Jasenovica (Platak) - 1338 m

zimski uspon Izlet za sve planinare

nedjelja 21.01.2024.


Polazak: u 7.45 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 4 - 5 sati hoda, ovisno o dubini snijega

Opis:

Malo prije 8 sati krećemo sa Delte prema Platku. Nakon kavice u malom domu na Platku (dom Sušak) krećemo prema našem odredištu, vrh Jasenovica. Hodat ćemo dužom verzijom turističke šetnice Jasenovica (plavo-bijele oznake). Krećemo u smjeru skijališta pa nastavljamo putem za Jelenc gdje se nakon 2.5 km odvajamo i skrećemo prema Jasenovici. Hodamo, nadamo se snijegom pokrivenom, makadamskom stazom sljedećih 2 km a onda se penjemo uzbrdo kroz bukovu šumu do vrha Jasenovica (1338 m). Sa vrha se pruža lijep pogled na sjevernu stranu i obližnje vrhove Nacionalnog parka Risnjak – Risnjak, Snježnik i Guslicu.
Nakon kratkog odmora na vrhu, razgledavanja i uzimanja pečata vraćamo se drugom, kraćom stazom do doma Sušak gdje slijedi odmor i okrepa.

Tzv. plava staza je dio Šetnica na Platku (uz žutu i zelenu stazu), kamenjakovog projekta realiziranog u suradnji sa Primorsko-goranskom županijom i Goranskim sportskim centrom.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 3 € (vozaču)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 16.01.2024.

Oprema: Planinarska oprema prilagođena zimskim uvjetima, voda i piće iz ruksaka, poželjno topli čaj, zimske gojzerice, čeona svjetiljka ... Tko ima neka uzme za svaki slučaj žabice ili dereze. Štapovi su dobrodošli.
Napomena: Molimo sve planinare koji imaju auto da to najave u prijavi za ovaj izlet i da autom dođu na Deltu gdje će se popuniti potreban broj vozila.

Vodiči: Mirta Grandić (+385 92 266 17 12 )
Jasenovica (Platak) - 1338 m