Dragojlinom stazom na Okić (499 m)

Izlet za sve planinare

nedjelja 10.04.2022.


Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 2 sata hoda + poučna staza 1,30 h hoda

Opis:

Pohod kreće iz Novog Sela Okićkog u 10 sati (odakle je onomad krenula i Dragojla Jarnević). Godine 1834. ilirka Dragojla Jarnević uspela se, bosonoga, kroz stijene na vrh Okića, što se smatra prvim penjačkim usponom u povijesti hrvatskog planinarstva.

P.S. Par automobila ćemo premjestiti na cilj.

Lagano, jedan sat hoda do raskršća, te još 15-tak minuta dok dođemo pod Dragojlinu stazu.

Molim vas za punu pozornost kad krenemo na stazu, jer uspon nije bezazlen! Pazite kako hodate i nastojte ne odranjati kamenje. Ukoliko se to i dogodi, molim vas da povičete "KAMEEEEEN!!!" Na stazi će biti vodiča PD "Željezničar" Zagreb koji organiziraju pohod, pa vas molim da ih slušate, ako vas zamole da malo pričekate ili tome slično.

Penjanje po stazi koja je osigurana sajlom (ferata) traje oko jedan sat, i oko 12,15 bi trebali svi biti na starom gradu Okiću. Tu će nas dočekati članovi PD "Željezničar" sa aperitivom i malom okrepom.

Okićka gradina prvi se put spominje 1183. godine, a zna se da je služila do 1616. godine. Okić grad s okolicom je 1970. proglašen zaštićenim krajolikom. Stijene s južne strane Okića odavno se koriste kao alpinističko vježbalište.

S Okića se pruža dobar vidik na Medvednicu, Zagreb, Pokuplje i s druge strane na Plešivicu. 

Žig HPO pričvršćen je na zidinama starog grada.

Uz druženje, fotografiranje i čašćenje, zadržat ćemo se otprilike do 13 sati kad ćemo se uputiti turističkom stazom do Doma "Maks Plotnikov" pod Okićem (411 m). Tu ćemo imati vrijeme za jelo i piće, do 14 sati. Dočekat će nas i glazba i veselo raspoloženje.

Poslije možemo, nakon odmora, od doma na poučnu stazu oko Okića - tzv. "Okićnica".

U Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje, otvorena je 2017. godine nova poučna staza "Okićnica". Počevši od Planinarskog doma Maks Plotnikov, duž staze duge 2,5 km (oko 1,15 sati hoda), ona kružno vodi oko Starog grada Okića, smještenog na 499 metara visine. 

Kroz deset poučnih tabli ispričana je priča o jednom od najstarijih očuvanih plemićkih gradova kontinentalne Hrvatske, strateškoj važnosti koju je imao u zaštiti sjeverozapadnih hrvatskih krajeva, obranama od Mongola i turskim opsadama I na kraju, njegovom propadanju nakon što je minula turska opasnost.

Također je obuhvaćena i geološka prošlost ovog područja, opisani su arheološki nalazi iz vremena prije hrvatskog naseljavanja ovih prostora te opisana kultura življenja podno starog grada do početka prošlog stoljeća, kao i o važnosti koju Okić ima u povijesti hrvatskog planinarstva.

Tko ne želi na poučnu stazu, može nas čekati u domu.

Zabava u domu traje do 16.30 sati (a možda krenemo i prije), kad ćemo se otputiti cestom prema Terihajima gdje nas čekaju automobili.

Poslije, fakultativno, do Samobora na kremšnite.

 

1. KAKO DO NOVOG SELA S DELTE U RIJECI

 

2. KAKO DO TERIHAJA OD NOVOG SELA (upute za vozače koji ostavljaju automobile na kraju pohoda)Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 100 kn
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 05.04.2022.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, poželjne rukavice za ferate.
Napomena: Na stazi nas čeka ferata (put osiguran sajlom i klinovima) i treba paziti na kamenje koje se može odroniti. Moguće doći do vrha i okolnim putem izbjegavajući feratu (oni koji se boje ferate). Kod prijave navedite imate li ili nemate auto.

Vodiči: Damir Jelić
Dragojlinom stazom na Okić (499 m)