Petehovac

Izlet za sve planinare

nedjelja 09.06.2024.


Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Vožnja autocestom Rijeka – Delnice, nastavak vožnje prema “Planinskom centru Petehovac”. Okupljanje svih sudionika planinarskog izleta na parkiralištu “Planinskog centra Petehovac”. Tu započinje planinarska tura. Priprema za planinarenje i polazak na stazu .

Planinarska ruta je zamišljena:

Ishodišna točka - Jagodina stijena - Štimčev vrh - Mali Petehovac - Pavlokove šute – Veliki Petehovac - Črmažov vrh – Ančikin vrh – Ivanov breg - Lovačka kuća Polane - "Planinski centar Petehovac".

Jagodina stijena (970 m n/v)

Lokalitet Jagodina stijena nalazi se u blizini (500 m od planinskog centra Petehovac). O Jagodinoj stijeni postoji pisana legenda iz 1934 g. djelo Milivoja Magdića - poznatog hrvatskog novinara i publicista koji je politički, društveno i spisateljski djelovao u prvoj polovini 20. stoljeća. Djelo govori o nesretnoj ljubavi mlade djevojke koja si oduzima život, skakanjem sa strme litice koja po njoj dobiva ime.

Štimčev vrh (1024 m n/v)

Nedaleko ispod vrha nalazi se vidikovac s kojeg se pruža veličanstven pogled na Delnice, Risnjak, Drgomalj, slovenski Snežnik, a u daljini i na slovenske Alpe.

Mali Petehovac (1105 m n/v)

Vrh je obilježen kamenom hrpom, metalnim tuljcem s upisnom knjigom i žigom. Vrh je šumovit i nema nikakvog vidika. Na vrhu se nalazi drveni stol sa dvije klupe.

Črmažov vrh (1104 m n/v)

Vrh je obilježen je manjom hrpom kamenja, pored koje se nalazi metalni stol sa klupom, sa metalnom kutijom u kojoj se nalazi upisna knjiga i žigom. Črmažov vrh dobio je ime po divljem luku (srijemuš ili črmaž) koji ima veći broj staništa na ovom vrhu. S Črmažovog vrha pruža se lijep pogled prema mrkopaljskom i delničkom kraju.

Pavlokove šute (984 m n/v )

Mjesto, ruševine nekadašnjih građevina, obilježeno metalnim tuljcem s upisnom knjigom i žigom.

Veliki Petehovac (1105 m n/v)

Vrh je obilježen metalnim tuljcem s upisnom knjigom i žigom. Vrh je šumovit i nema nikakvog vidika.

Črmažov vrh (1104 m n/v)

Vrh je obilježen je manjom hrpom kamenja, blizu koje se nalazi metalni stol sa klupom i metalnom kutijom u kojoj se nalazi upisna knjiga i žigom. Črmažov vrh dobio je ime po divljem luku (srijemuš ili črmaž) koji ima veći broj staništa na ovom vrhu. S Črmažovog vrha pruža se lijep pogled prema mrkopaljskom i delničkom kraju.

Ančikin vrh (1072m n/v)

Vrh je obilježen metalnim tuljcem s upisnom knjigom i žigom. Vrh je šumovit i nema nikakvog vidika.

Ivanov breg (1052m n/v)

Vrh je obilježen metalnim tuljcem s upisnom knjigom i žigom.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u predvečernjim satima
Cijena: 7 € (plaćanje vozaču u autu)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 04.06.2024.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena promjenjivim vremenskim uvjetima, za kretanje u prirodi i makadamskim putem.
Napomena: Uz prijavu napomenite da li vozite ili vam treba prijevoz, zbog organizacije prijevoza. Potrebno ponijeti hranu i piće u rusaku za višesatno kretanje u prirodi. Planinarska ruta je dio Delničke planinarske obilaznice. Zbog mogućnosti nabave Dnevnika kod prijave u tajništvu naglasiti zainteresiranost za Dnevnik. Cijena dnevnika je 5,30 €.

Vodiči: Tonček Kezele (+385 91 112 05 25)
Petehovac