Proljeće na Biokovu 2023.

Izlet za sve planinare

subota 27.05.2023.


Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: približno 8 sati hoda dnevno

Opis:

Opis: Predviđeno trajanje ove planinarske ture je 4 dana tijekom kojih planiramo obići sve istaknutije vrhove i planinarski zanimljive lokacije središnjeg i zapadnog dijela Biokova. Ciljani vrhovi Sv. Jure (1762 mnv), Sv. Ilija (1642 mnv), Šćirovac (1619 mnv), Veliki Šibenik (1467 mnv), Vošac (1421 mnv) i Kimet (1536 mnv) ujedno su i kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice, a značajan dio predviđene ture prolazi trasama Biokovske planinarske staze. Smještaj i noćenje za cijelo vrijeme trajanja ture bit će u planinarskoj kući Slobodan Ravlić na Lokvi koja je odlična polazišna točka za sve navedene vrhove.

1. dan: u karavani vozila vozimo se do Žute Lokve i dalje autoputom do čvora Zagvozd gdje je izlaz za Makarsku i park prirode Biokovo. Nakon kupnje ulaznica za park prirode vozimo se uskom i zavojitom biokovskom cestom do planinarske kuće Pod Sv. Jurom (1594 mnv) gdje parkiramo automobile. Put sa stajanjima od Rijeke do Kuće pod Sv. Jurom traje oko 6 sati. Nakon kraćeg odmora i pripreme penjemo se na Sv. Juru, najviši vrh Biokova i drugi najviši vrh Hrvatske gdje uživamo u vidicima na sve strane. Istim putem vraćamo se do parkinga. Automobilima se zatim vraćamo do Doma pod Vošcem (trenutno u fazi restauracije, oko 1300 mnv) na predjelu Kupušnjak odakle planinarimo do vrha Vošac na kojemu se nalazi planinarska kuća Toni Rosso. Nakon uživanja u nezaboravnim vidicima na more i otoke nastavljamo po mrežastom biokovskom kršu do planinarske kuće Slobodan Ravlić na Lokvi (1467 mnv) koja će nam biti baza idućih nekoliko dana.
Planirano vrijeme hoda (bez odmora): 3 h; visinska razlika uspona: oko 500 m; dužina
puta: 6,5 km

2. dan: Nakon ranog ustajanja, planinarimo preko mnogih ponikava i međuvrhova do vrha Sveti Ilija, trećeg najvišeg na Biokovu i jednog od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Nakon odmora nastavljamo put priječeći vrlo oštar i uzak, ali i vrlo atraktivan greben do vrha Šćirovac (Miletnjak), jednog od najteže dostupnih vrhova Hrvatske planinarske obilaznice. S vrha se, slično kao i sa Sv. Ilije, pružaju nezaboravni vidici u svim smjerovima. Povratak do p.k. Slobodan Ravlić na Lokvi je putem dolaska.
Planirano vrijeme hoda: 9 h; visinska razlika uspona: oko 850 m; dužina puta: 16 km

3. dan: Nakon zasluženog odmora i doručka krećemo prema visoravni Motika gdje se nalazi i istoimeni vrh (1472 mnv, KT BPS) s kojeg se pruža lijep pogled na greben Sv. Ilije kojim smo prošli dan ranije, kao i na dalmatinsku obalu i otoke u podnožju. S Motike odlazimo prema vrhu Veliki Šibenik s impresivnim vidikom na makarsko primorje. S vrha Velikog Šibenika spuštamo se prema prijevoju između Malog i Velikog Borovca te natrag kružnim putem do planinarske kuće. Nakon odmora i okrjepe moguć je i posjet rjeđe posjećivanom vrhu Štropac (1451 mnv).
Planirano vrijeme hoda: 5-7 h; visinska razlika uspona: 300-600 m; dužina puta: 8-12
km

4. dan: Napuštamo Kuću na Lokvi i vraćamo se do Doma pod Vošcem gdje smo prvi dan ostavili automobile. Autima odlazimo do područja Ravne vlaške i posjećujemo turističku atrakciju vidikovac Nebeska šetnica – "Skywalk" (1228 mnv) od kuda kreće i uspon na posljednji planinarski cilj ove ture - Kimet, najviši biokovski vrh na velikom krševitom području JI od Sv. Jure. Istim putem vraćamo se natrag do Ravne vlaške čime i završava naša četverodnevna (avan)tura. Zainteresirani po povratku mogu posjetiti biokovski botanički vrt Kotišina i interpretacijski centar Veliki kaštel koji se nalaze 10-ak minuta vožnje od glavnog ulaza u park prirode ili se okupati na nekoj od brojnih plaža  Makarskog primorja.
Planirano vrijeme hoda: 5-6 h; visinska razlika uspona: 400 m; dužina puta: 10 km

***********

Težina staze: kondicijski veoma zahtjevan izlet. Iako visinske razlike dnevnih uspona između polazišta i odredišta nisu prevelike, biokovski mrežasti krš odlikuje se brojnim ponikvama i uzvišenjima zbog čega je u konačnici ukupna visinska razlika puta višestruko veća od onoga što pokazuju apsolutne visinske razlike.
Tehnički je nešto zahtjevniji vrlo uzak i ispostavljen greben između Sv. Ilije i Šćirovca koji zbog toga nije preporučljiv za vrtoglave. Određeni dijelovi predviđenog puta slabo su markirani ili nemarkirani. Sve staze prolaze surovim krškim terenom.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: 30.05.2023. u kasnim večernjim satima
Cijena: 100,00 € / (753,45 kn) smještaj, prijevoz, ulaznica u PP. Uplata akontacija 50,00 € kod prijave na izlet. Obavezno naznačite putujete li vlastitim automobilom. Moguća korekcija cijene za kasne prijave.
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 16.05.2023.

Oprema: Kompletna oprema za četverodnevnu planinarsku turu: hrana za 4 dana, voda, zamjenska odjeća za 4 dana i promjenjive vremenske uvijete (čarape, gaćice, brzosušeće majice, majice dugih rukava, jakna ili vjetrovka, flis…), vreća za spavanje, planinarski štapovi, kabanica, kapa ili šešir, naočale, zaštitna krema protiv sunca, čeona lampa, higijenski pribor, toalet papir, suhe i vlažne maramice, komplet prve pomoći, zviždaljka, kompas, važeća planinarska iskaznica za 2023., planinarski dnevnici.
Napomena: Planinarska kuća Slobodan Ravlić na Lokvi opremljena je strujom, pitkom vodom i kuhinjom (plin), a svu hranu za 4 dana potrebno je ponijeti sa sobom u ruksaku. Kapacitet kuće je 22 osobe, što je i maksimalan broj sudionika ove ture. Kuća nema riješen sanitarni čvor.

Vodiči: Robert Bilandžija (+385 91 614 01 40 )i Filip Kardum (+385 92 405 67 54)
Proljeće na Biokovu 2023.