Petehovac (Delnička planinarska obilaznica)

Izlet za sve planinare

nedjelja 16.04.2023.


Polazak: u 6.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6-7 sati hoda

Opis:

Okupljanje svih sudionika planinarskog izleta na parkiralištu trgovačkog centra, Super Konzum, ulica Podštore 1, Delnice, gdje započinje planinarska tura.

Petehovac je brdo koje se uzdiže jugoistočno od grada Delnica s nekoliko vrhova preko 1000 m.

Na tom području je nekada obitavao veliki broj Peteha, delničko ime za tetrijeba. S vremenom su tetrijebi nestali, ali je ime vrha ostalo.

Planinarska ruta je zamišljena:

Ishodišna točka - Lokanova voda - jama Grijalica - izvor Jezerka - Mali Petehovac - Pavlokove šute - Črmažov vrh - Lovačka kuća Polane - Štimčev vrh - Jagodina stijena - "Planinski centar", smještajno-ugostiteljski objekt - povratak do ishodišta.

Ukupna dužina staze oko 20 km.

Jama grijalica (892 m n/v )

Jama Grijalica se nalazi uz samu stazu. Na bukvi uz ograđenu jamu postavljena je ploča s oznakom imena, nadmorske visine (892 m n/v ) i dubine jame (28 m). Zimi iz jame izlazi vodena para – topli zrak, po čemu je i dobila ime Grijalica. Zimi oko jame snijeg je otopljen.

Mali Petehovac (1105 m n/v)

Vrh je obilježen kamenom hrpom, metalnim tuljcem s upisnom knjigom i žigom. Vrh je šumovit i nema nikakvog vidika. Na vrhu se nalazi drveni stol sa dvije klupe.

Črmažov vrh (1104 m n/v)

Vrh je obilježen je manjom hrpom kamenja, pored koje se nalazi metalni stol sa klupom, sa metalnom kutijom u kojoj se nalazi upisna knjiga i žigom. Črmažov vrh dobio je ime po divljem luku (srijemuš ili črmaž) koji ima veći broj staništa na ovom vrhu. S Črmažovog vrha pruža se lijep pogled prema mrkopaljskom i delničkom kraju.

Jagodina stijena (970 m n/v)

Lokalitet Jagodina stijena nalazi se u blizini (500 m od planinskog centra Petehovca). O Jagodinoj stijeni postoji pisana legenda iz 1934 g. djelo Milivoja Magdića - poznatog hrvatskog novinara i publicista koji je politički, društveno i spisateljski djelovao u prvoj polovini 20. stoljeća. Djelo govori o nesretnoj ljubavi mlade djevojke koja si oduzima život 1919, skakanjem sa strme litice koja po njoj dobiva ime.

Štimčev vrh (1024 m n/v)

Nedaleko ispod vrha nalazi se vidikovac s kojeg se pruža veličanstven pogled na Delnice, Risnjak, Drgomalj, slovenski Snežnik, a u daljini i na slovenske Alpe.

Spustom od „Planinskog centra“, po skijalištu podno žičare/vučnica, prolazimo kroz šumski prosjek – nekadašnje skijaške staze koja vodi do podnožja padine, do vidljivih ostataka donje postaje nekadašnje žičare.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 7 € (vozaču)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 11.04.2023.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena promjenjivim vremenskim uvjetima, zaštita od kiše.
Napomena: Kod prijave napomenite uzimate li auto, zbog organizacije prijevoza. Hrana i piće iz ruksaka. Planinarska ruta je dio Delničke planinarske obilaznice. Zbog mogućnosti nabave Dnevnika kod prijave u tajništvu naglasiti zainteresiranost za Dnevnik. Cijena dnevnika je 5,30 €.

Vodiči: Tonček Kezele (+385 91 112 05 25)
Petehovac (Delnička planinarska obilaznica)