Uskrsni ponedjeljak u Istri - Minjera -

Izlet za sve planinare

ponedjeljak 22.04.2019.


Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 3,5 - 4 sata hoda

Opis:

Pješačka staza otvorena je još 2009. godine  Na cesti Buzet – Livade kod skretanja za Sovinjak parkiramo pored mosta. 

Na samom početku staze je putokaz za rudnik do kojeg dolazimo nakon dvjestotinjak metara laganog uspona. Pješačka staza dobila je ime po rudnicima Minjera. Prema zapisima, ruda se na području Minjere eksploatirala još u 16. st. Iz rudnika je vađen piritni boksit. Postrojenje za preradu rude na Minjeri izgradio je mletački poručnik Pietro Turrini 1780. godine. Prerada se u ovoj tvornici stipse i sumporne kiseline djelomično održala sve do 1856. godine, kada je zatvorena.

Staza je markirana pa ne postoji šansa da se izgubimo. Put nam presijeca potok kojeg u nekoliko navrata prekoračujemo. Dolazimo do sela Brkani. Okolo su uređeni vinogradi i maslinici. Dalje vodi kolski put do sela Podrebar. Vidi se da je selo od par kuća nastanjeno ali nigdje nikoga. Putem kroz selo dolazimo na asfaltiranu cestu koja nas vodi u podnožje brežuljka.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 50 kn
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 12.04.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema i gležnjače.
Napomena: Po završetku planinarenja odlazak na zajednički ručak. Cijena ručka po primjerenim cijenama. Na ručku obilježavanje pete godišnjice osnivanja Odsjeka veterana. Kod prijave obavezno je izjasniti se tko je za ručak.

Vodiči: Igor Korlević (+385 91 25 666 11)
Uskrsni ponedjeljak u Istri [nl] - Minjera -