SPP samoborskog gorja i plešivičkog vinogorja

Odsjek za veterane

nedjelja 16.10.2016.


Polazak: u 6.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: 4-5 sati hoda + ostalo

Opis:
Seniorski planinarski put (SPP) povezuje kroz 4 kontrolne točke samoborsku i jaskansku stranu Samoborskog gorja, prelazeći prijevoj Poljanice, 580 mnv.
Ovu obilaznicu osmislila je sekcija Seniora HPD "Zagreb-Matica" kao prikladnu pješačku turu ljeti i zimi za planinare starije životne dobi.
Zbog svojih prirodnih ljepota i prekrasnih vidika, SPP međutim rado posjećuju i mnogi drugi planinari i izletnici.

Put se može proći za četiri do pet sati umjerenog hoda i ugodan je za sve planinare, pa i starije seniore.

Uz trasu SPP-a nalazi se nekoliko vrijednih povijesno kulturnih objekata: stari mlin vodenica u selu Gornje Rude (298 mnv), župna crkva Sv. Leonarda iz 1735. g. s nekadašnjim franjevačkim samostanom u selu Kotari, kapelica Majke Božje Poljaničke iz 1825. g. na Poljanicama, nekadašnji hotel Horvat s kulom vidikovcem sagrađen pred oko 100 godina u selu Plešivica, župna crkva Sv. Jurja u Plešivici spominjana od 1334. g. kao gotička, a barokizirana od 1768. g., pa crkva Sv. Franje Ksaverskog u Donjoj Plešivici, itd.

Na startu u Gornjim Rudama na početnoj točki kod mlina (KT1); sudionici koji dolaze vlastitim (ili javnim) prijevozom uplaćuju startninu na licu mjesta u iznosu od 10,00 kn, koja uključuje konzumaciju graha na odmorištu na Poljanicama. Ovdje možete kupiti dnevnik SPP-a (30 kn) i prigodne majice (prilozi 40 kn).Prijevoz: autobus
Povratak: U večernjim satima
Cijena: 100 kn
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 11.10.2016.

Oprema: Poželjno vode prema vlastitim potrebama, gojzerice, zaštita od kiše, vjetra.
Napomena: Startnina 10 kuna (uključuje konzumaciju graha).

Vodiči: Danilo Harbić (+385 97 769 19 63)