Korčula - Pelješac - Mljet 20-27.6.2020.

Izlet za sve planinare

subota 20.06.2020.


Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5 do 6 sati dnevno

Opis:

Izlet je pripremljen za četiri auta članova koji nisu mogli otići na sličan izlet za uskršnje blagdane, plus prijatelji iz PD Konjuh.

Smještaj je na bazi polupansiona u hotelu Lumbarda u Lumbardi na otoku Korčuli. 

Subota: Krećemo u 6 ujutro i vozimo se do Stona. Tu ćemo pričekati naše prijatelje iz PD Konjuh (Tuzla) i razgledati stonske zidine. Nastavljamo put prema Lumbardi na otoku Korčuli. Smještaj u hotelu Lumbarda i večera.

Nedjelja: Poslije doručka odlazimo za Velu Luku. Slijedi posjet Veloj Spili i odlazak na vrh Hum iznad Vele Luke (376 m). Na putu prema Lumbardi razgledat ćemo i Blato, najveće otočko mjesto. Večera u hotelu. Svake večeri kupanje na lumbarajskim plažama ili individualna šetnja po Lumbardi ili gradu Korčuli.

Ponedjeljak: Rezerviran dan za uspon na Sv. Iliju, najviši vrh Pelješca (961 m). Prolazimo pokraj samostana Gospe od Anđela, pored lovačke kuće, dalje kroz borovu šumu do planinarskog doma i na vrh Sveti Ilija (drugo ime mu je po staroslavenskom bogu Perunu). Sa vrha pruža se pogled na cijeli Pelješac, Hvar, Biokovo, Korčulu, Mljet, Lastovo... Narodni naziv za ovaj vrh je "Zmijsko brdo", zbog velikog broja zmija u ljetnom periodu.

Utorak: Provodimo na otoku Mljetu - šetnja nacionalnim parkom ili uspon na Velji Grad, najviši vrh Mljeta (514 m).

Srijeda: je dan kada idemo na Kom, najatraktivniji vrh otoka Korčule (508 m). Posjetit ćemo i Kočje, posebni rezervat šumske vegetacije. 

Četvrtak: Odlazak na Pelješac i obilazak Orebića. Odlazimo do farme OPG Antunović, u kojoj uzgajaju ovce, koze, krave i magarce (proizvode i magareće mlijeko). Pogledat ćemo kako sazrijevaju pelješki pršuti i drugi mesni delikatesi ovog gospodarstva.

Nakon toga posjetit ćemo vinarije "Matuško" i "Miličić", vodeće proizvođače vina i autohtone sorte vinove loze Plavac Mali od kojih se proizvodi vrhunsko vino Dingač, Plavac, Potomija i dr. Proći ćemo i kroz vinski tunel. 

Petak: Dan odmora, obilaska mjesta Korčule i kupanje na lijepim lumbarajskim plažama.

Subota:  Odlazimo s Korčule, u dolini Neretve posjećujemo arheološki muzej Naronu.



Prijevoz: osobna vozila
Povratak: 27.06. u večernjim satima
Cijena: 2.320 kn (hotel 1.820 kn, prijevoz 500 kn), Mljet naknadno.
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 28.02.2020.

Oprema: Gojzerice, planinarski štapovi, slojevita odjeća, zaštita od sunca, vjetra i kiše, osobni ranac sa hranom, dovoljnim količinama vode i napitaka (min. 2 litre) i rezervnom odjećom,
Napomena: Prijava s obaveznom uplatom minimalno 500 kn do 28.02. (na račun ili u tajništvu), preostali iznos najkasnije do 15.06. Broj planinara je ograničen na 16 (četiri auta). U slučaju odustajanja iz bilo kojeg razloga, uplata se vraća samo ako se mjesto popuni drugim članom.

Vodiči: Igor Korlević (+385 91 256 66 11)
Korčula - Pelješac - Mljet 20-27.6.2020.