Skradski vrh - Zeleni vir - Vražji prolaz

Izlet za sve planinare

nedjelja 28.03.2021.


Polazak: u 6.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6 sati hoda

Opis:

Vožnja autocestom Rijeka - Ravna Gora te lokalnom cestom Ravna Gora – Skrad.

Planinarska tura započinje u Skradu, parkiralište u centru mjesta, usponom do izvora Dobre sa mogućnošću obilaska mlina. Penjanjem usponom dolazimo na vidikovac Kavranova stijena od kuda se pruža krasan vidik na dio mjesta Skrada sa okolicom.

Nastavljamo do vidikovca Perić sa kojega se pruža pogled na dio mjesta Skrad, Kupjački vrh, Kuželjsku stijenu...

Nakon razgledavanja krećemo prema Skradskom vrhu (1043 m). Skradski vrh uzdiže se iznad Skrada kao osamljen, sa svih strana šumovit i vrlo strm brijeg. Na vrhu je lijepa travnata zaravan, a na njoj kapela Marijina Uznesenja na nebo, klupe i planinarsko sklonište. Sa vrha nema nikakvih vidika. Vrh označen betonskim stupićem i metalnim tuljcem s upisnom knjigom (pečatiranje).

Preko Skradskog vrha dolazimo do vidikovca sa kojega se pruža pogled prema Javorovoj kosi, Turminu, Višnjevici i Bjelolasici.

Spuštamo se do željezničke postaje i nastavljamo stazom, serpentinama do Zelenog vira, veleban slap koji se ruši nad strmom, 70-metarskom okomitom stijenom, nezaboravne zelenkaste boje vode i jezera koje nestaje u prostranoj špilji.

Dolazimo do doma, stazom nastavljamo prema kanjonu Vražji prolaz. Vražji prolaz jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara izgleda potpuno nestvarno. Riječ je o uskom kanjonu, kroz koji se prolazi stazama, drvenim stubama i mostovima, a izgleda doista spektakularno. Na pojedinim se mjestima kanjon sužava na jedva metar ili dva, dok je na pojedinim mjestima širi. Kanjonom teče potok Jasla sa svojim jezercima stvara zaglušujuću buku, a to pojačava pomalo zastrašujući dojam.

Na kraju Vražjeg prolaza, 14 metara iznad potoka Jasle otvor je u stijenu, ulaz u špilju Muževa hižica (morate pripremiti svjetiljke). Dužine je dvjestotinjak metara, temperatura u špilji oko 8 stupnjeva. Na njezinom kraju nalazi se dvorana sa jezercem. U tom je jezercu pronađena čovječja ribica. U špilji ima i nešto stalaktita i stalagmita. Ako je Vaša mašta razigrana, ugledat ćete sige u obliku narezane dinje, majke s djetetom i druga čuda podzemnog svijeta. U špilji prezimljava strogo zaštićene vrste šišmiša potkovnjaka koji se ne smiju uznemiravati prilikom posjeta špilji.

Šumskim predjelom Jasle vraćamo se do željezničkog kolodvora u Skradu.

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u predvečernjim satima
Cijena: prijevoz 60 kn (daje se vozaču), ulaznica u kanjon Vražji prolaz 25 kn ?
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 23.03.2021.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena promjenjivim vremenskim uvjetima, zaštita od kiše.
Napomena: Kod prijave napomenite uzimate li auto, zbog organizacije prijevoza. Uzmite sa sobom u ruksaku hranu i piće

Vodiči: Tonček Kezele (+385 91 112 05 25)
Skradski vrh - Zeleni vir - Vražji prolaz