Ljeto u Žumberačkom gorju

Izlet za sve planinare

nedjelja 11.07.2021.


Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 6 sati hoda

Opis:

Sastanak sudionika na Jelačićevom trgu. Polazak u 6:00 h autocestom Rijeka - Karlovac prema selu Sošice, uz kratku stanku za jutarnju kavu. Od mjesta Sošice krećemo na planinarsku kružnu turu.
Prvih 30 minuta hodamo cestom do prekrasnog Sopotskog slapa. Na putu prolazimo pokraj jame Jazovka gdje ćemo napraviti kraću pauzu za obilazak spomen područja.
Nakon odmora uz slap skrećemo na šumski put u hladu Žumberačke šume prema prvom vrhu naše ture Ječmište (976 m) HPO. Kratka pauza a zatim po planinskom travnatom hrptu krećemo dalje prema drugom vrhu naše ture Pliješ (977 m) HPO.
Od vrha se spuštamo do planinarske kuće "Vodice" gdje imamo dužu pauzu za ručak i odmor u hladu šume i bistrog potočića u blizini. Nakon odmora spuštamo se nazad do mjesta Sošice i povratak u Rijeku u večernjim satima.

Jazovka
Spomen područje tragičnog dijela naše povijesti.

Sopotski slap
Jedan od najvećih slapova u Hrvatskoj, smješten je u Žumberačkoj gori. Ubraja se u skupinu Velikih slapova Žumberka a nalazi se na jednom od početnih krakova rijeke Kupčine. Impresivne tri kaskade i oko 40 metara visine smještene iznad 700 metara nadmorske visine. 

Ječmište (976m) - HPO
Ječmište je dugačko travnato bilo ispruženo u smjeru zapad – istok u proljetno doba prekriveno prekrasnim cvjetnim sagom.

Pliješ (977 m) - HPO
Pliješ je slikovit vrh iznad Sošica, među planinarima omiljen po lijepim livadama i bogatoj flori.

Planinarska kuća "Vodice"
Smještena ispod vrha Pilješ mala prizemnica s kuhinjom, blagovaonicom i dvije spavaonice. Moguć pristup vozilom po makadamskoj cesti.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 100 kn, uplata na račun ili u tajništvu do popunjenja autobusa
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 06.07.2021.

Oprema: Standardna planinarska oprema, dovoljna količina vode (oko 2 l) i hrane, zaštita od sunca (kapa ili šešir, krema sa zaštitnim faktorom, sunčane naočale). Maska za vožnju u autobusu
Napomena: Uplata 100 kn na račun ili u tajništvu do popunjenja autobusa.

Vodiči: Robert Bilandžija (+385 91 614 01 40)
Ljeto u Žumberačkom gorju