Bojin kuk (1110 m) - Struge - Vaganski vrh (1757 m)

Izlet za sve planinare

subota 08.07.2017.


Polazak: u 5.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: teška staza
Trajanje: oko 8 sati hoda dnevno

Opis:

SUBOTA:

Krećemo u 5 iz Rijeke.

Oko 8 sati stižemo na parkiralište kod V. Vaganca te čekamo da vozači prebace automobile do parkinga u V. Paklenici gdje će naš put završiti.

Kada se ponovno okupimo krećemo prema Bojincu. Dolazimo pod Bojin kuk (KT HPO 13.5., 1110 m) koji je iznimno težak za popeti te zahtjeva korištenje Y kompleta radi sigurnosti. Vodič će na terenu procijeniti tko sve može pristupiti usponu.

Nakon spusta se upućujemo prema V. Rujnu gdje radimo pauzu kod crkve Velike Gospe (920 m).

Nakon kraćega odmora krećemo prema Buljmi i našem odredištu za taj dan, pl. skloništu "Struge". Budući da sklonište ima kapacitet od 15 ležajeva nosit ćemo i šatore. Ovdje postoji mogućnost spremanja toplog obroka na ognjištu. (Potrebno ponijeti sav pribor sa sobom)

Budući da sklonište ima ograničen kapacitet ležajeva, a ne postoji mogućnost rezervacije postoji vjerojatnost da nećemo imati mjesta za spavanje u zatvorenom. Iz tog razloga morate imati ili šator ili adekvatnu vreću za spavanje na otvorenom.

NEDJELJA:
Najkasnije u 8.00 krećemo prema najvišem vrhu Velebita, Vaganskom vrhu (KT HPO 13.6., 1757 m) nakon čega se spuštamo u kanjon Velike paklenice u čijem dnu nas čekaju naši auti.

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u nedjelju u večernjim satima
Cijena: 120 kn prijevoz + 30 kn ulaznica za NP
Prijave: u tajništvu Društva do 27.06.2017.

Oprema: Kompletna oprema za dvodnevno planinarenja. Navečer temperatura može pasti i do 5-6 stupnjeva pa računajte da ponesete i toplu odjeću (felpe, kape i sl.) Vreća za spavanje, šator, kabanica, Y set za uspon na Bojin kuk, lagane papuče za navečer, zaštitu od sunca (kapa, krema)
Napomena: Izlet je jako atraktivan te je izazov za svakog planinara. Radi sigurnosti uspon na Bojin kuk će biti dozvoljen samo planinarima sa adekvatnom opremom. Ostatak grupe će se odmarati u podnožju. Y set možete izajmiti u oružarnici društva. Ovaj put prijave zatvaramo iznimno 2 tjedna prije izleta pa vodite računa o tome. Kod prijave napomenuti ako ste voljni voziti i ako imate šator. Broj polaznika ograničen.

Vodiči: Davor Miketa
Bojin kuk  (1110 m) - Struge - Vaganski vrh (1757 m)