Burni Bitoraj 2023.

Izlet za sve planinare

ponedjeljak 10.04.2023.


Polazak: u 9.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5 sati hoda

Opis:

Za uskršnji ponedjeljak odlučili smo se provjetriti na obližnjem vrhu Bitoraj, kojeg zbog jedne njegove osobitosti često nazivaju Burni Bitoraj. Nadamo se da ovaj put neće potvrditi svoj naziv.

Bitoraj je 1385 m visok planinski vrh masiva Velika Kapela s kojeg se pruža otvoren pogled na većinu okolnih vrhova od kojih su najpoznatiji Bjelolasica, Risnjak, Snežnik (SLO) i Vojak. Zbog svoje pozicije na granici kontinenta i mora izložen je stalnim zračnim strujama. Područje Bitoraja također je i poznato obitavalište medvjeda i drugih šumskih životinja.

Uspon prema vrhu moguće je započeti s različitih početnih točaka. Za ovu priliku izabrali smo pravac Vrata - Bitoraj. Vozila ćemo parkirati u blizini pilane i adrenalinskog parka u mjestu Vrata. Uspon koji traje oko 2 i pol sata započinjemo na visini od oko 770 mnv, a završavamo na vrhu od 1385 mnv, što znači da ćemo savladati visinsku razliku od 615 m. Na putu do vrha vidjeti ćemo Bitorajku, poznato planinarsko sklonište koje su prije par godina obnovila riječka planinarska društva okupljena u Riječki planinarski savez.

Vraćamo se istim putem.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 4 € vozaču
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 04.04.2023.

Oprema: Osnovna planinarska oprema

Vodiči: Dorotea i Davor Banić
Burni Bitoraj 2023.