Drenin (380 m)

Izlet za sve planinare

nedjelja 16.02.2020.


Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko tri sata hoda

Opis:

U Crikvenici krećemo sa parkirališta ispod vijadukta, uz potok Dubračinu prema starom crikveničkom naselju Kotor. Kotor se spominje još u 14. stoljeću kada je bio u sastavu srednjovjekovnog gradića Grižane. Stanovnici Kotora bili su vrlo pobožni, na što upućuje velik broj zabilježenih crkava i bratovština. Do danas su sačuvane crkve Sv. Šimuna i Jude Tadeja, Sv. Jurja, Sv. Stjepana i Sv. Trojice. Miran život naselja, čiji su stanovnici bili vrsni zidari i kamenoklesari, poremetio je požar 1776. godine. Stanovništvo se seli prema moru, a središte župe postaje bivša pavlinska crkva na ušću Dubračine. Bio je to početak oblikovanja nekoliko sela smještenih bliže moru, iz kojih se tijekom 18. i 19. stoljeća razvila Crikvenica.

Nakon obilaska Kotora i kraće pauze uspinjemo se prema naselju Zoričići i kroz borovu šumu do završnog uspona na vrh Drenin (380 m). To je najviši vrh primorskog bila s kojeg se pruža pogled na Vinodol, Velebitski kanal, Kvarnerski zaljev i Učku.

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: poslijepodne
Cijena: 30 kn, plaća se direktno vozaču
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 11.02.2020.

Oprema: Osnovna planinarska oprema (hrana i piće iz ruksaka).
Napomena: Plaćanje vozaču u automobilu. Molimo sve vozače da se jave kod prijave te dođu na Deltu autima. Pa će se popuniti potreban broj automobila.

Vodiči: Sunčica Paurović (+385 98 936 26 42) i Silvio Kezele