Perun

Izlet za sve planinare

nedjelja 15.11.2020.


Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 5 sati hoda

Opis:

Nakon okupljanja na Delti krećemo automobilima prema Mošćenicama. Polazak s glavnog trga u Mošćenicama u 9h, odakle krećemo prema vrhu Perun (881 nm).

Na istočnim padinama Učke, proteže se dubok i tajnovit klanac koji skriva priču stariju od tisućljeća. Ovi obronci bili su od posebna značenja za prve slavenske doseljenike na Kvarner, a Perun je dobio ime po slavenskom bogu nebesa i gromova. Uz mitsku dimenziju ovog prostora, uživat ćemo u izuzetnoj ljepoti krajolika te uspomene na težak nekadašnji život ljudi ovoga kraja.

Vrh Perun ujedno je dio povijesno-mitološke i poučne staze Trebišća-Perun, koja nas kroz informativno-edukativne ploče upoznaje s elementima staroslavenske mitologije. Tu ćemo naići i na skulplturu boga Peruna, drveni totem koji simbolički prikazuje boga Peruna kako gleda na sve četiri strane svijeta.

Preko visoravni Petrebišća stižemo u Trebišća, selo skriveno u dubini kanjona, koje obuhvaća nekoliko tradicijskih objekata i ostatke nekadašnjeg mlina, okruženo hladom duboke šume i slapovima potoka.

Nakon odmora u ovom mitskog zaseoku, vraćamo se preko Grabrove u Mošćenice, srednjovjekovni gradić smješten na brežuljku, na nadmorskoj visini 175 m iznad Mošćeničke Drage, s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev, more i otoke.  Razgled stare jezgre i povratak u Rijeku u poslijepodnevnim satima.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 30 kn (vozaču)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 10.11.2020.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Prilikom prijave naznačiti jeste li vozač i koliko mjesta imate na raspolaganju.

Vodiči: Mirela Šenkinc (+385 91 555 17 39), Igor Korlević
Perun