Alpska tura na Rabu - vrh Kamenjak (408 m)

Izlet za sve planinare

nedjelja 02.04.2023.


Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: Grupa A: 7 sati hoda; Grupa B: 3 sata

Opis:

Krećemo iz Rijeke (Jelačićev trg) u 6.00 uz jutarnju kava na trajektnom pristaništu ili na trajektu.

  • Grupa A  16 km (7 sati)

Nakon prelaska trajektom na otok Rab grupa A započinje planinarsku turu iz trajektnog pristaništa Mišnjak.

Stasa je kamenita s relativno blagim usponom a tura prolazi prekrasnim krajolicima većim dijelom uz more. Uz put obilazimo nekoliko uvala i zanimljivih krajobraza. Nakon prijeđenih 6,5 km od početne točke staza se uzdiše prema prvoj točki našeg uspona vrh Srednjak. Na ovoj dionici od uvale Valdiškala na dužini od 3,4 km do vrha Srednjak potrebno je savladati nadmorsku visinu od 300 m po vrlo grubom, teškom i oštrom kamenjaru. Dalje nastavljamo nešto lakšom dionicom puta u smjeru vrha Kamenjak.

Silazak je direktna ruta po Premužićevoj stazi prema Rapskom polju, naselju Mundanije i gradu Rabu. Ante Premužić osim poznate staze na Velebitu projektirao je i niz staza na otoku Rabu. Na silasku dolazimo do Vidilice dr. Tomaševića, od kuda je prekrasan vidik na grad Rab i na greben Osorščice na Lošinju.

  • Grupa B  10 km (3-4 sata)

Nakon prelaska trajektom na otok Rab grupa B nastavlja autobusom do grada Raba. Nakon kratke pauze kreću na uspon prema vrhu Kamenjak. Silazak je ista ruta do grada Raba kao i grupa A.

Vrh Kamenjak (408 m)

Kamenjak ili Straža je neprimjetno uzvišenje na sjeveroistočnom rubu vršne rapske visoravni, na mjestu gdje se greben počinje naglo obrušavati prema moru.  Posebno lijep vidik je prema gradu Rabu i Kvarneru, Velebitskom kanalu i masivu Velebita, kao i na cijeli vršni greben. Vrh je točka Hrvatske planinarske obilaznice.Prijevoz: autobus
Povratak: u kasnim večernjim satima
Cijena: 18 €
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 28.03.2023.

Oprema: Udobna planinarska odjeća prilagođena vremenskim uvjetima, hrana i voda iz ruksaka, dobre gojzerice za zahtjevan teren (kamen), zaštita od sunca,

Vodiči: Robert Bilandžija (+385 91 614 01 40)
Alpska tura na Rabu - vrh Kamenjak (408 m)