VidikovciŠpičasti vrh – Kavranca (Stinica) - Medveja stena

Izlet za sve planinare

nedjelja 15.03.2020.


Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4 sata hoda

Opis:

„Vidikovci“ Brod Moravice: Špičasti vrh, Kavranca (Stinica), Medveja stena

Lokalnom cestom Delnice – Brod na Kupi dolazimo u selu Podstene gdje započinje planinarska tura. Slijedimo šumski put do izlaska na hrbat. Skrećemo na planinarsku stazu po hrptu blagim usponom do vrha.

Na Špičastom vrhu odmor i okrepa. Spuštamo se na početnu točku u selo Podstene i prebacujemo se autima cestom  Moravačka sela - Šimatova do zaselka Podgora. Šumskom stazom dolazimo do vidikovca Kavranca (Stinica). Nakon razgledavanja nastavljamo šumskom stazom do vidikovca Medveja stena.

Špičasti vrh, 702 m

Špičasti vrh je vrlo atraktivan vidikovac nad dolinom rijeke Kupe koji je ime dobio po svojim strmim stranama. Vrh je mala vršna livada na grebenu. Na vrhu je klupa za odmor i mirno uživanje u nezaboravnim vidicima.

Sa vrha pruža se prekrasan vidik na susjednu Sloveniju, veliki dio Gorskoga kotara i dolinu Kupe uz koju se smjestilo niz naselja sa hrvatske i slovenske strane rijeke.

U podnožju se nalazi selo Čedanj a pogled je otvoren prema Drgomlju (jugozapadno). Iznad Drgomlja pri dobroj vidljivosti proviruje kamena gromada Risnjaka a desno od njega Snježnik, Guslica i Jelenc. Na sjeverozapadnoj strani je slovenski Snežnik a na južnoj Skradski vrh. Na Špičastom vrhu nalaze se kontrolne točke Goranskog planinarskog puta i Hrvatske planinarske obilaznice.                                                   

Kavranca (Stinica), 520 m

Vidikovac u brodmoravičkom kraju iznad kanjona rijeke Kupe, s pogledom nizvodno prema starom gradu Kostelu (SLO) te selim Doluš i Volfi.

Medveja stena, 550 m

Sa vidikovca se pruža prekrasan pogled na dolinu rijeke Kupe, od Broda na Kupi pa nizvodno prema selu Doluš. U podnožju je selo Binički. Na susjednoj slovenskoj strani vide se sela Fara, Delač, Vrh, Sapnik... Desno se otvara prekrasan pogled prema starom gradu Kostelu (SLO). Ima vidikovca znači „stena med vejah“ (stijena između grana). Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 60 kn, uplata u tajništvu ili na račun
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 10.03.2020.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena promjenjivim vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše. Hrana i piće iz ruksaka.
Napomena: Molimo sve koji imaju auto da u njemu dođu na Deltu gdje će se popuniti potreban broj vozila. To napomenite i kod prijave. Uzmite sa sobom u ruksaku hranu i piće

Vodiči: Tonček Kezele (+385 91 112 05 25), Silvio Kezele
Vidikovci[nl]Špičasti vrh – Kavranca (Stinica) - Medveja stena