Staza božanskih izvora i Sentonina staza (Rabac-Labin)

Izlet za sve planinare

nedjelja 19.03.2023.


Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 3 sata hoda

Opis:

Nakon okupljanja na parkiralištu Delta vozimo obalnom cestom prema Rapcu te se parkiramo kod Hotela Narcis Maslinica. Prema starom gradu Labinu uspinjemo se i krećemo najljepšim zaštićenim prirodnim krajobrazom Labinštine. Prolazimo pored izvora Vrućak i Blažićevo, a putem nas prate potočići. Oni hrabriji i spretniji će kod slapa moći proći tehnički zahtjevan detalj jer se koriste ruke te klinovi i uže koji su tamo postavljeni, a koji je dio labinskog planinarskog puta. Ostali uživaju u laganoj stazi. Nastavljamo dalje preko vijugavih sedrenih barijera preko kojih se prelijevaju slapovi potoka Pećina, a u tajanstvenoj Negrijevoj spilji krije se izvor. Na samo par minuta od staze nalaze se ostaci romaničke crkvice sv. Hadrijana (12./13. st.) koju ćemo također posjetiti.

U Labinu radimo pauzu od 1 sat za slobodno vrijeme. Stari grad Labin odiše duhom starine i mističnosti te vas poziva na otkrivanje njegovih čari i ljepote. Prošetajte starom jezgrom i uživajte u čarobnu pogledu s Fortice na Rabac, otok Cres i Učku ili jednostavno popijte kavu i zasladite se kolačem u nekom od ugostiteljskih objekata.

Povratak u Rabac započinjemo Alejom velikana kroz borovu šumu (Pinetu) te se dalje spuštamo Sentoninom stazom. Labinska božica Sentona zaštitnica je putnika. Spuštanjem po stazi dolazimo do spajanja sa Stazom božanskih izvora te nastavljamo put prema autima uz čarobne potoke.

Po završetku ture slijedi povratak u Rijeku u poslijepodnevnim satima.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u poslijepodnevnim satima
Cijena: 6 € (vozaču)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 14.03.2023.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, preporuka vodonepropusne tenisice ili gojzerice (zbog potočića).
Napomena: Prilikom prijave naznačite jeste li vozač kako bi članovima bez auta omogućili sudjelovanje u izletu.

Vodiči: Žaklina Šupica (+385 98 985 65 10), Žarko Fištrek
Staza božanskih izvora i Sentonina staza (Rabac-Labin)