Izleti


subota
22.09.2018.
(6 dana)

Planinarsko krstarenje sjevernim Jadranom
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: svaki dan na izbor duže ili kraće staze

Opis:

Planinarsko krstarenje otocima sjevernog Jadrana 22 - 27.9.2018. ima u planu upoznavanje planinarskih, prirodnih i kulturno-povijesnih ljepota otoka sjevernog Jadrana, uz kupanje, zabavu i druženje.


1. dan - subota 22.9. ujutro: bus Rijeka-Zadar, ukrcaj i smještaj u dvokrevetnim kabinama na brodu, razgledavanje Zadra, kupanje na morskim orguljama, večera na brodu.

2. dan - nedjelja: plovidba Zadar - Mandre, uspon na najviši vrh otoka Paga sv. Vid, razgledavanje grada Paga, kupanje. Lakša grupa šeta Mandre-Šimuni-Kolan.


3. dan - ponedjeljak: plovidba Mandre - Rab sa kratkim zaustavljanjem i razgledavanjem maslinika u Lunu, uspon na najviši vrh otoka Raba Kamenjak. Lakša grupa vraća se istim putem a teža grupa spušta se u Lopar. Kupanje i razgledavanje grada Raba.

4. dan - utorak: plovidba Rab - Osor, uspon na Osoršćicu (lakša i teža grupa), kupanje i razgledavanje Nerezina i Osora.

5. dan - srijeda: plovidba Osor - Martinšćica, uspon na vrh Helm i Lubenice, silazak u Valun i ukrcaj na brod, plovidba do grada Cresa, kupanje i razgledavanje. Lakša grupa drži se broda i razgledava Martinšćicu i Valun.

6. dan - četvrtak: plovidba Cres - Rijeka, iskrcaj sa broda na riječkoj rivi.

Aranžman od šest dana/pet noći na bazi polupansiona (noćenje, doručak i večera na brodu) iznosi 2.350,00 kn. Lučke pristojbe oko 200 kn plaćaju se na brodu. Autobus Rijeka-Zadar naknadno.

Prilikom prijave obavezna je uplata prve rate od minimalno 500 kn, po mogućnosti internetom. Prijave do popunjena 34 mjesta na brodu. U slučaju odustajanja iz bilo kojeg razloga, uplata se vraća samo ako se to mjesto popuni sa liste čekanja. Tko želi, može sklopiti policu osiguranja za slučaj odustajanja.Prijevoz: brod (trajekt)
Povratak: u četvrtak, 27.9.
Cijena: 2.350 kn + bus i lučke pristojbe
Prijave: u tajništvu Društva do 28.02.2018.

Oprema: osnovna planinarska oprema, kupaći kostim
Napomena: Prilikom prijave obavezna je uplata prve rate od minimalno 500 kn, po mogućnosti internetom (IBAN: HR1524020061100075497). Prijave do popunjena 34 mjesta na brodu.

Vodiči: Boris Kurilić

Planinarsko krstarenje sjevernim Jadranom

nedjelja
04.02.2018.

Perun
-Mitsko-povijesna staza-
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 7 sati hoda

Opis:

8 sati - Polazak s parkirališta na Delti

9 sati - Polazak iz Mošćeničke Drage, parkiralište pored buffeta „Sportski“

Pješačka tura kreće iz Mošćeničke Drage mitsko-povijesnom stazom preko sela Potoki i Trebišće do vrha Perun (881 m). Do vrha se strmom stazom uspinjemo oko tri i pol sata, za što je potrebna solidna kondicija (do vrha ima oko 13 km). Spuštamo se drugom stranom, preko Mošćenica do plaže Sv. Ivan u Mošćeničkoj Dragi. Obalnom šetnicom se vraćamo na polaznu točku.

Tura ovom zanimljivom stazom, uz visinsku razliku od oko 880 m koju trebamo svladati, traje oko 7 sati, bude li snijega, možda i nešto više.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u kasnim popodnevnim satima
Cijena: 30 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 02.02.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, preporučamo štapove i obavezne čeone svjetiljke, hrana i piće iz ruksaka.
Napomena: Staza nije tehnički zahtjevna (1/5), ali je strma, duga i kondicijski zahtjevnija (2/5). Visinska razlika: 870 m

Vodiči: Zdravko Scheibl, Damir Jelić

Perun [nl]-Mitsko-povijesna staza-

nedjelja
28.01.2018.

Zimski uspon na Viševicu
zimski uspon
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6 sati hoda

Opis:

Nakon ugodne vožnje autobusom od trga Bana Jelačića do Vagabundine kolibe (868 m) prijavit ćemo se organizatorima pohoda PD Strilež i pridružiti se ostalim planinarima u tradicionalnom zimskom usponu na Viševicu (1.428 m). Staza je srednje teška, ali tradicionalno na ovom pohodu prekrivena snježnim pokrivačem zbog kojeg nemojte zaboraviti gamaše. Dolaskom na greben do vrha ćemo stići u pratnji vjetra i niske temperature. S vrha se pruža lijep pogled na okolne planine i doline.Prijevoz: autobus
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 60 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 23.01.2018.

Oprema: Oprema za zimsko planinarenje
Napomena: Očekuje se uspon po snijegu i vjetar na vrhu.

Vodiči: Dorotea Pernjak Banić, Davor Banić

Zimski uspon na Viševicu

nedjelja
21.01.2018.

Kanjon Vrženice
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: 7 sati hoda

Opis:

Od parkirališta na RT-u Kričin nastavljamo markiranom stazom preko uvala Bunculuka, Jablanova, Storišče do uvale Vela Vrženica odakle se ulazi u kanjon Vrženice. Nakon što izađemo iz kanjona na raskrižju idemo desno preko prijevoja Rebica do Vele Luke. Nastavljamo dalje markacijama do uvale Mala Luka odakle se penjemo na vrh Corinthia. Istom stazom vračamo se nazad do raskrižja na izlazu iz kanjona odakle ovaj put idemo desno i kružno se vračamo do kampa Bunculuka i auta. Prijevoz: osobna vozila
Povratak: oko 18 sati
Cijena: 50 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 19.01.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema i zaštita od vjetra s obzirom da najavljuju buru.

Vodiči: Igor Korlević

subota
20.01.2018.
(2 dana)

Zima na Zavižanu 2018.
zimski uspon
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Delta

Težina: teška staza
Trajanje: dva dana po 7 sati hoda

Opis:

Tradicionalni zimski uspon na Zavižan ovaj put kreće iz Gornje Klade. Prolazimo kroz raznovrsne vegetacijske pojase Podgorja u bjelinu zavižanskih vrhova. U nedjelju povratak istim putem.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u nedjelju predveče
Cijena: 130 kn (prijevoz 50 kn, noćenje 50 kn, večera 30 kn)
Prijave: u tajništvu Društva do 16.01.2018.

Oprema: Vreća za spavanje, sunčane naočale/skijaška maska, čeona lampa, hrana, dodatni kruh za večeru, planinarska iskaznica...
Napomena: Uplate do popunjenja, isključivo gotovinom u tajništvu Kamenjaka. Kod prijave naznačite da li biste vozili.

Vodiči: Boris Kurilić

Zima na Zavižanu 2018.

nedjelja
14.01.2018.

Kozlek (SLO) 2018.
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Naše planinarenje počinje na parkiralištu "Črne njive". Polazimo do vrha Ahac (799 m). Nastavljamo dalje šumom do ispod Golog vrha (869 m), te se penjemo po Rebri na Srednji vrh (923 m) i nastavljamo grebenom prema Kozleku (997 m). Na vrhu se nalazi planinarski dom gdje se možemo okrijepiti. Nakon odmora krećemo ispod Gradišča (874 m) spuštajući se prema selu Trpčane gdje ćemo u lokalnoj gostionici objedovati.

Povratak u Rijeku je oko 19 sati.Prijevoz: autobus
Povratak: oko 19 sati
Cijena: 60 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 09.01.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Uplate net-bankingom ili u tajništvu do popunjenja autobusa, najkasnije 9.1.2017.

Vodiči: Žarko Fištrek (+385 91 598 52 32)

Kozlek (SLO) 2018.

nedjelja
07.01.2018.

Ogulinski Klek 2018.
zimski uspon
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko tri sata hoda

Opis:

Grupa A i B: Uspon od Bjelskog do planinarskog doma "Klek" (1000 m): oko 1 sat hoda 
Grupa A: Nakon dolaska do planinarskog doma, nastavlja do vrha Kleka.

Tradicionalni je prilaz iz sela Bjelskog na cesti Ogulin - Jasenak. Nakon uspona kroz šumu stiže se do planinarskog doma pod vršnom stijenom Kleka. Uspon od doma na sam vrh traje pola sata, trebaju povremeno i ruke (postavljene su sajle za osiguranje). 
S vrha se pružaju lijepi vidici prema Ogulinu, jezeru Sabljacima, Bjelolasici, a pogled posebno privlače slikovite stijene Klečice.

Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klekova stijena ispod vrha bila je prva škola hrvatskih alpinista i u njoj je izveden velik broj prvenstvenih penjačkih uspona. 

U Ogulinu polaznici planinarske škole i ostali zainteresirani planinari posjećuju u srednjovjekovnom Frankopanskom kaštelu, sagrađenom oko 1500 godine, Zavičajni muzej u kojem se nalazi između ostalih (poput zbirke Ivane Brlić Mažuranić, rođene u Ogulinu 1874.) i alpinistička zbirka.

Ogulin je za planinare važan jer je odavde 1874. godine započeo razvitak hrvatskog planinarstva i alpinizma. U alpinističkoj zbirci mogu se vidjeti zanimljivi izlošci poput dnevnika i cipela prvih penjača na Kleku, kamen s vrha Mount Everesta koji je donio Stipe Božić, dokumenti i slike s hrvatskih himalajskih ekspedicija, penjački vodiči nedavno preminulog Stanka Gilića i drugo. 

U samom središtu grada Ogulina nalazi se fenomen hidrogeološkog spomenika prirode. Kanjonom kroz samo središte grada, svoj tok završava rijeka Dobra - ponire ispod kamenih i strmih litica u ogromnom otvoru: Đulin ponor se sa špiljom Medvedicom nastavlja u najduži speleološki objekt Hrvatske. Do sada je istražen čak 15 701 metar sustava.

Prema legendi Đulin ponor dobio je ime po mladoj djevojci Đuli koja je u 16. st. živjela u Ogulinu. Legenda kaže da su Đulu roditelji obećali starijem plemiću za ženu. U to doba su se vodile velike bitke sa Turcima, te je u Ogulin stigao mladi krajiški kapetan Milan Juraić. Milan je branio frankopansku utvrdu u Tounju. Prema legendi, Milan i Đula su se zaljubili na prvi pogled. No, Milan je smrtno stradao u jednoj od bitaka sa Turcima. Čuvši za tu vijest, Đula se zbog nesretne ljubavi bacila u ponor rijeke Dobre, te od tada Ogulinci zovu taj ponor Đulinim ponorom.
Đulin ponor nalazi se u središtu Ogulina. Dubok je 40 metara. Njime završava živopisni klanac rijeke Dobre koja nestaje u dubinu zemlje pod kamenom liticom. Nad liticom je smješten stari frankopanski grad Ogulin (Frankopanski kaštel) sagrađen početkom 16. stoljeća. Đulin ponor prima poplavne vode rijeke Dobre kada se povisi vodostaj u kanjonu. Izletnici i turisti ovaj hidrogeološki spomenik prirode mogu razgledati s dva vidikovca koji se nalaze u blizini Frankopanskog kaštela i drugi nasuprot njega u Parku izviđača. Kamene litice Đulina ponora često su vježbalište alpinista, a podzemni svijet Ogulina privlači speleologe.

Na kamenoj litici vrlo lako možete uočiti profil muškarca, za koji narod kaže da je to kapetan Milan koji gleda kuda je nestala njegova Đula.

Nakon razgleda muzeja i penjanja na Klek idemo na degustaciju i kupnju sireva u mini siranu Mišćević u Josipdolu.Prijevoz: autobus
Povratak: oko 20 sati
Cijena: 80 kn + 10 kn ulaznica za muzej
Prijave: u tajništvu Društva do 02.01.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema. Za uspon na vrh korisne su i dereze.
Napomena: Uplate internet bankarstvom ili u tajništvu do popunjenja autobusa, najkasnije do 2.1.2018.

Vodiči: Boris Kurilić, Damir Jelić

LEGENDA:

-zimski uspon (potrebna zimska planinarska oprema)

- opća planinarska škola

- visokogorski izlet (potrebna visokogorska oprema)

- veteranski odsjek

- odsjek za zaštitu prirode (ekolozi)

- mala planinarska škola

 - biciklisti

 

 

Moguće su izmjene planiranih izleta tijekom godine, stoga redovito pratite ovu stranicu.

 

PD Kamenjak zadržava pravo izmjene plana predviđenih izleta tijekom godine.

*****

Prijave i informacije na tel. 331-212; u tajništvu utorkom i petkom od 19-21 h.

Za izlete organizirane autobusnim prijevozom uplate su moguće i putem internet bankarstva. Prije toga molimo da kontaktirate tajništvo i provjerite ako ima mjesta.

*****

Izmjene u planu izleta moguće su zbog nepredviđenih okolnosti, o čemu ćete biti pravodobno obaviješteni.

*****

* za gorivo kod automobilskog prijevoza se plaća 1.20 kn/km po vozilu (trošak dijele putnici u vozilu).

*****

 

Za sudjelovanje na izletu ili pohodu može se prijaviti samo uz uplatu cijene puta do datuma navedenog u opisu izleta ili pohoda.

Prijavom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča.

U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

ODNOS VODIČA I ČLANOVA SKUPINE

Vođa izleta ima puno pravo "zapovijedanja" skupinom. Smatra li da netko neće moći proći cijelu trasu puta, da je nedovoljno opremljen ili da će naprosto stvarati probleme ima mu pravo zabraniti dolazak na izlet ili odlazak na vrh, ali ne i ostaviti na cjedilu, tj. na planini. Svaki planinar mora bespogovorno slušati vodiča, čak i ako zna da griješi. Onoga tko se na izletu ponaša svojevoljno i ne sluša, vodič smije i može isključiti iz skupine, ali samo na mjestu gdje ga neće dovesti zbog toga u opasnost. Već samim dolaskom na izlet svaki se član skupine automatski obvezuje na podvrgavanje grupnoj disciplini i slušanju vodiča.

(iz A. Čaplar "Osnove planinarstva")