Ogulinski Klek (1181 m)

zimski uspon Izlet za sve planinare

nedjelja 03.01.2016.


Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 3-4 sata hoda

Opis:

Grupa A: Uspon od Bjelskog do planinarskog doma "Klek" (1000 m): oko 1 sat hoda
Grupa B: Nakon dolaska do planinarskog doma, nastavlja do vrha Kleka.

Tradicionalni je prilaz iz sela Bjelskog na cesti Ogulin - Jasenak. Razmjerno je strm, ali je najkraći. Nakon 50' uspona kroz šumu stiže se do planinarskog doma Klek pod vršnom stijenom. Uspon od doma na sam vrh traje 30', a na usponu se treba mjestimično koristiti i rukama (postavljene su sajle za osiguranje). Uspon na vrh može biti za kišnog vremena ili po snijegu vrlo opasan. Na vrhu treba izbjegavati približavanje rubu stijene jer to može biti pogibeljno.

S vrha se pružaju lijepi vidici prema Ogulinu i jezeru Sabljacima, Bjelolasici, a pogled posebno privlače slikovite stijene Klečice.

Klek je istaknuta planina na rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina. To je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj. Ima oblik 3-4 km dugog hrpta strmih strana, na čijem vrhu je 200 metara visoka stjenovita glava. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klekova stijena ispod vrha bila je prva škola hrvatskih alpinista i u njoj je izveden velik broj prvenstvenih penjačkih uspona.

Oko 14 sati spuštamo se za Bjelsko te nastavljamo put za Ogulin. Svi zainteresirani posjećuju planinarski muzej.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: oko 19 sati
Cijena: 80 kn
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 29.12.2015.

Oprema: Obvezna prikladna odjeća i obuća za zimske uvjete. Za uspon na vrh poželjne su dereze (u slučaju snijega).

Vodiči: Boris Kurilić
Ogulinski Klek (1181 m)