Sljeme - Medvednica

Izlet za sve planinare

nedjelja 16.06.2024.


Polazak: u 6.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: 6-7 sati hoda

Opis:

Sljeme je vrh Medvednice, planine iznad Zagreba. Nalazi se na 1033 metara nadmorske visine. Do Sljemena vodi asfaltirana cesta i mnogobrojne pješačke staze. Jedno je od najdražih izletišta Zagrepčana. Na Sljemenu se nalazi i skijaška staza koja je jedna od lokacija za utrke svjetskog skijaškog kupa (Snježna kraljica). Na samom vrhu nalazi se RTV toranj, visok 169 metara koji je izgrađen 1973. gpdine.

Naš start je u Planini Donjoj. Prva okrepa je u Planinarskom domu "Lipa Rog" (KT HPO 4.2), nalazi se na vrhu Rog (709 m), neposredno ispod razgledne piramide.

Put nas vodi dalje planinarskim putem broj 1 uz Gorščicu do Hunjke (877 m), važan prijevoj na hrptu Medvednice preko kojeg prelazi cesta iz Zagreba za Stubičke Toplice. Uz nju je nova planinarska kuća "Mala Hunjka", izgrađena na temeljima stare Rauchove lugarnice i veliki Dom obrtnika (Zvonimirov Dom, nekadašnji hotel "Janica"). Hunjka je poznata i kao prekrasna livada s lijepim vidicima na Zagorje i slovenske planine.
Naziv Hunjka potječe od riječi humka, što označava razmeđu između nekadašnjih Kaptolskih, Rauchovih i Kulmerovih šumskih vlastelinstava.
U "Maloj Hunjki" i okolici se zadržavamo na piću i ručku a potom nastavljamo dalje do našeg cilja.

Prije samog vrha obilazimo kapelicu Majke Božje Sljemenske a potom smo za 15-ak minuta i na vrhu Sljeme, 1033 m (KT HPO 4.4) gdje se nalazi gornja stanica nove Sljemenske žičare, restoran Vidikovac i televizijski toranj.  Izlet završavamo kod Tomislavovog doma gdje nas čeka autobus.

Statistika: Ukupna visinska razlika oko 1000 m te oko 15 km stazePrijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima (oko 20.00 sati)
Cijena: 25 eur
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 11.06.2024.

Oprema: Osnovna planinarska oprema prilagođena prognozi, količine vode prilagođene toplijim vremenskim uvjetima, hrana i piće iz ruksaka i po želji u planinarskim kućama.

Vodiči: Mirta Grandić (092 266 1712), Sanja Buršić (095 913 9276)
Sljeme - Medvednica