Uz Škurinjski potok

Izlet za sve planinare

subota 01.06.2024.


Polazak: u 10.00 h
Mjesto polaska: Art kvart Benčić, kod kafića Gala i perila na potoku Brajda

Težina: lagana staza
Trajanje: oko četiri sata

Opis:

Ovo je završni izlet u proljetnom nizu "urbanog planinarenja" u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Rijeke u sklopu projekta RijekaOutdoor.

Okupljanje je u Art kvartu Benčić kod kafića Gala i upravo uređenog povijesnog perila na potoku Brajda. U neposrednoj blizini potoka Brajda pod zemljom teče i Škurinjski potok, po kojem su susjedna ulica i cijeli kvart dobili ime Potok. Put nas u prvom dijelu izleta vodi uličicama i stazicama kroz sliv Škurinjskog potoka, točnije - brdom iznad njegove desne obale (skrivene pod zemljom). Na sjevernom vidiku su zanimljivi pogledi na Škurinje i Drenovu a na južnoj strani otvara se Kvarner s otocima i Učkom.

Vršni dio tog grebena Mala straža, koji spaja Podmurvice/Pehlin i Škurinje, nalik je oštrom velebitskom kamenjaru. Pažljivo, korak po korak, hodamo nemarkiranim bespućem kroz grmove aromatičnog primorskog bilja. Usput ćemo razgledati atraktivnu izložbu crteža na stijenama koje potpisuje Felix. Zatim slijedi lagano spuštanje udobnom stazom do prirodnog otvorenog korita Škurinjskog potoka. Sljedećih pola sata polako se uspinjemo njegovim suhim dnom do samog izvora ispod Tibljaške ceste. Malo se vraćamo i dolazimo do lokve Mistraž, koja je lijepo uređeno izletište iznad desne obale Škurinjskog potoka. Izlet završava laganim usponom do autobusne stanice na okretištu sedmice.

Tko stanuje na Škurinju ili Drenovi, stazicom preko kamenog mostića prelazi na lijevu obalu i za nekoliko minuta je na Škurinjskoj cesti kod Ski servisa Vujčić.

 Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: oko 14 sati
Cijena: besplatno
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 01.06.2024.

Oprema: Duge hlače, čvrsta obuća, voda, ljetna kapa,...
Napomena: Izlet je namijenjen zainteresiranim građanima svih uzrasta. Nije potrebna planinarska iskaznica niti prethodne prijave. Dobrodošli su i kućni ljubimci.

Vodiči: Boris Kurilić (+385 91 786 45 35)