Hrvatska planinarska obilaznica (HPO)

Cijena 8 €

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je glavna i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Najduža je hrvatska obilaznica čiji je upravitelj Komisija za planinarske puteve Hrvatskog planinarskog saveza.

Hrvatsku planinarsku obilaznicu priredila je Komisija za planinarske putove HPS-a, a otvorena je 14. svibnja 2000. prigodom proslave 125. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

 

Obilaznica obuhvaća vrhove diljem države i neke posebnosti u hrvatskim planinama. Vrijeme obilaska kontrolnih točaka iz dnevnika nije ograničeno, a obilaznica nema zadane trase, pa je na svakom vlasniku dnevnika da sam odabere put do kontrolnih točaka iz dnevnika. Hrvatska planinarska obilaznica ima pet stupnjeva priznanja: zlatnu, srebrnu i brončanu značku, te posebno i visoko priznanje, a ona se dodijeljuju ovisno o broju obiđenih kontrolnih točaka.

 

Dnevnik sadrži opis obilaznice, pravila za ispunjavanje dnevnika, popis kontrolnih točaka i mjesta za žigove kontrolnih točaka. Obilaznik je dužan po primitku dnevnika upisati svoje osobne podatke čitkim velikim slovima i prilijepiti fotografiju.

 

Kontrolne točke:
Obilaznica ima 152 kontrolne točke (2015. god.) grupirane u 20 područja.

 

Priznanja: 

HPO ima šest stupnjeva priznanja:

  • Za brončanu značku treba obići potrebne kontrolne točke iz 10 područja i ukupno najmanje 25 kontrolnih točaka. Posjetitelj prema vlastitim željama izabire područja i potrebne kontrolne točke unutar njih.
  • Za srebrnu značku potrebno je obići potrebne kontrolne točke iz 15 područja i ukupno 50 kontrolnih točaka. Jedina obavezna točka za srebrnu značku je Dinara, a obilazak se dokazuje fotografijom na vrhu (žig nije dovoljan!).
  • Za zlatnu značku treba obići 75 kontrolnih točaka (potrebne kontrolne točke iz svih 20 područja i ostale KT po vlastitom izboru).
  • Za posebno priznanje treba obići 100 kontrolnih točaka (uvjeti za zlatnu značku i još 25 kontrolnih točaka po vlastitom izboru).
  • Za visoko priznanje treba obići 125 kontrolnih točaka (uvjeti za posebno priznanje i još 25 KT po vlastitom izboru).
  • Za najviše priznanje treba obići 150 kontrolnih točaka (uvjeti za visoko priznanje i još 25 kontrolnih točaka po vlastitom izboru).

 

Poveznice:

- HPS - Hrvatska planinarska obilaznica

- Kontrolne točke

- Stanje žigova

- Popis obilaznika