Terra Magica (Istra)

Izlet za sve planinare

nedjelja 09.02.2020.


Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4 sata hoda

Opis:

Nakon okupljanja na Delti krećemo automobilima obalnom panoramskom cestom u pravcu Plomina i Labina. Tijekom izleta upoznat ćemo se sa čarima i ljepotama staroga grada Labina, smještenog na brežuljku na 320 m nadmorske visine te Rapcom, turističkim mjestašcem kojeg još nazivaju 'Biserom Kvarnera'.

Iz starog grada, kojim dominira 35m visok zvonik spuštamo se stazom sv. Justa prema Rapcu, uživajući u čaroliji zelenila i opojnom mirisu mediteranskog bilja koje se spaja s kristalno čistim morem. Pauzu za kavu i okrepu priuštit ćemo si u predivnom zaljevu Maslinica i obližnjim kafićima u centru mjesta.

Stazom labinske božice Sentone, zaštitnice putnika, krećemo se uspinjati od morske obale prema srednjovjekovnom Labinu. Sentona će vam otkriti najljepši zaštićeni prirodni krajobraz Labinštine u kojem su vilinski gajevi ispresijecani potočićima, brzacima i slapovima preko kojih vode mostići. Putem ćemo vidjeti i stari mlin te ostatke romaničke crkvice sv. Hadrijana (12/13.st.).

Vraćamo se u stari grad Labin kojim dominiraju sačuvane građevine iz doba Venecije: gradska vrata San Fior, gradska loža, palače Franković, Manzini, Scampicchio, Negri i palača Battiala-Lazzarini u kojoj je smješten Narodni muzej Labin, koji će vas oduševiti modelom rudnika jedinstvenim u ovom dijelu Europe. Ulaznica u muzej 12 kn po osobi + stručno vođenje 100 kn koje dijelimo prema broju sudionika (opcionalno). Nakon zajedničkog posjeta jednom od najatraktivnijih hrvatskih muzeja (prema turističkom vodiču Lonely planet) i upoznavanja bogate rudarske povijesti Labina, završavamo izlet i vraćamo se prema Rijeci u poslijepodnevnim satima.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u poslijepodnevnim satima
Cijena: 60 kn + ulaznica u muzej
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 04.02.2020.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Kod prijave obavezna je uplata 60 kn u tajništvu ili na račun društva. Molimo sve vozače da prijave i auto te da na Deltu dođu autom, gdje će vodič popuniti potreban broj vozila.

Vodiči: Mirela Šenkinc (091/555-1739), Bojan Šenkinc
Terra Magica (Istra)