Kanjon Vrženica - uvale Vela i Mala luka

Izlet za sve planinare

nedjelja 22.12.2019.


Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6-7 sati hoda

Opis:

Kanjon Vrženica nalazi se na južnom djelu otoka Krka. Započinje ispod vrha Diviška, na istočnoj strani bašćanske kotline te se pruža prema jugu do mora.  Planinarska tura započinje kod kampa Bunculuka u Baškoj.

Početak staze gotovo je polegnut te se u nastavku umjereno uspinje do prvih prepreka, gdje je potrebno malo vještine za penjanje. Kanjon je vrlo zanimljiv, prolazi uskim tjesnacima, a s obje strane izdižu se visoke kamene litice, ispod kojih gazimo po okruglom kamenju – oblutcima. S vrha kanjona pruža se odličan pogled na Velu uvalu a cijelim se putem otvaraju prekrasni vidici na Otok Prvić, Goli otok, Velebit. Lijepa šetnja kroz kanjon sa mjestimičnom upotrebom pogona na sva četiri.

Zatim dolazimo do vidikovca na prijevoju Rebica. Na tom dijelu staza prolazi ogoljelim pašnjacima kroz stoljetne suhozide. Spuštamo se do uvale Vela Luka i nastavljamo prema uvali Mala Luka. Posjetit ćemo utvrdu Corinthiju i kružnom lakšom stazom vratiti se do kampa Bunculuka.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 60 kn (daje se vozaču prilikom ulaska u auto)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 17.12.2019.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena promjenjivim vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše.
Napomena: Kod prijave napomenite uzimate li auto. Svi koji imaju auto neka u njemu dođu na Deltu, gdje ćemo popuniti potreban broj automobila. Uzmite sa sobom u ruksaku hranu i piće.

Vodiči: Silvio Kezele (+385 91 902 3232), Sunčica Paurović (+385 98 936 2642)
Kanjon Vrženica - uvale Vela i Mala luka