijevoz 8 € (vozaču)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 04.07.2023.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena promjenjivim vremenskim uvjetima, zaštita od kiše.
Napomena: Kod prijave napomenite uzimate li auto, zbog organizacije prijevoza. Uzmite sa sobom u ruksaku hranu i dovoljno tekućine

Vodiči: Tonček Kezele (+385 91 112 05 25)
Vrh Samarskih stijena – Vrh Bijelih stijena (Vihoraškim putem)