Ošalj - Mali Planik - Veliki Planik

Izlet za sve planinare

nedjelja 24.10.2021.


Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6-7 sati hoda

Opis:

Molimo sve planinare koji imaju auto da u njemu dođu na Deltu i da to jave u prijavi za izlet. Na Delti ćemo popuniti potreban broj vozila.

Krećemo od planinarske kuće na Poklonu, šumskim putevima, preko livada i krških predjela do vrha Ošalj (1177 m). Nastavljamo malo strmije na Mali Planik (1259 m). Vraćamo se na prijevoj i po travnatoj kosini dolazimo na Veliki Planik (1272 m).

Poklon (922 m) je prijevoj koji spaja planinske masive Učku i Ćićariju a ime je dobio iz čina pučke pobožnosti. Naime, još prije izgradnje istarske željeznice 1876. godine, vjernici iz Istre koji su hodočastili trsatsko svetište Djevice Marije u Rijeci, stoljećima su putovali upravo preko ovog prijevoja. Kada bi došli do Poklona, s kojeg se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, redovito bi se poklonili zavjetnoj crkvi Trsatske Gospe. U spomen tom činu na vidikovcu je postavljen križ.

U ljeto 1887. godine na Poklonu su zaljubljenici u prirodu okupljeni u "Oesterreichische Touristen Club" izgradili prvu planinarsku kuću na Učki, koju su posvetili kraljevni Stefaniji, kćerci belgijskog kralja Leopolda II.

1958. godine na Poklonu je sagrađen pansion i restoran "Učka" na mjestu stare talijanske vojarnice.

1965. godine novi planinarski dom na Poklonu sagradili su planinari Planinarskog društva Opatija.

Ošalj (1177 m) - travnati vrh sa otvorenim vidici u svim smjerovima.

Veliki Planik (1272 m) najviši je vrh Ćićarije. Vrh je s istočne strane travnat i kamenit, a s drugih je strana šumovit. Vidik s vrha orijentiran je na Učku, Hrvatsko primorje i Gorski kotar.

Mali Planik (1259 m) je travnato-kameniti greben koji se pruža u smjeru sjeverozapad-jugoistok. Vršna točka se nalazi na jugoistočnom kraju ovog grebena. Sa vrha su otvoreni vidici u svim smjerovima.

Ovim vrhovima vodi trasa Istarskog planinarskog puta i nove Riječke planinarske obilaznice.

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: večernjim satima
Cijena: 20 kn - plaća se vozaču u autu
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 19.10.2021.

Oprema: Osnovna planinarska oprema prilagođena promjenjivim vremenskim uvjetima, hrana i piće iz ruksaka.
Napomena: Prijave na pdkamenjak@gmail.com ili utorkom od 19 do 21 u tajništvu.

Vodiči: Silvio Kezele (+385 91 610 37 55)
Ošalj - Mali Planik - Veliki Planik