Bojin Kuk - Veliko Rujno - Stap

Izlet za sve planinare

subota 18.07.2020.


Polazak: u 5.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: tehnički zahtjevna staza (sajle i klinovi)
Trajanje: prvi dan 5 h hoda + 2 h ferrata, drugi dan 8 h hoda

Opis:

SUBOTA:
U 5.00 sati krećemo iz Rijeke.

Oko 8 sati stižemo na parkiralište kod V. Vaganca te čekamo da vozači prebace automobile do Ljubotića gdje će naš put završiti.

Prije polaska za Bojin kuk posjetit ćemo nedavno izgrađenu ferratu. Ferrata je kratka ali ima super atraktivne detalje. Pristupiti mogu samo planinari sa kompletnom opremom. (Y, pojas, kaciga).

Kada se ponovno okupimo krećemo prema Bojincu. Dolazimo pod Bojin kuk (KT HPO 13.5., 1110 m) koji je tehnički težak za popeti, ali nagrađuje uporne nevjerojatnim vidicima. Vodič će na terenu procijeniti tko sve može pristupiti usponu.
Nakon spusta nastavljamo prema V. Rujnu gdje dolazimo do našeg domaćina koji nas čeka sa večerom.

Veliko Rujno nalazi se u srcu Velebita i poznato je svetište Majke Božje ili Velike Gospe koju štuje cijeli podvelebitski kraj. Zajedno s Malim Rujnom, najprostranija je velebitska visoravan koja se pruža u dužini od sedam i širini od jednog kilometra. Smješteno je u Parku prirode Velebit na nadmorskoj visini od oko 900 metara.

NEDJELJA:
Najkasnije u 8.00h krećemo preko visoravni Veliko Rujno pa dalje na zapad prema našem idućem odredištu, pl. skloništu Tatekova koliba na Stapu gdje ćemo se odmoriti i ručati (iz ruksaka). Usput ćemo se poigrati u krškom fenomenu, Kamenoj galeriji.

Nakon odmora nastavljamo se spuštati prema selu Ljubotić gdje nas čekaju auti. Kratko prebacivanje šofera po preostale aute na Vagancu i krećemo put Rijeke.

Kamena galerija je izuzetno lijepa kraška tvorevina koja oduševljava, prekrasnim kamenim oblicima, klancima i spiljama. Ona je prirodni fenomen našeg krša kao i Stapina. Bogatstvo različitih pojava i oblika čine ovaj prostor veoma zanimljivim, ne smo u estetskom nego i u znanstvenom pogledu.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u nedjelju u večernjim satima
Cijena: 100 kn prijevoz + 180 kn noćenje i večera u OPG-u. Plaća se direktno kod domaćina
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 30.06.2020.

Oprema: Ferrata set + osnovna planinarska oprema za dvodnevno planinarenje. Topla odjeća za noć, zaštita od kiše i od sunca. Vode 1-2 L. Po putu imamo dva izvora sa pitkom vodom. Hrana za drugi dan.
Napomena: Izlet je jako atraktivan te je izazov za svakog planinara. Kod prijave napomenuti ako ste voljni voziti. Prijava samo uz uplatu 100 kn u tajništvu ili net-bankingom. Broj polaznika ograničen na 16. Molim da se čim prije prijavite radi rezervacije smještaja.

Vodiči: Davor Miketa (091 643 6091)
Bojin Kuk - Veliko Rujno - Stap