Povijest


 

Planinarsko društvo Kamenjak Rijeka osnovano je 14. prosinca 1961. godine iz odsjeka koji je djelovao pri tadašnjem PD Rijeka (kasnije PD Platak).

 

Društvo je dobilo ime prema vrhu Kamenjak, 837 mnv, koji se nalazi u riječkom zaleđu. Bilo je to na prijedlog poznatog čakavskog pjesnika i publicista Ljubomira Pavešića-Jumba.

 

Zaštitni znak, slovo K koje spaja gorje i more, osmislio je poznati umjetnik Dorian Sokolić, a himnu o Kamenjaku pod nazivom "Primorski planinar", povodom obilježavanja 20. godišnjice postojanja, napisao je maestro Dušan Prašelj. Maskotu društva popularnog Pepića tekstovima i crtežom oživotvorio je ing. Josip Colnar.

 

Tijekom svog pedesetogodišnjeg rada i djelovanja Društvo je ostvarilo brojne uspjehe i postalo sinonim planinarstva ovoga kraja. Veliki broj aktivnih planinara, osvojeni vrhovi na svim kontinentima (Kilimandžaro, Mont Blanc, Atlas...), te raznolika planinarska aktivnost doprinijeli su afirmaciji Društva u zemlji i inozemstvu.

 

PD Kamenjak u svojim arhivima ima preko petstotinjak medalja, pokala, plaketa i priznanja. Posebno treba istaknuti visoka odličja Hrvatskog planinarskog saveza te nagradu Grada Rijeke. Mnogi su članovi društva također nositelji brojnih priznanja i odličja, prvenstveno na području razvoja planinarstva, ali i društveno-korisnog rada kojega je Društvo gajilo od svog osnutka.

 

Tijekom godina društvo je razvijalo svoju bogatu aktivnost putem raznih odsjeka unutar društva te mnogih sekcija osnovanih u školama i radnim organizacijama.

 

Dugi niz godina Društvo je izdavalo i svoj časopis Planinarski list koji je obilovao planinarsko-edukativnim sadržajima. O povijesti Kamenjaka snimljen je i dokumentarni film, a 2011. godine je izdana i monografija "50 godina planinarskog društva Kamenjak 1961- 2011" kojom je društvo obilježilo pedeset godina svojega postojanja.

 

 

 

 PRIMORSKI PLANINAR
tekst i glazba: Dušan Prašelj

 

 Posvećeno P.D. "Kamenjak" povodom obilježavanja 20. godišnjice djelovanja.

 

 

Za naše ljude poznata je stvar
Da love ribu, bil on mlad il' star.
Al neki gredu, mesto va batanu
Ruksak na rame, šćap va ruke - na drugu stranu.

Va planine i va gore
S kud se vidi naše more
Pa od Učke sve do Platka
Njihova je ćuka svaka.

Kad jutro rano grane sunčev sjaj
I kad obasja naš primorski kraj
Tad planinari, svak na svoju stranu
ruksak na rame, šćap va ruke - i suhu hranu.

Va planine i va gore
S kud se vidi naše more
Pa od Učke sve do Platka
Naša bit će ćuka svaka.

A kad na večer pade škura noć
Jedan i drugi doma mora poć
Planinar pješke, ribar uz batanu
Ruksak na rame - vesla va more
šćap va ruke - povrazi, kuke
Bez suhe hrane - ribe na rame - na istu stranu.

Sa planina i sa gora
Ječi pjesma sve do mora
Jer od Učke pa do Platka
Naša j'bila ćuka svaka
Naša j'bila luka svaka.

Rijeka 1981.

 

 

 

 

 

 

Znak PD Kamenjak Rijeka

autor: Dorijan Sokolić

 

 

"Pepić" - maskota PD Kamenjak Rijeka

autor: Josip Colnar