Draški potok

Izlet za sve planinare

nedjelja 14.07.2024.


Polazak: u 10.00 h
Mjesto polaska: okretište linije 6 na Podvežici

Težina: lagana staza
Trajanje: oko tri sata hoda

Opis:

Izlet organiziramo u suradnji s udrugom Urbani separe, kao završni događaj u sklopu festivala Pozdrav s riječke rivijere 1-14.7. Cijelim putem na stazama nema markacija (planinarskih niti turističkih) pa pozivamo izletnike da se ne udaljavaju od grupe.

Okupljanje je na okretištu šestice na Podvežici. U 10 sati spuštamo se stepenicama kroz šumoviti obronak do uvale Martinšćica. Šetnju nastavljamo uzvodno uz Draški potok, pored Rječine najveći stalni vodotok u Rijeci. Na prikladnim mjestima bit će nekoliko odmora uz vodu.

Drugi dio izleta je uspon zaboravljenom mulatijerom (građeni vojni put) s prekrasnim pogledima na korito Draškog potoka, brdo Sv. križ, Rijeku i more. Od vidikovca na vrhu spuštamo se zatim pomalo do uvale Martinšćica, cijelim putem s izuzetnim pogledima iz ptičje perspektive na brodogradilište Viktor Lenac. 

Završni dio izleta je kratka šetnja niz Draški potok do samoga ušća u more, koje ćemo vidjeti iza ograde brodogradilišta. Zatim se lagano uspinjemo do Plumbuma, najprije malo uz cestu a većim dijelom stazicom položenom niže od ceste. Izlet završava kod kamene lanterne iz Kawasakija u parku Nike Katunara. Tamo je okretište linije 1, ali bolji izbor biti će kupanje kod Pajola.        Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: oko 13 sati
Cijena: besplatno
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 14.07.2024.

Oprema: Čvrste cipele na nogama, ljetna kapa, voda, kostim za kupanje (i japanke - ali u ruksaku, za kraj izleta!)
Napomena: Izlet je namijenjen svim zainteresiranim građanima, nije potrebna planinarska iskaznica niti prethodna prijava u Kamenjaku. Dobrodošli su i kućni ljubimci.

Vodiči: Boris Kurilić (+385 91 786 45 35)
Draški potok