Preradovićev vrh - špilja Vrelo

Izlet za sve planinare

nedjelja 28.06.2015.


Polazak: u 7.15 h
Mjesto polaska: željeznički kolodvor Rijeka

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4 sata hoda

Opis:

Okupljanje na željezničkom kolodvoru u 07.00 h i kupnja voznih karata. Polazak vlaka u 7.26 h. Put vlakom do Fužina. Jutarnja kava. Produžujemo do odmorišta Čoka uz jezero Bajer. Uspon na Preradovićev vrh (892 m), s kojega se pruža prekrasan pogled na jezera Bajer i Lepenicu, Ličko polje, mjesta Lič i Fužine. Staza do vrha izgrađena je već u 19. stoljeću i to je bilo prvo uređeno šetaliąte u fužinarskom kraju! Predah na vrhu. Nastavak puta "Stazom jelena" do špilje "Vrelo". Špilja Vrelo u Fužinama otkrivena je slučajno pedesetih godina prošloga stoljeća kod izgradnje akumulacijskog jezera Bajer. Starost joj se procjenjuje na 3,5 - 4 milijuna godina.
Iako je dugačka samo 300 metara, izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima. Osobitu vrijednost špilji daje voda - na samo pedesetak metara nalazi se prekrasan gorski izvor, jezero i ponor koji je čine posebno atraktivnom. Bistar i hladan gorski potok je iz porječja rijeke Ličanke i u izrazito kiąnim razdobljima poplavljuje ąpilju.
Špilju Vrelo zbog svojih ljepota često nazivaju i "Postojna u malom". Špilja je uređena za posjete i obnovljena novom rasvjetom i pješačkom stazom s mostićima 1998. godine. Zbog blage konfiguracije terena, bez ijedne stepenice, jedina je turistički uređena špilja u Europi koju mogu posjetiti svi uzrasti, djeca, stariji pa čak i invalidi u kolicima. Nakon razgledavanja špilje, povratak u Fužine i kolodvor.Prijevoz: vlak
Povratak: oko 18.18 h na željeznički kolodvor Rijeka
Cijena: vlak 40 kn + špilja 30 kn
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 26.06.2015.

Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Hrana i piće iz ruksaka!

Vodiči: Tonček Kezele (+ 385 91 112 0525)