Medviđak - Kobiljak

Izlet za sve planinare

nedjelja 04.11.2018.


Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: željeznički kolodvor Rijeka

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Vlak iz željezničkog kolodvora  Rijeka kreće u 7.25 h. Doći na kolodvor najkasnije u  7.00h da bi se stigle kupiti karte.

Silazimo na željezničkoj postaji Drivenik i krećemo do vrha Medviđak. Treba oko 1,5 h hoda. Uspon na vrh zahtijeva malo spretnosti i rukama.

Medviđak je vrh na granici Gorskog kotara i Primorja, uzdignut na gornjem rubu strme padine koja se spušta prema Vinodolu. Iako je 100 m niži od obližnjeg Kobiljaka, privlačniji je od njega jer omogućava lijep vidik. Osim toga, vrh Medviđaka je kamenita glavica stožastog oblika, dobro uočljiva s morske strane i iz Gorskog kotara. Sjeverna mu je strana pokrivena šumom, a južna gola i izložena suncu. Taj labirint šume i krša nekoć je bio dobro stanište medvjeda pa je vrh vjerojatno po njima i dobio ime. Osim imena Medviđak, mogu se čuti i varijante Medveđak i Medvejak. Vidik obuhvaća Riječki zaljev, Kobiljak, Zagradski vrh, Viševicu, Tuhobić i ž. st. Drivenik.

Na vrhu je metalni žig (jedna od točki Hrvatske planinarske obilaznice).

Nakon odmora krećemo do Velikog Kobiljaka (oko 1,5 h hoda).

Kobiljak je greben koji se uzdiže iznad Ličkog polja, a vrh Veliki Kobiljak (1.119 m) koji je kontrolna točka HPO-a nije i najviši vrh nego je to Kanculova glavica (1.120) bez markiranog pristupa.

Nakon osvajanja oba vrha, spustit ćemo se do Liča te nastaviti do ž.p. Lič gdje ćemo se u 17.34 ukrcati na vlak za Rijeku. Predviđeni dolazak je oko 18.30 h.Prijevoz: vlak
Povratak: oko 19 h
Cijena: oko 60 kn
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 02.11.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, pokrivalo za glavu.
Napomena: Silazak s Kobiljaka prema Liču je nešto strmiji, te je potreban dodatan oprez. Prijave isključivo u Društvu osobno ili e-mailom.

Vodiči: Damir Jelić