Veliki Sadikovac (1286 m ) i Konjevača (1381 m)

Izlet za sve planinare

nedjelja 04.08.2019.


Polazak: u 5.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: 6 - 7 sati

Opis:

Nakon okupljanja na Delti, slijedi polazak prema Karlobagu. Usput stajemo u Sv. Jurju. 

Veliki Sadikovac (1286 m)

Sadikovac je najsjevernija skupina vrhova Južnog Velebita, jugoistočno od Baških Oštarija, a sastoji se od dva glavna vrha odvojena travnatim sedlom. Sam vrh je obilježen gomilom kamenja i natpisom imena i visinom vrha. S vrha se pruža lijep pogled u svim smjerovima. Prilaz mu je tehnički jednostavan, bez ikakvih prepreka.

Planinarenje započinje na prijevoju Takalica (na početku Oštarijskog polja). Markirana planinarska staza odmah vodi u gustu prekrasnu staru bukovu šumu. Djelovanjem surovih vremenskih prilika, oštrih zima, tučene burom i pritiskane teškim snježnim pokrivačem, bukve su čvornate i savijene. Djeluju kao da plešu. Nevjerojatna ljepota šume traje i traje, da bi je zatim, izlaskom na čistinu zamijenila ljepota širokih i neponovljivih velebitskih panorama.

Travnati hrbat je dugačak par stotina metara, a Veliki Sadikovac je na njegovom istočnom kraju.

  • prijevoj Takalice - V. Sadikovac 1.30 h 

Konjevača (1381 m)

Konjevača je jedan od najzahtjevnijih ali i najatraktivnijih vrhova i jedna od kontrolnih točaka planinarske obilaznice “Lički gorski biseri”.

Put nastavljamo spustom preko travnatog sedla i kroz šumu te usponom, također kroz šumu. Ovaj dio izleta je teži, ali vrijedi truda. Na vrhu je mala piramida od naslaganog kamenja. Pogled koji se pruža s Konjevače je neprocjenjiv, na Jadransko more i cijeli niz velebitskih vrhova.

  • Sadikovac (1286 m) – križanje pod Konjevačom (955 m) 1.15 min – vrh Konjevače (1381 m) 1.15min.

Povratak istim putem.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 100 kn
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 30.07.2019.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena promjenjivim vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše. Hrana iz ruksaka.
Napomena: Uplate na račun ili u tajništvu. Kod prijave molimo da se jave vozači.

Vodiči: Tonček Kezele, Silvio Kezele