Veliki Kobiljak

Izlet za sve planinare

nedjelja 17.10.2021.


Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 4 sata hoda

Opis:

Vožnja autocestom Rijeka - Vrata te lokalnom cestom Vrata – Fužine – Lič.

Planinarska tura započinje u iz naselja Lič preko zaselka Podkobiljak,  šumskim putem krećemo kroz šumu do pod sam kameniti vrh Kobiljaka. Ova dionica je mjestimično jako strma. Završni uspon vodi oštrije po kamenjaru do samog vrha Velikog Kobiljaka. Na ovoj dionici, pri usponu, povremeno se mora pomagati rukama.

Planina Kobiljak je u naravi kameniti greben koji je obrastao gustom šumom. Iz njega izviruje nekoliko vrhova viših od tisuću metara.

Kobiljak omeđuje južnu stranu Lič polja i strši iznad ponora rječice Ličanke i sela Podkobiljaka, a nalazi se na razdjelnici Gorskoga kotara i Hrvatskog primorja.

Zanimljivo je da vrh koji planinari smatraju najvišim, na koji vode markacije i koji je KT HPO-a nije najviši vrh brda Kobiljaka. Naime, šumovita Kanculova glavica, koja se nalazi jugoistočno od Kobiljaka jedan je metar viša (1120 m).

Na vrhu je metalni tuljac s upisnom knjigom a pored njega, u kamen je ugrađen planinarski žig. Vrh je označen natpisom na kamenu.

S vrha su otvareni vidici u svim smjerovima a posebno je upečatljiv onaj na naselja Lič i Fužine, te vrhove Bitoraj i Viševicu.

Kobiljak je kota HPO, Hrvatske planinarske obilaznice.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: prijevoz 50 kn (vozaču)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 12.10.2021.

Oprema: Osnovna planinarska oprema prilagođena promjenjivim vremenskim uvjetima.
Napomena: Uzmite sa sobom u ruksaku hranu i piće.

Vodiči: Tonček Kezele (+385 91 112 05 25)
Veliki Kobiljak