Poklon - Planik - Korita

Izlet za sve planinare

nedjelja 15.10.2017.


Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6-7 sati hoda (oko 22 km)

Opis:

Poklon (922 m) – Mali Planik (1259 m) - Veliki Planik (1272 m) – Korita (1010 m) - Poklon (922 m)

 

Pohod počinje u 8,30 sati sa Poklona koji je najpogodniji prilaz, kako zbog činjenice da je Poklon lako dostupan, tako i zbog toga što taj prilaz nema strmih uspona jer vodi kolnim putom.

Poklon (922 m) je prijevoj koji spaja planinske masive Učku i Ćićariju, a ime je dobio iz čina pučke pobožnosti. Naime, još prije izgradnje istarske željeznice 1876. godine, vjernici iz Istre koji su hodočastili trsatsko svetište Djevice Marije u Rijeci, stoljećima su putovali upravo preko ovog prijevoja. Kada bi došli do Poklona, s kojeg se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, redovito bi se poklonili zavjetnoj crkvi Trsatske Gospe. U spomen tom činu na vidikovcu je postavljen križ.

Nekoliko godina nakon izgradnje željeznice, u ljeto 1887. godine, na Poklonu su zaljubljenici u prirodu okupljeni u "Oesterreichische Touristen Club" izgradili prvu planinarsku kuću na Učki koju su posvetili kraljevni Stefaniji, supruzi Njegovog Carskog i Kraljevskog Veličanstva kraljevića Rudolfa, kćerci belgijskog kralja Leopolda II.

Od pl. kuće Poklon idemo cestom 100 m prema Istri, a potom šumskom cestom gdje nas markacija vodi širokim šumskim putom do livada i krških predjela, nakon kojih ponovno ulazi u šumu. Slijeva u šumi prilazi šumska cesta, pa markacija iz Brgudca, a zatim se cesta malo strmije penje na prijevoj između V. i M. Planika.

Popest ćemo se na Mali Planik (1259 m) - ljepši i širi vidik nego na Velikom Planiku, te se vraćamo na prijevoj. S prijevoja ima 8' po travnatoj kosini do Velikog Planika.

Veliki Planik (1272 m) najviši je vrh Ćićarije. Vrh je s istočne strane travnat i kamenit, a s drugih je strana šumovit. Vidik s vrha orijentiran je na Učku, Hrvatsko primorje i Gorski kotar.

Dalje nas staza vodi prema Koritima.

Na livadi pod liticom Brajkove stijene smjestio se nepresušni izvor pitke vode Korita iz kojeg se voda prelijeva u deset masivnih drvenih korita u čijem je podnožju poveća lokva bogata biljnim i životinjskim životom.
Ova je konstrukcija imala važnu funkciju u zahvatu vode za ljudsku upotrebu i napajanje blaga, zbog čega je ovo mjesto imalo iznimnu važnost za život lokalnog stanovništva.

Uz izvor je uređeno odmorište s kojega se pruža prekrasan pogled na planinski masiv Učke. Postavljene su i poučne table koje govore o kulturnom i prirodnom značaju ovog mjesta.

Nedaleko od izvorišta nalazi se planinarski dom “Na Koritima”.

 

Nakon Korita nam slijedi povratak na Poklon (4 h hoda).Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 20 kn
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 13.10.2017.

Oprema: Standardna planinarska oprema (dobre cipele), tekućina i hrana primjerena satima hodanja.
Napomena: Staza nije fizički zahtjevna, ali je potrebna dobra kondicija zbog dužine hoda (22 km). Uplate se vrše direktno vozačima prije ulaska u vozilo.

Vodiči: Damir Jelić (+385 99 376 53 70)
Poklon - Planik - Korita