Koranski planinarski put 2023.

Izlet za sve planinare

nedjelja 18.06.2023.


Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 5 - 6 sati

Opis:

Koranski planinarski put je kružna planinarska staza koja počinje kod nekadašnje osnovne škole u zaselku Gnojnice i vodi uz ponor Jovac i dalje kanjonom Korane, uz nekoliko živopisnih mlinica do mjesnog kupališta na Korani. Od kupališta staza oštro kreće prema Crkvenom, najvišom točkom puta (295 m) gdje se nalazi mjesna kapelica i ostaci crkve iz 15. stoljeća. Otuda staza nastavlja preko Crvenih stijena s kojih se pruža prekrasan pogled na Koranu i mlinice. Put nadalje vodi do škole.

Staza ima šest kontrolnih točaka a za obilazak je potrebno 6 sati. Svaki planinar prosječne kondicijske spremnosti može je obići u predviđenom vremenu. Na stazi nema tehnički zahtjevnijih dijelova.

Kontrolne točke:

KT1: Gnojnice, škola
KT2: Ponor Jovac
KT3: Zekčanov mlin
KT4: Salopekov mlin
KT5: Crkvina (295m)
KT6: Crvene stijene

Na povratku ovisno o slobodnom vremenu planiramo obići Rastoke.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 17 €
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 06.06.2023.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskom dobu. U Korani možemo se i okupati ali obzirom na današnje vremenske prilike biti će dobro i nogu umočiti.
Napomena: Na kupalištu uz Koranu možemo dogovoriti ručak. Čobanac je prošle godine bio izuzetno dobar stoga preporučam i ove godine. Cijena povoljna. Kod prijave obavezno navesti ako želite ručati.

Vodiči: Igor Korlević
Koranski planinarski put 2023.