Premužićeva staza (Zavižan - Rossijeva koliba - Alan)

Izlet za sve planinare

nedjelja 04.10.2020.


Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6 do 7 sati hoda

Opis:

Okupljanje na trgu bana Jelačića i polazak u 6:00. Vožnja po magistrali do parkirališta ispod planinarskog doma na Zavižanu, uz usputnu kavu i čaj. 

Zavižan - Rossijeva koliba

Na Premužićevu stazu krećemo od Zavižana te nakon 2,5 sati hoda stižemo u Rožanske kukove i prve točke našeg izleta Rossijeve kolibe (1580 m). Uz nekoliko usputnih zaustavljanje za odmor i uživanje u pogledu, mogući su usponi na Veliki Zavižan (1676 m) i  Gromovaču (1676 m).

Rossijeva koliba - Planinarska kuća Alan

Nakon dužeg odmora u srcu Rožanskih kukova nastavljamo put prema drugom i završnom cilju našeg izleta planinarska kuća Alan (1340 m). Mogući usputni usponi su Crikvenu (1641 m) i Seravski vrh (1661 m) za još malo uživanja u prekrasnim pogledima.

Nakon odmora u planinarskoj kući i okolici ukrcavamo se u autobus i krećemo nazad u smjeru Rijeke, povratak planiran u večernjim satima.

Ukupna dionica izleta 16 km + usputni usponi na obližnje vrhove.

Premužićeva staza 

Stazu je projektirao i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita. Kasnije su je, graditelju u čast, hrvatski planinari prozvali njegovim imenom. Izgrađena je u periodu od 1930. do 1933. godine.

Dio staze koju prolazimo u našem izletu nalazi se u nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Ovo je ujedno za mnoge planinare i najljepši dio cijele Premužićeve staze jer se provlači kroz labirint Rožanskih kukova a vodi nas malo po sjevernim padinama (pogled na Liku), a malo po južnim padinama planine (pogled na more). Osim toga, ovo je i najviši dio staze (najviša točka staze je na 1620 m).

Uz stazu je postavljeno 26 poučnih ploča (poveznica na sadržaj ploča).Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 90 kn (prijevoz) + 30 kn (ulaznica)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 30.09.2020.

Oprema: Osnovna planinarska oprema i ostala oprema ovisno o vremenskim uvjetima. Hrana i voda (minimalno 3 litre vode) iz ruksaka. Maskica u autobusu.
Napomena: Članska iskaznica HPS-a (za ostvarivanje popusta na ulaznice u NP Sjeverni Velebit).

Vodiči: Robert Bilandžija +385(91) 6140-140
Premužićeva staza (Zavižan - Rossijeva koliba - Alan)