Istarska ušesa (SLO)

Izlet za sve planinare

nedjelja 26.11.2017.


Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4 sata hoda

Opis:

Ugodna vožnja turističkim autobusom u pravcu Buzeta i graničnog prijelaza Sočerga. Po dolasku u Sečergu krećemo na planinarsku stazu Veli Badin. Veli Badin je dio platoa kraškog grebena koji se proteže od Trsta do obronaka Učke, a nalazi se u prosjeku na 330 m nadmorske visine. Njegova zapadna strana poznata je pod nazivom „Kraška rob". Hodamo po samom rubu grebena koji se proteže neposredno iznad graničnog prijelaza Slovenije i Hrvatske, odakle se pružaju prekrasni vidici prema Buzetu i vrhu Učke. Staza završava prirodnim kamenim mostom čija širina luka iznosi 6 m, visina 4 m, a debljina luka 1,5 m.

Glavna znamenitost ovog grebena je stijena „Veli Badin“ (359 m n/m) visoka 28 m i još tri izdvojene stijene visoke 17 m, od kojih je jedna dugačka 90 m. Gledano iz podnožja - stijene imaju oblik velikog vala konveksnog –udubljenog oblika. Stijene se lokalno nazivaju i "Ušesa Istre" jer nalikuju na prirodno uho koje 'sve čuje i vidi' u Istri i Deželi. Stijene su jedinstveni prirodni fenomen, na čijem području se nalaze brojne biljne i životinjske vrste i njihova staništa. U ovim stijenama gnijezde se zaštićene i rijetke vrste ptica. Penjanje po stijenama je strogo zabranjeno!

Nakon povratka u Sočergu slijedi odmor uz okrjepu u nekom od lokalnih ugostiteljskih objekata ili hranom iz ruksaka. Istraživanje krasa dalje nastavljamo šetnjom prema selu Sokoliči, nedaleko kojeg se nalazi još jedna prirodna znamenitost - slap Veli Vir.

Povratak prema Rijeci u poslijepodnevnim satima.

 Prijevoz: autobus
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 80 kn
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 21.11.2017.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Obavezno ponijeti osobnu iskaznicu ili važeću putovnicu.

Vodiči: Bojan Šenkinc (+385 91 158 56 45), Mirela Šenkinc
Istarska ušesa (SLO)