Košuta (SLO) - Kladivo i Veliki vrh

Izlet za sve planinare

nedjelja 10.09.2023.


Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: 7-8 sati hoda

Opis:

Košuta je istaknut i vrlo atraktivan greben u središnjem dijelu 120 km dugog lanca Karavanki koji čini izrazitu prirodnu granicu između Slovenije i Austrije. U današnjem izletu posjetit ćemo njezin najzapadniji dvotisućnjak - Veliki vrh (2088 m).

Od kmetije Matizovec penjemo se do Doma na Kofcah (1488 m), odakle se, nakon kraćeg odmora uspinjemo na Veliki vrh (Höchturm). S Velikog vrha, na kojemu često pasu ovce, pruža se impresivan pogled na susjedni vrh Košuticu, ali i na čitav greben Košute. Sjeverna, austrijska strana grebena strmo se ruši u dubinu otvarajući vidike do Klagenfurta i dalje, dok slovenska, južna padina pruža mnogo pitomiju sliku prostranih alpskih pašnjaka s kojih odzvanjaju zvona krava na ispaši.

Ostane li nam dovoljno vremena, s Velikog vrha uputit ćemo se dalje grebenom do sljedećeg istaknutog vrha - Kladiva (Hainschturm), uživajući u nezaboravnim pejzažima, a zatim se direktnim, strmim putom preko taborniškog doma Šija vratiti do Doma na Kofcah i kmetije Matizovec.

Na povratku je moguće osladiti se domaćim štruklama ili nekim drugim mjesnim specijalitetom u pitoresknom Domu na Kofcah.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 21 € (vozaču)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 05.09.2023.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima, hrana i dovoljno vode za ljetne uvjete, krema za sunčanje, šešir, važeća planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica i EU zdravstvena iskaznica.
Napomena: Kod prijave napomenite idete li na izlet vlastitim autom kako bi organizirali prijevoz članovima bez auta.

Vodiči: Žarko Fištrek i Filip Kardum (+385 92 405 67 54)