Sveta Gera/Trdinov vrh (SLO)

Izlet za sve planinare

nedjelja 23.07.2017.


Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Sveta planina... Vjerojatno je najpoznatija široj javnosti po spornoj granici između Hrvatske i Slovenije, koja ni dan danas nije riješena.

Zanimljiva planina s dva naziva, dvije crkve, jednim TV odašiljačem, jednom geodetskom piramidom…, i jednom zgradom u kojoj je slovenska vojska.

Vrh Sveta Gera najviši je vrh Žumberačkog gorja, Gorjanca i sjeverozapadne Hrvatske, ali i granica Hrvatske i Slovenije.

Dok Slovenci vrh zovu Trdinov vrh prema svom književniku Janezu Trdini, hrvatsko ime za vrh je Sveti Ilija. Taj naziv je gotovo zaboravljen danas te se češće koristi stari slovenski naziv Sveta Gera.

Vrh je širok valovit proplanak dug oko 300 m, smjera istok – zapad, 1178 m visok (prema nekim izvorima 1181 m). Najviša točka planine, nalazi se na hrvatskoj strani, označena je 15 metara visokim betonskim geodetskim stupom s ljestvama.

S hrvatske strane nalaze se natkriveni ostaci grkokatoličke crkve Svetog Ilije, gdje je uređeno jednostavno planinarsko sklonište.

Dvadesetak metara dalje, sa slovenske strane, nalaze se crkva Sv. Jere iz 15. stoljeća.. U blizini je 94 m visok telekomunikacijski toranj, na čijoj ogradi se nalazi metalna kutija s upisnom knjigom i žigom „Transverzale PD RTV Ljubljana“.    

Put autobusom na relaciji Rijeka - (Slovenija) Vinica - Črnomelj - Metlika - Novo Mesto - Gabrje             

Pješačenje započinjemo u centru sela Gabrje (368 m), asfaltnom cesta, makadamom, šumskom stazom za 1 h dolazimo do planinarskog doma "Pri Gospodični na Gorjancih" (822 m). Dom je lijep i uređen, s bogatom i jako ukusnom ponudom hrane i pića. Dom se nalazi ponad studenca Gospodična, koji je zaštićen kao povijesna i prirodna znamenitost. Za vodu iz studenca Janez Trdina, slovenski spisatelj i veliki zaljubljenik u Gorjance i podgorske gorice, zapisao je u svojoj bajci da ima moć pomlađivanja te da je „slajša od medu in malvazije“.

Na vrh Sv, Gere dolazimo za 1 h. Krećemo prema domu Sv. Miklavž gdje stižemo za 1 sat. Povratak preko doma Gospodična u Gabrje, oko 2,30 h.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 100 kn
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 21.07.2017.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, osobna iskaznica ili putovnica, hrana iz ruksaka, a može se individualno piće i jelo konzumirati u planinarskim domovima.
Napomena: Kondicijski srednje zahtjevno, a tehnički nezahtjevno.

Vodiči: Tonček Kezele, pomoćni Žarko Fištrek
Sveta Gera/Trdinov vrh (SLO)