Visibaba - Bačić kuk - Velinac

Izlet za sve planinare

nedjelja 20.10.2019.


Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: 4-6 sati hoda, ovisno o grupi

Opis:

Nakon kave u Karlobagu, dolazimo busom do kraja asfalta na Dabarsku kosu (943 m). Tu počinje posjet dijelu Srednjega Velebita. Krećemo na zapad Premužićevom stazom, penjemo se na Visibabu (1160 m) i nastavljamo do Bačić kose.

Na Bačić kosi se odvaja lakša grupa, spušta se na Premužićevu stazu, odlazi na Velinac (965 m) i vraća se Premužićevom stazom do autobusa na Dabarskoj kosi.

Teža grupa sa Bačić kose odlazi prvo na Bačić kuk (1304 m), najviši u nizu Dabarskih kukova. Uspon je strm i tehnički zahtjevan - traži se osobita spretnost, vještina penjanja uz pomoć ruku i posjedovanje zamke, jednog karabinera i Prusika. Teža grupa zatim nastavlja do Velinca i vraća se Premužićevom do Dabarske kose.

 

   Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 100 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 11.10.2019.

Oprema: Za lakšu grupu osnovna planinarska oprema. Za težu grupu još zamka, Prusik i jedan karabiner. Hrana i piće iz ruksaka.
Napomena: Uplate na račun ili u tajništvu do popunjenja autobusa. Kod prijave kažite u koju biste grupu. Vodič će na terenu odlučiti tko je od prijavljenih u težu grupu spreman za uspon na Bačić kuk.

Vodiči: Boris Kurilić, 091 786 4535