Vremščica i Škocjanske jame (SLO)

Izlet za sve planinare

nedjelja 06.11.2022.


Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 6 sati hoda

Opis:

Velika Vremščica (1027 m)

Sa parkirališta Volče staza u početku vodi širokom makadamskom cestom u dužini 150 metara do većeg proširenja ispred vodospreme. Od vodospreme staza blagim usponom vodi kroz borovu šumu.

Nakon pola sata hoda, staza izlazi na šumsku cestu koja dalje vodi kroz bukovu šumu sve do mjesta na kojem se planinarski putovi razdvajaju. Nakon desetak minuta hoda izlazi se iz šume na travnati proplanak sa lijepim vidicima.

Kapelica Svetog Urbana, smještena je 500 m ispod samog vrha Vremščice.

Na vrhu se nalazi geodetski stup na kojem je ugrađen žig i limena kutija s upisnom knjigom (KT SPP). S vrha se dobro vide Dolomiti, Nanos, Slavnik, Snežnik, Kamniško-Savinjske, Julijske Alpe i Jadransko more.

Nakon podužeg uživanja slijedi dugačak silazak prema Škocjanu. Prvi dio silaženja je uglavnom grebenski i postepen, potom slijedi strmi silaz preko Gabrške gore, a prelaskom željezničke pruge put je potpuno položen. Prolazimo područjem koje se zove Ležeški Gabrk na kojem se nalazi sportski aerodrom. Nakon prelaska ceste za Divaču, stižemo u mjesto Betanija.

Nakon nešto više od 3 sata silaska stižemo u Škocjan odnosno do parkinga i mjesta ulaska u Škocjanske jame.

Škocjanske jame

Škocjanske jame jedinstveni su prirodni fenomen, tvorevina rijeke Reke. Rijeka Reka izvire ispod Snežničke visoravni i površinski teče oko pedeset i pet kilometara. Dolaskom u krš, odnosno vapnenačku površinu, rijeka ne samo da produbljuje svoje korito erozijom, već i korozijom – otapa vapnenac.

Zbog svoje iznimne važnosti Škocjanske jame su 1986. godine upisane na UNESCO-ov popis svjetske prirodne i kulturne baštine. Time je iu međunarodnim znanstvenim krugovima prepoznata važnost Jama kao jednog od prirodnih bogatstava planeta Zemlje.

Vođena tura traje oko 1,5-2 sata. Hodamo oko 3 km i penjemo se oko 500-800 stepenica. Temperatura u jamama je oko 12 °C.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 100 kn + 16 € ulaz u Škocjanske jame / 12 € studenti i umirovljenici iznad 65 god. / 7,5 € djeca od 6-17 god.
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 02.11.2022.

Oprema: Standardna planinarska oprema, obavezne gozjerice zbog skliskog terena i kišobran/šuškavac za Škocjanske jame. Preporuča se nositi maske prilikom razgleda.
Napomena: U Škocjanskim jamama prelazimo oko 500-800 stepenica, te je potrebna fizička pripremljenost.

Vodiči: Damir Jelić (+385 99 376 53 70)
Vremščica i Škocjanske jame (SLO)