Zimski uspon na Sv. Brdo (1751 m), Južni Velebit

zimski uspon Visokogorski izlet

subota 16.03.2024.


Polazak: u 5.00 h
Mjesto polaska: Parkiralište kod Prime (Škurinje)

Težina: teška staza
Trajanje: prvi dan oko 8 sati hoda, drugi dan oko 8-9 h hoda

Opis:

Pozivamo vas na atraktivnu dvodnevnu zimsku turu na Sv. Brdo, južni Velebit. Tura je namijenjena za sve planinare koji posjeduju znanja, vještine i opremu za kretanje u zimskim uvjetima, izvrsnu kondiciju i malo avanturističkog duha.

SUBOTA:

Okupljanje na parkingu ispred Prime (Škurinje) te polazak najkasnije u 05.00h. Planirani polazak na turu je najkasnije u 09.00h sa parkinga NP Paklenica.
Kanjonom Velike Paklenice se uspinjemo prema našem odredištu, skloništu Vlaški grad gdje noćimo.
Napominjem da noćenje u planinarskom skloništu može biti izazovno. Ne postoji mogućnost rezervacije smještaja te ćemo iz tog razloga  nositi i šatore kako bismo si osigurali smještaj u slučaju popunjenosti skloništa.

 

NEDJELJA:

Najkasnije u 07.00 nastavljamo sa našom turom i krećemo se prema cilju ture, vrhu Sveto Brdo nakon čega se spuštamo nazad do našeg polazišta, parking Velike Paklenice. Na povratku ćemo se zaustaviti u planinarskom domu Paklenica gdje postoji mogućnost dobivanja toplog obroka. Planirani povratak do auta je do 18 h.

Povratak u Rijeku je planiran u večernjim satima.

STATISTIČKI PODACI:

Dužina puta Rijeka - Paklenica: 180 km
Dužina staze Paklenica - Sveto Brdo: oko 14 km, cca. 1700 vm uspona
 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u nedjelju u večernjim satima
Cijena: Prijevoz na bazi 4 auta: 22 €
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 05.03.2024.

Oprema: Kompletna oprema za zimsko planinarenje: pojas, kaciga, dereze, cepin, krplje, štapovi, zimske vreće za spavanje, šatori u dogovoru sa ostalim sudionicima, podloške za spavanje + ostala osobna oprema. Hrana je iz ruksaka, vode minimalno 4 l za oba dana.
Napomena: Zbog zahtjevnosti ture i nemogućnosti osiguranja smještaja broj sudionika je ograničen na 14. Vodič ima pravo uskratiti sudjelovanje planinarima za koje smatra da nisu adekvatno spremni za ovu turu. Ulaznica za NP Paklenica iznosi 8 € za dva dana uz predočenje planinarske iskaznice, plaćanje na ulazu.

Vodiči: Davor Miketa (+385 91 643 60 91), Filio Žic