Staza Aurania (Istra)

Izlet za sve planinare

nedjelja 20.02.2022.


Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 3 sata hoda

Opis:

Nakon okupljanja na parkingu Delta vozimo kroz tunel Učka do zaseoka Vranja. Netaknuta priroda, plodna Boljunska dolina, povijesno – kulturna baština i nezaobilazna tradicionalna gastronomija glavni su aduti ovog kraja. Pješačka staza od Vranje do Boljuna prava je prilika da na jedinstven način doživite te istarske adute.

Pješačka staza Aurania nastala je sa zamisli da se povežu dvije točke, dva nekadašnja istarska”stražara” – utvrda Aurania po kojem staza nosi ime i kaštel Boljun koji se nalazi na obližnjem brežuljku, a na strateškoj poziciji  je opstao stoljećima. Šetnja između ta dva stražara je duga 11 kilometara te zbog dinamične i atraktivne konfiguracije terena se čini itekako zanimljivom.

Iz središta Vranje krećemo po označenoj stazi u smjeru Sergovije te po atraktivnom koritu Rušanskog (Vranjskog) potoka. Slijedi uspon do Boljuna gdje ćemo predahnuti uz pogled na plodnu dolinu Boljunčice i masiv Učke. Iz Boljuna nastavljamo najprije asfaltnom dionicom, a potom i šumskom stazom kroz šumu borova, hrastova i graba, ali i napuštena sela Šekulini i Vukovije. Kružnu turu zaključujemo u Vranji.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u ranim poslijepodnevnim satima
Cijena: 40 kn vozaču
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 15.02.2022.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Prilikom prijave naznačiti dolazite li autom i koliko mjesta imate na raspolaganju.

Vodiči: Mirela Šenkinc (+385 91 555 17 39), Bojan Šenkinc
Staza Aurania (Istra)